Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsersbond organiseert opnieuw Fiets Telweek

Tuesday 23 August, 2016

Net als vorig jaar organiseert de Fietsersbond ook dit najaar weer een nationaal fietsonderzoek. De lobbyorganisatie wil zodoende fietsbewegingen en fietsknelpunten in kaart brengen. Om aan het fietsonderzoek mee te doen heb je een fiets, een mobiele telefoon en de gratis app van de Fietsersbond nodig.

De Fiets Telweek is van 19 tot en met 25 september en wordt landelijk gehouden. Om de gegevens te verzamelen wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkelde onderzoeks-app. Deze Fietstel-app registreert de fietsritten van gebruikers: waar en wanneer de ritten worden afgelegd, de afstand, de snelheid alsmede de locatie(s) waar de gebruiker vertraging oploopt. Omdat zoveel mensen aan de Fiets Telweek deelnemen, krijgt de Fietsersbond een goed beeld van het huidige fietsnetwerk en de mogelijke knelpunten.

Gratis app

De Fietstel-app is verkrijgbaar via zowel Google Play Store als via Apple iTunes. Daarnaast moet de deelnemer de GPS-functie van zijn telefoon inschakelen. De app werkt alleen van maandag 19 september tot en met zondag 25 september 2016. Aan gebruikersgemak is gedacht: de app herkent fietsbewegingen en start de registratie automatisch zodra de gebruiker zijn stalen ros in gang trekt.

Resultaten 2015

Aan de Fiets Telweek van vorig jaar deden 55 duizend mensen mee (zie ook afbeelding). De toen verzamelde informatie maakte onder meer duidelijk dat het fietspad bij het Smakkelaarsveld naar het Centraal Station Utrecht het drukste stukje fietspad in Nederland was. Ook werd zichtbaar dat fietsers in Utrecht een grotere kans op vertraging hebben dan fietsers in andere provincies en dat fietsers in Amsterdam gemiddeld zo’n 14,9 kilometer per uur rijden – van alle steden het langzaamst.

Anoniem

Goed om te weten: de Fietsersbond gebruikt de verzamelde data alleen voor het onderzoek. Deze data worden na afloop van de Fiets Telweek bewerkt en geanonimiseerd zodat ritten niet zijn te herleiden naar individuele personen. Persoonsgegevens worden niet met derden gedeeld.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Telefoongebruik op de fiets verminderd na verbod

Sinds de invoering van het appverbod is het telefoongebruik op de fiets flink afgenomen, in ieder geval in Amsterdam. In 2017 gebruikte 45 procent van de fietsers in deze stad zijn telefoon…

Nieuws

Reparatie aan je fiets? Doe het zelf!

Hoe plak je een band? Mag je fietsen als er een spaak ontbreekt? Waarom doet mijn licht het niet? Wij hebben drie vaak voorkomende mankementen (en reperaties) op een rij gezet. Band plakken…

Nieuws

Texel: praktische tips

Heeft u al eens op Texel gefietst? Dan hebben we hier nog een aantal extra tips voor u. Zo nee, dan komt dat misschien door de afstand of door het ‘gedoe’ met de boot. Dat gedoe…

Nieuws

De fiets: één en al vrijheid en blijheid

Na de auto vinden Nederlanders de fiets het meest comfortabele ververvoermiddel. 60 procent van hen beoordeelt de fiets met een cijfer van een 8 of hoger. Dat blijkt uit een onderzoek onder…

Nieuws

Fietsen in Nederland: de stand van zaken

Nederland is het fietsland van de wereld. Dat zijn we altijd al geweest en dat willen we graag blijven. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met fietsen in ons land, nu in andere landen fie…