Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsroutes en fietstochten van groot economisch belang

donderdag 12 februari, 2009

Bezoekers van onze fietswebsite Fietsen Eén Twee Drie  besteden gemiddeld een bedrag van € 16,69 per persoon per eendaagse fietstocht. Fietstochten zijn derhalve van groot economisch belang. Dat blijkt uit het onderzoek, dat Fietsen Eén Twee Drie het afgelopen fietsseizoen heeft verricht. Jaarlijkse toenameOnderzoeken uit eerdere jaren tonen al aan, dat fietstochten de nodige bestedingen onderweg opleveren. Dit bedrag lijkt zelfs jaarlijks toe te nemen. Hoewel er nog geen alomvattend onderzoek is verricht naar het grote economische belang van fietstochten en fietsroutes blijkt uit deelonderzoeken, dat dit aanzienlijk is. Enkele voorbeelden geven dit aan.

48 miljoen fietsdagtochtenVolgens een CBS-onderzoek in 2001/2002 in Nederland werd gemiddeld € 4,27 per persoon per eendaagse fietstocht uitgegeven. Er werden toen 48 miljoen fietsdagtochten gemaakt, die een bestedingsbedrag van in totaal € 204,- miljoen opleverden.

Enkele bestedingen per provincie Fietsers in de provincie Antwerpen combineren - meer dan in andere provincies - hun fietstocht op het fietsknooppuntennetwerk met een horecabezoek. Bijna 3 op de 4 fietsers nuttigt onderweg een hapje of drankje. Het bestedingsbedrag per persoon is in de provincie Antwerpen ook het hoogst: gemiddeld € 8,60 per persoon. In Vlaams Limburg is dit een bedrag van € 6,40 en in Nederlands Limburg € 5,80. Op de vierde plaats staat Vlaams Brabant met € 5,40, terwijl het Nederlandse Noord-Brabant de rij sluit met € 4,40. Aldus bleek uit het onderzoek 'Beleef het groen', dat in de zomer van 2006 onder de gebruikers van het fietsknooppuntennetwerk in de provincies van de Midden-Benelux gehouden is.

Belangrijke economische impactWesttoer voerde in 2006-2007 een uitgebreid meet- en onderzoeksproject uit naar de impact van het fietsnetwerk van de Westhoek. Een bewoner van de Westhoek van Vlaanderen besteedt per fietstocht gemiddeld € 6,90, goed voor een omzet van 0,5 miljoen euro. Voor de dagtoerist ligt dit bedrag hoger, namelijk op gemiddeld 10 euro. Wanneer het zuiver toeristische belang van het fietsnetwerk in acht genomen wordt (de omzet van de dagtoeristen van buiten de regio en van de verblijfstoeristen in de Westhoek) dan heeft het fietsnetwerk van de Westhoek in 2006 een omzet gegenereerd van om en nabij 12,6 miljoen euro.

Omzet: 215 miljoenDe Stichting Landelijk Fietsplatform constateerde in 2007 een toename van de omzet via fietstochten in Nederland. Het Platform schreef: "In totaal gaven recreatieve fietsers in 2007 tijdens een fietsdagtocht (fietstochten langer dan 2 uur) € 215 miljoen uit, waarvan € 171 miljoen aan consumpties. Gemiddeld is dit ruim € 4,90 aan consumpties per tocht per persoon".

801 miljoen euroUit het recente onderzoek van Fietsen Eén Twee Drie blijkt nu, dat de bezoekers van deze website - volgens hun eigen opgaves - zelfs € 16,69 per persoon per eendaagse fietstocht uitgeven. Indien zij een dwarsdoorsnede van de recreatieve fietser in Nederland en België zouden vertegenwoordigen, zou het dan nu inmiddels gaan om een bedrag van in totaal € 801,- miljoen per jaar. Gerrit Pruim, hoofdredacteur van Fietsen Eén Twee Drie, is verrast door de cijfers. "Misschien vertegenwoordigen de bezoekers van onze site inderdaad wel de meest actieve groep fietsers. Die relatief wat meer geld in hun hobby steken. Maar hoe dan ook, de omzet blijkt toch wel zeer aanzienlijk en lijkt flink toe te nemen.".

Goed voor economie en milieuPruim: "In de huidige economische crisis zullen de vakanties dichtbij huis dit jaar waarschijnlijk toenemen. Dus daarmee ook het fietsen en de fietsvakanties. Dat is goed voor onze economie. Het blijkt trouwens ook goed te zijn voor het milieu, want wie op fietsvakantie gaat of kampeert belast het milieu zelfs minder dan bij thuisblijven, zo blijkt uit recent onderzoek. We vangen dus zo meerdere mooie vliegen in één klap".

Meer dan 3.200 fietsroutesOm het fietsen verder te stimuleren publiceert Fietsen Eén Twee Drie daarom inmiddels meer dan 3.200 gratis fietsroutes. Ze kunnen volgens de 1-2-3-formule volledig gratis vanaf internet worden gekozen, geprint en gefietst. Ze kunnen geselecteerd worden per plaats, per provincie, per land en per thema. Ook honderden GPS-routes zijn gratis van de site te downloaden. Daarnaast bevat de Actuele Fietsagenda van Fietsen Eén Twee Drie alle belangrijke georganiseerde fietstochten en fietsvierdaagsen in Nederland en Vlaanderen.

Links* Actuele Fietsagenda* Meer dan 3.200 fietsroutes


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Poll: Hoe vaak gebruikt u uw fietsbel tijdens een fietstocht?

Wij zijn benieuwd hoe vaak u gemiddeld gebruik moet maken van uw fietsbel als u een recreatieve fietstocht maakt. Wilt u reageren? Laat dan een reactie achter. [[ poll uid=49 ]]

Nieuws

Dreigend tekort van 60.000 fietsparkeerplekken bij stations

Het tekort aan fietsparkeerplekken loopt de komende jaren flink op. Mogelijk zelfs tot 60.000 plekken. Het lukt de overheid niet het enorme tekort aan fietsenrekken en -stallingen bij de st…

Nieuws

Stelling: paraplu op de fiets, het zou verboden moeten worden

Het regent de laatste flink in Nederland. Er zijn tal van mogelijkheden om u te beschermen tegen de regen, waarvan een paraplu een optie is. Maar is dit nou wel verstandig? Op deze website …

Blog

Bert blogt: Donauradweg - van Donaueschingen naar Passau

De Donauradweg is niet alleen maar op het gemakje peddelen, ontdekte blogger Bert Vester. Een verslag vol zweetdruppels, maar wat was het schitterend! Eind augustus begonnen Margaret en ik …

Nieuws

Compleet overzicht: alle mogelijke bekeuringen voor fietsers

In 2012 zijn de meeste verkeersboetes ook voor fietsers flink verhoogd. In dit overzicht zijn alle overtredingen en boetebedragen te vinden die u als fietser kunt krijgen in 2012. De laagst…