Logo Fietsen123

Dossier:

Fietshack: maak zelf je winterfietshandschoenen

Friday 1 December, 2023

Wanneer de temperatuur daalt, is het weer tijd voor koude handen op de fiets. Maar niet met deze fietshack, waarmee je wielrenhandschoenen verandert in winterfietshandschoenen.

Wielrenhandschoenen

Wielrenhandschoenen bieden een aantal grote voordelen. Ze geven je extra grip op je fietsstuur, ze ontlasten de druk op je handen en beschermen diezelfde handen mocht je van je fiets vallen. Dat maakt ze niet alleen handig voor race- en andere sportieve fietsers, maar ook als je op een gewone fiets of e-bike rijdt. Vooral als je flinke afstanden aflegt op de fiets.

Een nadeel van wielrenhandschoenen is dat ze je vingers bloot laten. Dat is prima als het warm genoeg is, maar bij dalende temperaturen ga je dat vroeg of laat merken.

Winterhandschoenen

Natuurlijk zijn er voor koudere omstandigheden allerlei winterhandschoenen te koop die je hele hand bedekken. Die werken meestal prima om je handen warm te houden, maar hebben vaak als nadeel dat ze bestaan uit meerdere lagen die lichtjes schuiven ten opzichte van elkaar. Dat vermindert de grip die je hebt op je stuur en kan ook na een tijdje kramp geven in je handen. Bovendien zijn speciale winterhandschoenen voor de fiets meestal niet goedkoop.

Handschoenhack

Er is een simpele methode waarmee je wielerhandschoenen zonder vingers verandert in een herfst- of winterfietshandschoen met vingers. Daarvoor koop je een setje lichte handschoenen voor precisieklusjes bij bijvoorbeeld een bouwmarkt. Een goed voorbeeld zijn de Buster Precision handschoenen bij de Praxis van €4,49. Neem wel handschoenen die goed strak om je hand passen.

Trek eerst de klushandschoen aan en trek je wielerhandschoen daar overheen. Het is soms even wat wringen, maar ze zitten al snel goed. Je hebt nu een winterfietshandschoen met tegelijkertijd de grip en andere voordelen van een wielerhandschoen. Voor nog wat lagere temperaturen kun je een wat dikker exemplaar klushandschoen kiezen.

Extra voordelen

Een bijkomend voordeel van deze hack is dat wanneer je te warme handen krijgt onderweg, je de klushandschoenen gewoon weer losmaakt van de wielerhandschoenen en makkelijk in een zak meeneemt. Of andersom… Als je niet zeker weet of je lange vingers nodig hebt voor onderweg, neem je de klushandschoenen eerst apart mee in je zak. Op deze manier heb je onderweg altijd de keuze tussen gewone wielerhandschoenen en winterfietshandschoenen.

Je hoeft niet iedere keer de twee typen handschoenen van elkaar los te maken als je thuiskomt. Laat ze rustig samen zitten tot het weer warm genoeg buiten wordt. Af en toe even samen wassen is ook geen probleem.

Wil je meer handige fietshacks weten? Kijk dan eens op Fietshack Archives - FietsActief.nl