Logo Fietsen123

Nieuws

Genieten in Genk

Monday 8 October, 2018

Waar je interesse ook naar uit gaat, in de omgeving van Genk hoef je je in geen geval te vervelen. Ga op avontuurlijke wijze terug in de tijd op Domein Bokrijk, bezoek musea of winkels in het mooie Genk of geniet van de rust in Nationaal Park Hoge Kempen.

De omgeving van Genk biedt je tal van mogelijkheden om er met de fiets op uit te trekken en heerlijk te ontspannen. Je vindt hier een omvangrijk knooppuntennetwerk van goed bewegwijzerde routes. We zetten de hoogtepunten van de streek voor je op een rij.

Historie en avontuur in Bokrijk

Ten westen van Genk ligt Domein Bokrijk, omringd door prachtige bos- en natuurgebieden. Het 550 hectare grote domein staat vooral bekend om het openluchtmuseum, het arboretum en de grote openluchtspeeltuin.

Het openluchtmuseum bestaat sinds 1958, maar het domein zelf is veel ouder: al in 1252 werd melding gemaakt van dit gebied, onder de naam Buscurake. Door de snelle industrialisering van de omgeving na de Tweede Wereldoorlog dreigden traditionele dorpen en werkwijzen verloren te gaan. Daarom werd besloten tot de aanleg van een museum om het cultureel en industrieel erfgoed van België te behouden voor het nageslacht.

Het openluchtmuseum is verdeeld in verschillende onderdelen, waar acteurs op overtuigende wijze de tijdgeest tot leven brengen:

 • In Haspengauw is een agrarisch dorp uit de 19de eeuw nagebouwd. De bebouwing concentreert zich rond een pittoresk pleintje met lindebomen en een aantal poelen.
 • Oost- en West-Vlaanderen vormen samen een cultuurlandschap, waar je heerlijk kunt genieten van de rust van de natuur.
 • In de Kempen is de gelijknamige zandstreek rond de Schelde nagebootst. Je vindt hier nog de traditionele huizen van hout en leem die kenmerkend waren voor deze streek. Hier krijg je een uniek inkijkje in het boerenleven van vroeger.
 • De Oude Stad brengt de roerige jaren 60 in beeld met een unieke expositie.

Het bijzonderste deel van Bokrijk is echter wel het fietspad door het water. Bij knooppunt 91 is een fietspad aangelegd dat je dwars door een van de vijvers van natuurgebied De Wijer leidt. Vanaf dit unieke fietspad zie je het water en de vogels vanuit een heel andere hoek! Time Magazine heeft dit ‘Fietsen door het Water’ opgenomen op de Top-100 lijst van plekken wereldwijd die men gezien moet hebben.

Ook de natuur van Domein Bokrijk spreekt tot de verbeelding. Niet voor niets is het domein aangewezen als Natura 2000-gebied, een beschermde status voor natuurgebieden binnen de Europese Unie. In het arboretum vind je een van de omvangrijkste bomen- en plantencollecties van België. Deze trekken op hun beurt enorm veel vogel- en diersoorten aan.

Musea en winkels in Genk

De stad Genk biedt je tal van mogelijkheden om een afwisselend dagje uit te beleven. De vele musea, exposities, bezienswaardigheden en het ruime winkelaanbod zijn prima te combineren met een fietstocht van locatie tot locatie.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de C-Mine Expeditie? In dit voormalige mijnencomplex van Winterslag keer je terug naar de tijd dat Genk volledig in het teken stond van de mijnbouw. Leer de machines kennen die een rol speelden hierbij, beklim de schachtbok op het plein en maak een virtuele tour door de mijn. Of laat je verwonderen door de creaties van de wereldberoemde Tim Burton, bekend van films als Dark Shadows, Edward Scissorhands, Sleepy Hollow, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street en vele andere. Ook is de C-Mine een startpunt voor vele fiets-, Vespa- en wandelroutes: de eerste twee worden hier namelijk verhuurd. En een leuk extraatje: met je ticket voor de C-Mine Expeditie heb je ook nog eens toegang tot de volgende attracties in de omgeving:

 • Bezoekerscentrum Lieteberg.
 • De Olmense Zoo.
 • Euroscoop Genk.
 • Mijnmuseum Beringen.

Het MijnDepot van Waterschei is een andere mogelijkheid om kennis te maken met de mijnbouw die ooit zo belangrijk was voor deze streek. In het vroegere magazijn van de steenkoolmijn van Waterschei is nu een moderne en interessante expositie gevestigd die een uniek beeld geeft van de mijnindustrie, met onder andere originele mijnwerktuigen en -attributen, foto- en videomateriaal en nog veel meer.

Ook staan in en om Genk verschillende mijnkathedralen. Deze kerkgebouwen zijn gebouwd in opdracht van de mijnmaatschappijen van het Kempens Steenkoolbekken. De kerken zijn gebouwd voor de werknemers van de mijnmaatschappijen, die hier in zogenaamde cités of mijnkoloniën woonden. De gigantische afmetingen en indrukwekkende uitstraling leverden de kerken de benaming ‘mijnkathedraal’ op. In de omgeving van Genk kun je de volgende mijnkathedralen vinden:

 • De Heilig-Hartkerk in Winterslag-Genk.
 • De Sint-Barbarakerk in Eisden-Tuinwijk.
 • De Christus Koningkerk in Waterschei-Genk.
 • De Sint-Albertuskerk in Zwartberg-Genk.
 • De Sint-Theodarduskerk in Beringen-Mijn.

Het Heempark richt zich op natuur- en milieueducatie en brengt het vroegere agrarische landschap van de omgeving van Genk in beeld in verschillende thematische heemtuinen.

Genk was vroeger een trekpleister voor vele landschapsschilders. Veel werken die hier gemaakt zijn, zijn nu te bezichtigen in villa Le Coin Perdu, waar het Emile Van Dorenmuseum gevestigd is.

Genk is de tweede stad van Belgisch-Limburg op het gebied van winkels, met drie grote winkelcentra: Shopping 1, Shopping 2 en Shopping 3. De eerstgenoemde is het oudste winkelcentrum van België.

Verdere bezienswaardigheden en attracties rond Genk zijn:

 • Het Molenvijverpark: hier is een bijzondere verzameling zonnewijzers te zien.
 • Stalengoed: een park met de restanten van een Middeleeuwse motte en donjon. Door dit park stroomt de Stiemerbeek, waar de bijzondere Slagmolen aan ligt.

Genieten van de rust in Nationaal Park Hoge Kempen

Ten oosten van Genk ligt een van de natuurlijke hoogtepunten van België: Nationaal Park Hoge Kempen. Dit is het eerste natuurgebied dat van de Vlaamse overheid de status van Nationaal Park kreeg.

De Hoge Kempen, ook wel het Kempens Plateau genoemd, zijn gevormd door stenen en keien uit de Ardennen, die hier tijdens de IJstijd zijn afgezet en later door de wind bedekt zijn met zand. De Grensmaas, die in de vallei een bedding heeft uitgesleten, heeft hier gezorgd voor een steile en abrupte overgang tussen de Maasvallei en het Kempens Plateau. Dit zorgt voor een bijzondere uitstraling van het landschap. Er zijn zes toegangspoorten tot het landschap; in een daarvan, Kattevennen, is het Europlanetarium Genk gevestigd.

Nationaal Park Hoge Kempen is zeer goed met de fiets te verkennen. De fietspaden door het prachtige natuurgebied maken deel uit van het knooppuntennetwerk van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. Fietsen123 heeft hier ook een route uitgezet.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

NS laat nieuwe kandidaat OV-fietsmodellen testen door gebruikers, doet u ook mee?

250 locaties, 8.500 fietsen, 1.5 miljoen ritten per jaar en de teller loopt nog. Het gebruik van de OV-fiets stijgt zo snel dat NS de komende 3 jaar het aantal OV-fietsen met minimaal 1.000…

Nieuws

Fietsdeelsystemen in Europa

In bijna alle grote Europese steden kom je ze tegen: de sightseeingbussen die je in relatief korte tijd langs de hoogtepunten van de stad rijden. Maar het kan ook anders: met de fiets! In j…

Nieuws

5 fietsroutes langs molens in Nederland

Nederland kent ontzettend veel molens, van oude monumenten tot molens die nog in gebruik zijn. De molen is niet voor niets een van de bekende symbolen van Nederland, in ieder geval voor toe…

Nieuws

Test: de beste fietsverzekering

Het aantal dure fietsen, vooral e-bikes, blijft groeien. Tegelijkertijd is fietsendiefstal een hardnekkig probleem. Reden voor veel mensen om de fiets te verzekeren. Wie op zoek is naar de …

Nieuws

Gezocht: dé oplossing voor zadelpijn. Heeft u hem? Laat het ons weten!

Er zijn verschillende soorten zadelpijn. Maar het komt eigenlijk neer op pijnlijke plekken op het lichaam. Het beste bij pijn of last is vaak om het helemaal met rust te laten en het te lat…

Nieuws

Fietsen vergroot je wereld

Fietsen verbreedt je horizon en dat geldt zeker ook voor kinderen. Met het Kinderfietsenplan willen de ANWB en Nationaal Fonds Kinderhulp ervoor zorgen dat ook zoveel mogelijk arme kinderen…

Nieuws

Fietsen in Yorkshire en Lincolnshire

Engeland profileert zich steeds meer als fietsland, en dat is niet zo gek ook: het prachtige landschap leent zich er perfect voor. De glooiende heuvels met hun fantastische vergezichten, de…

Nieuws

3 routes op de Europese topbestemming Texel

Reisgids Lonely Planet heeft Texel uitgeroepen tot een van de 10 mooiste bestemmingen om deze zomer heen te gaan. Onder andere door de vele festiviteiten, 's werelds grootste catamaranrace …

Nieuws

Met speciale antilekvloeistof nooit meer een lekke fietsband

Kan een lekke fietsband zichzelf repareren? Anton Kruitwagen uit Deurne ontwikkelde een goedje dat je preventief in de band gespoten wordt. Wanneer u dan onverhoopt door een spijker rijdt, …

Nieuws

Gemeenten mogen snorfietsers weren van fietspaden

Snorfietsers kunnen door een nieuwe wet verplicht worden om een helm te dragen. Die plicht gaat gelden als de gemeente ze weert van de fietspaden en ze tussen de auto’s moeten rijden.…