Logo Fietsen123

Nieuws

Hier kun je een boete voor krijgen op de fiets

Monday 20 March, 2023

Sommigen zullen wellicht wel eens een boete hebben ontvangen voor het rijden zonder verlichting. Deze boete ligt al snel rond de 60 euro, maar wist je dat je ook een boete kan krijgen voor fietsen met een kapotte fietsbel, of zonder reflectie op je trappers? Hierbij een overzicht van fietsboetes.

Mankementen

Bij verschillende mankementen van je fiets kun je beboet worden. Denk aan een niet goed werkend stuur (110 euro), kapotte remmen (60 euro), niet goed vastzittende trappers (60 euro) en het ontbreken van reflectie op de trappers, wielen of achterkant van de fiets (40 euro). Om deze boetes te voorkomen is het belangrijk om je fiets in goede staat te houden. Check de link onderaan het artikel om te zien voor welke mankementen je een boete kan krijgen.

Rijgedrag

Naast mankementen kan ook onverantwoord rijgedrag leiden tot een boete. Wist je bijvoorbeeld dat je bij het afslaan je hand moet uitsteken? Als je dit niet doet, kan je een boete krijgen van 40 euro. Voor rechts inhalen riskeer je een boete van 110 euro, het rijden op een autoweg kost je 160 euro en telefoneren op de fiets kost 150 euro. De hoogste boete krijg je als je onder invloed van alcohol fietst. Wettelijk gezien mag je niet meer dan 0,5 promille in je bloed hebben (ongeveer twee glazen alcohol). Als je meer hebt gedronken, kan je een boete van maar liefst 200 euro krijgen.

Bij Plus zetten ze alle fietsboetes in 2023 voor je op een rijtje.

Door Bram Hiemstra