Logo Fietsen123

Nieuws

Handig fietsgereedschap voor onderweg

Monday 5 September, 2022

Soms zit het tegen op de fiets. Er begint iets te rammelen, je stuur gaat loszitten of je band loopt leeg. Gelukkig is het vaak makkelijk zelf op te lossen met het juiste gereedschap.

Kunststof bandenlichters

Bij een lekke band onderweg kun je niet veel doen zonder bandenlichters en natuurlijk bandenplakspullen. Veel mensen hebben een bandenplaksetje in het bekende metalen doosje bij zich. Daar red je je wel mee, maar het nadeel is dat daar vaak metalen bandenlichters in zitten. Die zijn wel stevig maar geven ook het risico dat je je banden of je velgen beschadigt bij het eruit lichten van je band. Om dat te voorkomen kun je beter kunststof bandenlichters gebruiken. Deze zijn sterk genoeg om je band los van de velg te krijgen zonder iets te beschadigen. Bovendien zijn ze een stuk lichter dan metalen bandenlichters en kun je ze op elkaar klikken, zodat ze zo min mogelijk ruimte innemen.

Multitool

Vroeg of laat gebeurt het weleens. Er is een schroefje, boutje of ander bevestigingsonderdeel losgetrild. Je hoort dat aan een rammelend geluid of merkt het aan een los onderdeel. Bijvoorbeeld je fietsbel begint te verschuiven of erger: je zadel of stuur zitten niet meer goed vast. Veilig doorfietsen kan dan niet altijd meer.
Gelukkig is het niet nodig een hele gereedschapskist met schroevendraaiers en inbussleutels mee te nemen. Een fietsversie van het Zwitserse zakmes is voldoende. Dit worden multitools of minitools genoemd. Het zijn compacte houders met daarin de meest gebruikte fietsgereedschappen. Net als bij een Zwitsers zakmes zitten deze opgeborgen in een handvat dat makkelijk in je hand past. Als je een van de gereedschappen nodig hebt, draai je hem naar buiten. Multitools zijn zo compact dat ze makkelijk in een kleine zadeltas passen of zelfs in je zak.

Net als bij zakmessen zijn er minder en meer uitgebreide multitools. Omdat er vaak standaard formaten schroeven en bouten worden gebruikt op fietsen, kom je vaak al een heel eind met een multitool met 10 gereedschappen. Als je zeker wilt zijn dat je alles vast en los kan draaien onderweg, dan kies je er een met meer gereedschappen.
Soms is het lastig goed kracht te zetten met een multitool. Het helpt om dan het handvat in een hoek van ongeveer 90 graden op het gereedschap te zetten. Dat draait makkelijker vast en los. Let wel op: draai onderdelen niet te stevig aan. Vast is vast.

Steek- en ringsleutel

Met een multitool kom je een heel eind, maar soms heb je wat tegenwicht nodig aan de andere kant. Bijvoorbeeld als je een bout moet tegenhouden zodat hij niet meedraait bij het losdraaien van een schroef. Daarvoor komt een compacte steek- en ringsleutel goed van pas. In dit gereedschap van zo’n 13 cm lang zitten voldoende openingen om wel tien verschillende maten bouten en schroeven vast te houden of los te draaien.

Vochtige doekjes

Niet echt een gereedschap maar toch erg handig om bij je te hebben: vochtige doekjes. Bij onderweg sleutelen aan je fiets loop je makkelijk vieze handen op. Zeker als je een band moet plakken. Gewoon wat los verpakte vochtige doekjes zijn dan erg fijn om je handen na afloop mee schoon te krijgen. Kijk hiervoor bij de drogist of winkels als de Hema.

Al dit gereedschap is verkrijgbaar bij een gerenomeerde fietsenwinkel.