Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsverrassingen in Waasland en Meetjesland (deel 2)

vrijdag 29 mei, 2009

België behoort tot één van onze favoriete fietslanden. We hebben al vele delen van vooral Vlaanderen fietsend verkend. Vorige week waren Waasland en Meetjesland aan de beurt. Voor ons nog onbekende streken. We vielen van de ene aangename verrassing in de andere. Hebt u ook 'goesting' in een fietsverblijf in Oost-Vlaanderen? Lees onze belevenissen. Deel 2 en slot. MeetjeslandWe logeren in Lokeren. Dat is Waasland. Maar we wilden ook graag Meetjesland leren kennen. Dat aan de westkant van Waasland grenst, maar ervan wordt gescheiden door de Sassevaart. Wikipedia meldt: "Het Meetjesland is een regio in het noordwesten van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Het is de landelijke regio tussen de steden Gent en Brugge. In het noorden grenst het aan het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen, in het westen aan de provincie West-Vlaanderen en in het oosten en zuiden aan de regio Gent". Maar waar komt die naam vandaan?

Oude vrouwenOok daarover geeft de encyclopedie uitleg. "Er gaan verschillende legendes over rond. Eén ervan spreekt over een doorreis van keizer Karel V. Uit angst voor de gezonde seksuele appetijt van de keizer verborgen de inwoners hun dochters. Dit zou de keizer de uitspraak ontlokt hebben dat dit het land was van de oude vrouwen (meetjes). Een andere verklaring is dat de naam wijst op de lange smalle reepjes grond (meetjes) die typisch voor de streek zijn. Ze werden systematisch afgegraven voor het winnen van turf". Wij houden het vanwege de smeuïgheid vooralsnog op de eerste uitleg, maar al fietsend door de rustieke plattelandsregio denken we, dat de tweede uitleg aannemelijker is. Al blijken er nog meer 'legenden' te bestaan.

Alle bordjes kloppenMeetjesland kenmerkt zich op onze knooppuntenroute door fietsen door de polder en op dijkjes. Heerlijk rustig, soms ietwat eentonig en daarna weer verrassend met een bos en een kreek. De route telt zo'n 70 km. Op de handige knooppuntenplanner van Toerisme Oost-Vlaanderen is het traject uitgezet; op de Bikepointer hebben we de route ingevoerd.

Knooppuntenroute MeetjeslandAls u de route na wilt fietsen om ook dit gebied goed te leren kennen: hier volgen de knooppuntnummers: 84-82-83-89-69-82-84-92-94-95-93-91-51-52-65-66-69-71-20-26-35-36-42-43-46-47-4-97-96-84. Compliment trouwens voor het onderhoud van de knooppunten door Toerisme Oost-Vlaanderen: we konden de route foutloos fietsen. Alle bordjes klopten! Wilt u trouwens de route op Google Maps en Google Earth zien en al vast fietsen? Dat kan ook. Zie de link aan het eind van dit artikel!

KrulbolKrulbolVerrassend is onderweg de kennismaking met het eeuwenoude Krulbolspel, een eigen Vlaamse variant op jeux de boules. Op speciale velden zijn een groot aantal ploegen bezig met een toernooi. Eén van de spelers legt ons de regels uit en vooral de vorm van de te werpen schijf. "De bol is niet volledig bolvormig maar aan twee kanten afgeplat. Het is daardoor eerder een dikke schijf met afgeronde kanten. Hierdoor zal de bol zodra die gerold wordt een ellipsvormige baan gaan volgen". Toch mooi, dat zo'n speciale sport in deze streek volop blijft bestaan!

P1060091_6Domein Puyenbroeck: ooit ergens anders gezien?Het begin- en eindpunt van de fietsroute door Meetjesland ligt trouwens nog in Waasland. Namelijk bij Parking 2 in Domein Puyenbroeck bij Wachtebeke. Er is volop parkeerruimte. En er ligt knooppunt 84. Ons vertrekpunt. Op de heenweg zien we wel, dat het Domein groot en uitgestrekt is, maar we denken, dat het vooral een rustig natuurgebied is. Terug doen we opnieuw een verrassende ontdekking. Het laatste deel van de route leidt ons dwars door het Domein en haar vele attracties. Er is een roeivijver, minigolf, een zwembad, een toeristisch treintje, een verkeerspark. Er zijn speelterreinen, een 22 hectare groot dierenpark en een bloemenpark van 23 hectare. Vanaf Lokeren zijn er boottochten naar het Domein en terug. Je kunt er fietsen huren om een aangegeven route door het omvangrijke natuurgebied te maken. Kortom, wat een verrassend uniek en uitgebreid Park! Hebben we dit ooit wel eens ergens anders gezien?

Donkmeer_2Paling in het groenTerug in Lokeren bekijken we in onze B&B de speciale map met tips voor restaurants. We kiezen voor een palingrestaurant. Daarvan zijn er vele in deze streek. Vooral in Overmere-Nieuwdonk zijn ze vermaard. We rijden er naar toe. Opnieuw een verrassing: het Donkmeer, het grootste meer van Vlaanderen! Met daaromheen talloze restaurants. Met bijna allemaal de specialiteit 'Paling in het Groen'. De avond is zomers; we boffen en hebben een prachtig uitzicht op het meer met de spuitende fontein; de paling is heerlijk en de prijs - we blijven Hollanders! - is naar Nederlandse maatstaven laag. Moe, maar voldaan keren we B&B-waarts.

Vlaams BrabantDe volgende dag genieten we opnieuw van het rijk voorziene ontbijt. Daarna gaan we op bezoek bij vrienden in Londerzeel in Vlaams Brabant. Daar zullen we een route langs de Schelde fietsen. Maar eerst halen we in Lokeren nog snel bij de slager de befaamde Lokerse paardenworsten én de nieuwste strip van Urbanus. Zodat ze in Londerzeel ook op de hoogte geraken van de speciale verrassingen van Waasland en Meetjesland!

Links* Onze fietsroute door Meetjesland* De Fietsroute door Meetjesland op Google Earth en Google Maps, zodat u de route al vast virtueel op uw PC kunt fietsen (alleen het begin van de route mist)* Domein Puyenbroeck* B&B Gastenkamer De PePerbus* Toerisme Oost-Vlaanderen * Kersvers fietspakket over Vlaanderen met extra gratis boek 'Goesting'* Reportage 'De Ronde van Urbanus feestelijk ingefietst' * Aangename fietsverrassingen in Waasland en Meetjesland (deel 1)


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Duitsers fietsen het liefst in Nederland

Nederland is weer uitgeroepen tot de favoriete buitenlandse vakantiebestemmingen voor Duitse fietsers. Dit heeft de Duitse fietsclub ADFC bekend gemaakt. Voorgaande jaren waren Oostenrijk, …

Nieuws

Handige checklist voor aankoop e-bike

Elektrische fietsen, inmiddels zijn er zo veel varianten te koop dat mensen regelmatig door de bomen het bos niet meer zien. Motor in het voorwiel, achterwiel of in het midden? Accu’s met v…

Nieuws

Drie mooie knooppuntenroutes in Limburg

Deze drie fietsroutes via het knooppuntennetwerk in Limburg bieden een afwisselende omgeving, waarvan er twee zelfs aangewezen zijn als Nationaal Park. U fietst door Nationaal Park De Groot…

Nieuws

Meer geld nodig voor fietsvoorzieningen

In een brandbrief aan premier Rutte zijn de zorgen geuit van 24 organisaties over het budget dat begroot is voor de infrastructuur en mobiliteit in Nederland. Dit geldt niet alleen voor de …

Nieuws

Koffie en appelgebak meer dan genoeg voor fietsers

Fietsers hebben aan de befaamde koffie en appeltaart meer dan genoeg. Uit een enquête van de Fietsersbond onder de 1000 fietsers van het Nationale Fietspanel bleek dat fietsers helema…