Logo Fietsen123

Nieuws

Gemeenten zetten in op veiligheid oudere e-bikers

Wednesday 8 May, 2019

De elektrische fiets is populair, en vooral in het wat oudere segment van de bevolking. In verschillende gemeenten bestaan initiatieven voor het vergroten van vaardigheden en veiligheid en het verlagen van de kans op vallen. Enkele voorbeelden!

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) concludeerde vorig jaar in het onderzoek ‘Fietsfeiten’ dat al drie op de tien verkochte fietsen elektrisch is. Bijna de helft van alle kilometers die met zo’n fiets worden gereden, wordt afgelegd door 65-plussers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde iets later vorig jaar dat van alle fietsers die in het verkeer omkwamen een kwart op een e-bike fietste. De meeste slachtoffers zijn ouderen. Toch is een elektrische fiets op zich niet gevaarlijker dan de gewone variant, zo schrijven de onderzoekers van de eerste studie. ‘Dat het aantal verkeersslachtoffers onder e-fietsers toeneemt komt vooral doordat er meer wordt gefietst door ouderen: een groep die een relatief grote kans heeft op een fietsongeval en die relatief kwetsbaar is als ze een ongeval hebben.’

Wat doen de gemeenten zoal?

In Veendam organiseert de sportconsulent Senioren van de gemeente samen met Verkeerswijzer Groningen een fietsclinic specifiek voor 65-plussers. Fit en veilig blijven fietsen is daarbij het doel. Deelnemers krijgen een presentatie over veiligheid voorgeschoteld, waarbij praktische en theoretische informatie centraal staan. Vervolgens wordt de vaardigheid getraind op een daarvoor bestemd circuit. Deelnemers betalen twee euro per fietser.

De gemeente Lansingerland richt zich met haar elektrische fietsdag op vijftigplussers. De dag wordt georganiseerd door een adviesbureau op het gebied van woning en leefomgeving. Plek van bestemming is het gemeentehuis. Hier vergroten zo’n veertig vijftigplussers hun fietsvaardigheid met de e-bike. Met eveneens praktische tips om de kans op een ongeval te minimaliseren. Verder is er ruimte voor het testen van verschillende typen. Net als het rijden van een parcours, het uitvoeren van balans- en reactietesten onder leiding van een deskundige en het afstellen van de fietsen voor een goede zithouding en zadelhoogte.

Verschillende gemeenten bieden hun inwoners de mogelijkheid om mee te doen aan ‘fietsfeestjes voor senioren’ van de Fietsersbond. Daarin komt onder andere de e-bike aan bod. Woudenberg is een van die deelnemende gemeenten. De gemeente biedt in samenwerking met de provincie Utrecht via de fietsschool van de bond inwoners van 60 jaar en ouder de training ‘Tips voor Langer Fietsplezier’ aan.

Bron: gemeente.nu


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Meer dan de helft van de Britten vindt de wegen te gevaarlijk om te fietsen

Dit blijkt uit een onderzoek van de BBC onder ruim 3000 volwassenen in het Verenigd Koninkrijk. Vooral mensen boven 65 jaar vinden de wegen voor fietsers te riskant. 61 procent van de onder…

Nieuws

Met deze tips kun je genieten van het mooie fietsweer

Het is mooi lenteweer en de populariteit van de fiets is tijdens de coronacrisis enorm toegenomen. Ondanks dat we langzaamaan weer mogen, is het van belang om rekening te houden met de veil…

Nieuws

Gladheid: waar wordt gestrooid en wie is aansprakelijk?

Elke winterse periode komt de vraag weer op: waarom wordt het ene fietspad wel gestrooid en het andere niet? En hoe zit het eigenlijk met aansprakelijkheid: wie betaalt de schade als je val…

Nieuws

65+ in het verkeer: benut je mogelijkheden

De 65-plusser van 2015 leidt een druk leven, drukker dan pakweg 50 jaar geleden. De 65-plusser heeft verschillende voordelen achter het stuur, maar je bent nooit te oud om te leren. Een art…

Blog

Bert blogt: Een aangename kennismaking met de Moselradweg

Bert en zijn echtgenote Margaret togen onlangs naar de Moezel voor een kennismaking met de Moselradweg. Dat smaakte naar meer... In het weekend van 17 en 18 juni waren Margaret en ik aan de…