Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsenwinkel.nl test e-bike collectie 2013 - de uitslag

maandag 14 januari, 2013

De feestdagen zijn voorbij en een nieuw jaar is begonnen. Voor de fietswereld betekent dit dat de 2012 collectie fietsen snel plaats zal maken voor de nieuwe 2013 collectie. Maar hoe kijken we terug op het jaar 2012? Natuurlijk was 2012 het jaar van de e-bike.

Met één miljoen e-fietsers in Nederland begint de elektrische fiets een steeds grotere plek in te nemen in ons fietsland. Bij de 2013 collectie is dit goed te zien aan de grotere variëteit in het aanbod. Om u alvast kennis te laten maken met nieuwe trends voor elektrische fietsen hebben we enkele e-bikes voor u getest en onze bevindingen hieronder op een rijtje gezet. In deze test hebben we onder andere gelet op details zoals de gewichtsverdeling, ondersteuningskracht en afwerking.

Cube Epo Travel ProPrijs:
Rond de €2399
Techniek & kracht: Bosch 36V / 11Ah / 400Wh / 250 Watt
Gewicht: 22,95 kg
Locatie accu: Bagagedrager
Locatie motor: Onder de trapas
Voor welk gebruik? Toerfiets

Wat viel ons op?
De Cube Epo Travel Pro is een sportief model en is - zoals de naam al aangeeft - voornamelijk bedoeld voor fietsers die langere tochten willen maken. Met de krachtige Bosch motor en een grote actieradius komt u dan ook een aardig eindje uit de voeten. Doordat bij deze e-bike de focus op het sportieve ligt moet u er wel rekening mee houden dat u tijdens het fietsen in een licht gebogen houding zit. Daarnaast verwachten ze dat de sportieve gebruiker niet al teveel trapondersteuning nodig heeft, aangezien deze - hoewel voldoende - niet heel krachtig is. Een nadeel dat we ondervonden bij deze fiets is dat de pedalen volledig stil gehouden moeten worden bij het schakelen. Hierdoor valt de ondersteuning stil en verlies je al snel de opgebouwde snelheid.

Het oordeel?
De Cube Epo Travel Pro is een geschikte fiets voor de sportieve fietser die tijdens lange tochten een klein beetje extra ondersteuning zoekt. Het cijfer dat wij geven is een 7-.

Sparta ION RXS PlusPrijs: €2599
Techniek & kracht: ION / 40nm
Gewicht: 25 kg
Locatie accu: Achterdrager
Locatie motor:
Achterwiel
Voor welk gebruik?
Toerfiets

Wat viel ons op?
De Sparta ION RXS Plus heeft een sportieve en toch ook klassieke uitstraling. Met 24 versnellingen en een redelijk licht gewicht voelt de fiets wendbaar aan. Tijdens het fietsen merken we dat de motor redelijk krachtig is en trapsgewijs opstart. Dit is vooral tijdens het opstarten handig, want zo bouw je rustig en naar je eigen wensen op. Er is verder ook een redelijk groot verloop in de standen: de eerste is heel rustig en met de laatste ga je ook echt hard. De overgang van de verschillende standen merk je echter wel; het loopt niet geheel soepel.

Het oordeel?
De Sparta ION RXS Plus is een zeer goede keuze voor de fietser die op een veilige en stabiele manier lange tochten wilt maken. Ons cijfer is een 8.

Giant Talon 29 Hybrid

Prijs: tussen de €2400-2500
Techniek & kracht: 360 Wh Li-Ion batterij/ 36V / 10 Ah / opgegeven bereik t/m 80 km
Gewicht: 21 kg
Locatie accu: Schuine frame buis
Locatie motor: Achter
Voor welk gebruik? Sportief

Wat viel ons op?
Hoewel in landen als Zwitserland de hybride mountainbike al langer bekend is, hebben we in Nederland met dit type e-bike nog weinig ervaring. Daarom is het lastig om te weten wat je van deze e-bike kan en mag verwachten. Het eerste wat ons opviel is hoe stabiel deze hybride mountainbike in gebruik is. U trapt soepel door met de (krachtige!) ondersteuning en u ondervindt vrijwel geen vertraging. Waar we wel aan moesten wennen is dat bij het stilhouden van de pedalen de motor u nog even blijft ondersteunen. Vooral bij korte bochten kan dit vreemd aanvoelen. Een handig detail is verder dat de bediening zeer gemakkelijk te bedienen mede doordat u uw handen niet van het stuur hoeft te halen.

Het oordeel?
Voor welke gebruiker deze elektrische 29er aantrekkelijk is in Nederland blijft een beetje gissen. Doordat de motor zeer krachtig is zal hij voor wat oudere fietsers wel even wennen zijn. Desondanks is het fietsen op een elektrische mountainbike ene leuke ervaring, en daarom geven we deze Giant Talon 29 Hybrid een 8.5.

Cube Touring Epo

Prijs:€2399
Techniek & kracht:
Bosch 36V/ 11Ah / 250 Watt
Gewicht:
22,6 kg
Locatie accu:
Bagagedrager
Locatie motor:
Onder de trapas
Voor welk gebruik?
Toerfiets

Wat viel ons op?
Een van de dingen die als eerste opvalt is de goede afwerking. Het display is bijzonder mooi, de schijfremmen doen het bijzonder goed en de accu is gemakkelijk uit te nemen. Daarnaast fietst deze e-bike zeer comfortabel en de motor zorgt ook voor een redelijk krachtige ondersteuning. Wel ondervonden we dat zodra je even stopt met trappen en daarna weer start er een klein tikje te horen is.

Het oordeel?
Deze Cube Touring Epo fietst beduidend veel soepeler dan de Cube Epo Travel Pro, en omdat ze verder qua capaciteiten niet veel verschillen zouden we dan ook voor deze versie van de toerfiets gaan. Ons cijfer is een 8.

Cube Epo Nature

 

Prijs: Vanaf €2699
Techniek & kracht:
Bosch 36V/ 8,8 Ah / 250 Watt
Gewicht:
19 kg
Locatie accu:
In Zadelpen
Locatie motor: Achterwiel
Voor welk gebruik?
Sportief

Wat viel ons op?
Ten eerste valt deze fiets natuurlijk op door zijn zeer sportieve en moderne design. Dit heeft
echter ook een nadeel, want door de plaatsing van de accu in de zadelpen merk je bij het optillen van de fiets dat de achterkant veel zwaarder is. Daarnaast zijn de draden op het frame ook niet heel netjes weggewerkt. Hij fietst verder goed, maar bij 24-25 km/h schakelt de ondersteuning wel heel abrupt af. Een leuk feitje is dat de motor ook in een min-stand kan worden gezet, waardoor je als het ware kan “remmen” op de motor.

Het oordeel?
Een sportieve fiets die ‘redelijk’ presteert. Ons cijfer is een 7.

Flyer T6 PremiumPrijs: ± €2999
Techniek & kracht:
Panasonic 36V/ 12Ah / 250 Watt / opgegeven actieradius van 60 – 90 km
Gewicht:
26,2kg (incl. accu)
Locatie accu: Midden
Locatie motor:
Midden
Voor welk gebruik?
Normaal

Wat viel ons op?
Deze fiets is heel erg stabiel en bij het lopen voelt de fiets niet zwaar aan. Hierdoor zal hij makkelijk in bijvoorbeeld een schuur te manoeuvreren zijn. Deze stabiliteit is ook aanwezig tijdens het fietsen: de wegligging is erg goed. Opvallend is verder hoe stil deze fiets is; het enige geluid is een licht gezoem als de motor aanstaat. Daarnaast is de afwerking luxe en chique, hoewel het display vrij simpel is (wel gemakkelijk te bedienen).

Het oordeel?
Door de lage instap en de goede wegligging is deze fiets ideaal in gebruik. Met de extra optie van Flyer om loop-ondersteuning in de vorm van een gashendel toe te voegen, is deze Flyer T6 Premium een zeer complete keuze. We geven deze e-bike daarom een 9. Er moet wel bij gezegd worden dat de prijs daar ook naar is.

Flyer R-serie Street Deluxe

Prijs: ± €4000
Techniek & kracht:
Panasonic 36V/ 12Ah / 350 Watt / opgegeven actieradius van 70-90 km
Gewicht:
23kg (incl. accu)
Locatie accu: Midden
Locatie motor:
Midden
Voor welk gebruik?
Sportief

Wat viel ons op?
Flyer omschrijft deze e-bike om over de weg  mee te vliegen en dat is inderdaad precies wat u met deze R-serie Street Deluxe doet. De ondersteuning is zeer krachtig, en u schakelt dus zeer gemakkelijk en snel naar hogere snelheden. Op zowel de hogere als lagere snelheden fietst deze e-bike bovendien heerlijk stabiel. Wat het fietsen daarnaast ook heerlijk maakt is het feit dat de trapondersteuning uit en aan schakelt bijna zonder dat u het in de gaten heeft.

Het oordeel?
Niets dan lof over deze Flyer R-serie Street Deluxe. Hij rijdt heerlijk en we ondervonden vrijwel geen negatieve aspecten aan deze e-bike. Deze fiets is zeer geschikt wanneer als u lange afstanden naar uw werk moet overbruggen. Wederom moeten we er wel bij noteren dat de prijs vrij hoog is. Ons eindcijfer is daarom een 9.

TDR FloxxPrijs: €3655
Techniek & kracht:
Creusen DC 36V/ 12Ah / 250 Watt / 45 Nm / opgegeven actieradius van 70 – 80 km
Gewicht:
28,5 kg (incl. accu)
Locatie accu: Bagagedrager
Locatie motor:
In de zitbuis van het frame
Voor welk gebruik?
Normaal gebruik/Sportief gebruik

Wat viel ons op?
Over het uiterlijk van deze TDR Floxx konden wij het niet eens worden - we houden het er daarom op dat het een bijzonder model is en dat het je persoonlijke smaak moet zijn. Wel zijn we het er over eens dat de draden niet heel netjes weggewerkt zijn en dat het bedieningspaneel ‘ouderwets groot’ is. Over het fietsen met de Floxx worden we daarnaast ook niet héél enthousiast. De ondersteuning is vrij rustig, maar we ondervonden wel dat deze e-bike een erg nerveus stuurgedrag heeft (goed te merken bij het rijden met de handen van het stuur).

Het oordeel?
Hoewel er duidelijk goed is nagedacht over het design van deze Floxx zijn we niet geheel warm gelopen voor deze e-bike. Dit in combinatie met de hoge prijs doet ons uitkomen op een 6.5

Smart EbikePrijs:
€2849
Techniek & kracht:
BionX 38V/ 8,8 Ah / 250 Watt / 35 Nm / opgegeven actieradius max. 100 km
Gewicht: 29,4 kg (incl. accu)
Locatie accu: Midden in het frame
Locatie motor:
Achterwiel
Voor welk gebruik?
Normaal gebruik

Wat viel ons op?
‘Gaaf’ en ‘futuristisch’ waren de eerste woorden die bij ons opkwamen bij het zien van deze fiets. Deze fiets van Smart is duidelijk bedoeld om een jong publiek voor de e-bike te winnen. De afwerking is zeer mooi; draden zijn goed weggewerkt en in het midden zit een sportief bedieningspaneel. Buiten het design waren we over de fietsprestaties van deze Smart echter vrij neutraal. De trapondersteuning is voldoende, maar niet om heel enthousiast van te worden. Daarnaast lijkt de fiets ook wat aan de korte kant.

Het oordeel?
Voor design alleen zou deze fiets hoog scoren. Qua fietsprestaties biedt deze e-bike echter niet veel bijzonders en dat voor zo’n prijs doet ons uiteindelijk bij een 7+ uitkomen.

Gazelle Balance Innergy


Prijs: vanaf €2299
Techniek & kracht:
Gazelle Direct Drive 36V/ 7Ah / 15 Nm / opgegeven actieradius 25 – 85 km
Gewicht: 22,8 (excl. accu)
Locatie accu: Bagagedrager
Locatie motor:
Voorwiel
Voor welk gebruik?
Normaal gebruik

Wat viel ons op?
Wat als eerste in het oog springt is het opvallende frame en de kleine wielen. Het voordeel van deze combinatie is dat het zwaartepunt heel laag zit wat voor een mooie verdeling zorgt. Deze e-bike heeft bovendien een zeer lage instap en tijdens het fietsen zit u in een comfortabele houding. De trapondersteuning is verder niet heel krachtig; dus verwacht geen hoge snelheden bij deze e-bike. De ondersteuning bouwt ook vrij rustig op.

Het oordeel?
Deze e-bike is heel stabiel en rustig. Hij is duidelijk bedoeld voor de wat minder mobiele fietsers en daar hij is hij dan ook ideaal voor. We geven deze Gazelle Balance Innergy daarom een 9.

Gazelle Orange Pure InnergyPrijs:
€1749
Techniek & kracht:
Gazelle Direct Drive 36V/ 7Ah / 15 Nm / opgegeven actieradius 25-85 km
Gewicht: 21 (excl. accu)
Locatie accu: Bagagedrager
Locatie motor:
Voorwiel
Voor welk gebruik?
Normaal gebruik

Wat viel ons op?
Het viel ons eigenlijk vooral op dat dit een redelijk onopvallende fiets is. Het design springt er niet uit en de capaciteiten zijn ook niet bovenmaats (of ondermaats). ‘Degelijk’ is waarschijnlijk het woord dat je voor de Gazelle Orange Pure Innergy zou gebruiken. De ondersteuning is voldoende tot krachtig, maar bij het afslaan haperde de ondersteuning nog wel eens. De afwerking is verder goed en het display is simpel en duidelijk.

Het oordeel?
Als u een degelijke fiets zoekt om uw dagelijkse ritjes mee te vergemakkelijken dan is deze Gazelle een prima model. Het cijfer dat wij geven is daarom een 8-

Koga E-lnspire


Prijs:
€ 2999
Techniek & kracht: Bosch 36V/ 11 Ah / 50Nm / opgegeven actieradius 90-100 km
Gewicht: 23,3 (incl. accu)
Locatie accu: Achterdrager
Locatie motor:
Trapas
Voor welk gebruik?
Toerfiets

Wat viel ons op?
De Koga E-Inspire heeft zowel een sportieve als luxe en stijlvolle uitstraling. Alles is netjes afgewerkt en er valt qua ontwerp weinig op deze e-bike aan te merken. Dit geldt overigens ook voor de fietsprestaties. Met een krachtige ondersteuning en een gelijkmatige overgang naar de maximale snelheid zonder abrupt te stoppen functioneert deze E-Inspire perfect.

Het oordeel?
Lange tochten maken met deze Koga e-bike zal een genot zijn. Met de krachtige motor weet u zeker dat u niet snel stil zal komen te staan. Ons cijfer voor deze Koga is dan ook een 9.

Koga E-ComfortPrijs: €2499
Techniek & kracht: High Torque Motor 36V/ 11 Ah / 400Wh / 30 Nm / opgegeven actieradius max. 100 km
Gewicht: 25 (incl. accu)
Locatie accu: Achterdrager
Locatie motor:
Voorwiel
Voor welk gebruik?
Normaal gebruik

Wat viel ons op?
Het design van deze E-Comfort is te beschrijven als ‘klassiek’ maar niet heel bijzonder. De afwerking is netjes en het display is vrij simpel. Wel valt ons op dat deze Koga vrij zwaar aanvoelt. Dit komt ook terug bij het rijden. Hoewel deze e-bike op vlakke stukken redelijk goed rijdt, mis je bij een helling de krachtige ondersteuning die nodig is. De ondersteuning bouwt ook traag op.

Het oordeel?
De Koga E-Comfort is niet zo comfortabel als de naam doet suggereren. De ondersteuning is onvoldoende krachtig voor intensief gebruik. Voor gebruik in de stad of hele lichte toertochten zou u wel met deze E-comfort uit de voeten kunnen. Het cijfer dat wij geven is een 7-

Koga E-XlightPrijs: €2999
Techniek & kracht: High Torque Motor 29V/ 14 Ah / 400 Wh / 30Nm/ opgegeven actieradius max. 108 km
Gewicht: 20,9 (incl. accu)
Locatie accu: Achterdrager
Locatie motor:
Voorwiel
Voor welk gebruik?
Toerfiets

Wat viel ons op?

De Koga E-Xlight is een sportieve toerfiets. Het meest opvallende is het lichte gewicht. Met slechts 20,9 kg is dit een van de lichtste e-bikes die we kennen. De afwerking is daarnaast ook zeer netjes: mooie lasnaden en er zijn geen ‘storende rammeltjes’. Zijn we net zo positief over het fietsen met deze E-Xlight? Ja. Hoewel deze e-bike om een sportieve houding vraagt, zit hij erg comfortabel en rijdt hij heel vloeiend. De ondersteuning is krachtig en soepel.

Het oordeel?
De Koga E-Xlight is een geschikte fiets voor de sportieve fietser die lange tochten wilt maken. Hij stuurt goed en de ondersteuning is erg direct. Ons cijfer is een 9-

Met één miljoen e-fietsers in Nederland begint de elektrische fiets een steeds grotere plek in te nemen in ons fietsland. Bij de 2013 collectie is dit goed te zien aan de grotere variëteit in het aanbod. Om u alvast kennis te laten maken met nieuwe trends voor elektrische fietsen hebben we enkele e-bikes voor u getest en onze bevindingen hieronder op een rijtje gezet. In deze test hebben we onder andere gelet op details zoals de gewichtsverdeling, ondersteuningskracht en afwerking.


Giant Twist Go Double Power


Prijs: €2199
Techniek & kracht: Giant SyncDrive naafmotor, 250W / opgegeven actieradius max. 140 km
Gewicht: 29,7 (damesmaat frame M incl. 2 accu’s van 3kg per stuk)
Locatie accu: Achterdrager
Locatie motor:
Voorwiel
Voor welk gebruik?
Stadsfiets

Wat viel ons op?
Dat deze Twist Go Double Power met twee accu’s geleverd wordt merk je direct aan het gewicht. Hij is redelijk zwaar en daardoor niet heel wendbaar als je met de fiets aan de hand loopt. Tijdens het fietsen heb je hier echter geen last van. De ondersteuning is namelijk zeer krachtig, waardoor het toch als een sportieve fiets aanvoelt. Met zo’n krachtige ondersteuning is het daarnaast een voordeel dat de ondersteuning niet direct in volle kracht aanslaat, maar even tijd nodig heeft om op te starten. Wel ondervonden we dat deze e-bike redelijk onvoorspelbaar rijdt. Het lijkt soms alsof je hard weggeblazen wordt met deze elektrische fiets.

Het oordeel?
Fietsers die een krachtige e-bike zoeken zullen met deze Giant Twist Go Double Power goed uit de voeten kunnen. Met de twee accu’s kan je lang en hard doorfietsen. Door de kracht is hij echter weer minder geschikt voor fietsers die vooral een stabiele fietservaring opzoeken. Ons cijfer is daarom een 8-

Conclusie
In de e-bike collectie van 2013 valt het vooral op dat fabrikanten zijn gaan experimenteren met een bredere variëteit in de modellen. Waar e-bikes voorheen voornamelijk als handig werden gezien voor senioren fietsers, is het nu duidelijk dat iedereen dat duwtje wel kan gebruiken - tot en met mountainbikers en forenzen aan toe. Zo is de Flyer R-Serie Street Deluxe een goed voorbeeld van een sportieve fiets die door een breed publiek voor de dagelijkse fietsritjes gebruikt kan worden. Daarnaast zie je met een fiets als de Gazelle Balance Innergy dat fabrikanten hun e-bikes steeds beter afstemmen op gebruiker. Modellen zoals de Smart E-bike en de TDR Floxx maken duidelijk dat design en innovatie ook een belangrijke rol spelen. De keuze wordt steeds breder en daarom kunnen we met modellen zoals de Gazelle Orange Pure Innergy en de Koga E-Comfort al bijna van “klassieke” e-bikes spreken.

Met dank aan: fietsenwinkel.nl


Gerelateerde artikelen

Elektrische Fietsen

E-bike voor beginners

De e-bike is toch net even iets anders dan een gewone fiets. En als je al een paar jaar helemaal niet hebt gefietst, is het dubbelop wennen. Al een tijd niet gefietst en nu besloten de e-bi…

Nieuws

Vier prachtige foodroutes in Noord-Brabant

Wat is er leuker dan de mooie natuur van Noord-Brabant combineren met heerlijke streekproducten? Op deze vier foodroutes ontdek je Brabant van een culinaire kant. Onderweg proef je al het l…

Nieuws

Voorjaar: tijd voor fietsonderhoud

Als de eerste sneeuwklokjes en krokussen zich laten zien, weet je het zeker: het voorjaar komt eraan! Tijd dus om de fiets een goede onderhoudsbeurt te geven. De beste tips vind je hier! Le…

Nieuws

Weggeknipte fiets ophalen: wat kost het?

Uit onderzoek van RTL Nieuws Buurtfacts blijkt dat er in Nederland jaarlijks zo’n 220.000 fietsen worden verwijderd. Om een verwijderde fiets bij uw gemeente op te halen moet u gemiddeld ti…

Nieuws

Reisadvies voor de fiets binnenkort via 9292

Het gebruik van de fiets in combinatie met het openbaar vervoer is voor veel forensen niet weg te denken. Voor reisplanner 9292 is dit de reden om het aanbod van huurfietsen toe te voegen a…