Logo Fietsen123

Dossier:

Fietstip: ontroest je ketting met afwasmiddel

Saturday 20 April, 2024

Een verroeste ketting ontneemt je snel je fietsplezier. Je komt een stuk slechter vooruit terwijl je fiets erop los piept en kraakt. Met deze fietstip maak je je ketting snel weer roestvrij.

Roest

Als aandrijfverbinding van je fiets is het belangrijk dat je ketting soepel draait. Helaas neemt in ons vaak natte land water al snel het metaal te grazen. Als je niet regelmatig je ketting schoonmaakt en goed geolied houdt, heb je al snel roest op de metalen schakels te pakken. Soms zelfs al na een paar dagen buiten in de regen. En een roestige ketting komt lekker fietsen helaas niet ten goede.

Misschien denk je in zo’n geval dat je een nieuwe ketting nodig hebt. Toch is dat lang niet altijd zo. Zeker als de roest nog oppervlakkig is, kun je die eenvoudig verwijderen met de volgende truc. Je hebt hiervoor nodig: een oud teiltje, een oude afwasborstel, afwasmiddel en oude doek.

Ketting in de afwas

Doe wat water in een teiltje en giet er een flinke scheut afwasmiddel bij. Maak vervolgens je roestige ketting en tandwielen schoon met het afwaswater en een (afwas)borstel. Doe hier eventueel een beschermbril bij op, want het water met vuil wil weleens de verkeerde kant op spetteren. Het afwasmiddel ontvet niet alleen de ketting, maar verwijdert ook roest die niet te diep is doorgedrongen.

Als de ketting en tandwielen schoon zijn: spoel het afwassop eraf met vers water, eventueel met een tuinslang. Droog daarna de ketting en tandwielen af met een oude (hand)doek. Laat vervolgens de fiets nog verder drogen, als het even kan met een föhn of binnen. De volgende dag kun je de schone, droge ketting van kettingolie voorzien en kan je fiets er weer helemaal tegen.

Helpt deze truc niet om je fietsketting voldoende roestvrij te krijgen, dan wordt het tijd voor een nieuwe ketting en wellicht ook tandwielen.