Logo Fietsen123

Blog

Fietsend train je je brein

Friday 25 May, 2018

Net als je lichaam moet je je hoofd onderhouden. Hoe? Denksporten of boeken lezen liggen voor de hand, maar ook fietsen blijkt een heel goede manier om het brein te trainen.

Bij een fietsland denk je niet direct aan China. Hoogstens associeer je het land met de productie van goedkope rijwielen. Toch werd er ooit veel gefietst. Denk bijvoorbeeld aan het liedje ‘There are 9 million bicycles in Beijing,’ dat jarenlang niet van de radio weg te denken was. Sindsdien is het fietsgebruik in Peking ten koste gegaan van auto’s - een lokaal statussymbool - en scooters. Een flinke luchtvervuiling was het gevolg, en dus probeert de overheid fietsgebruik te stimuleren. Dat is waarschijnlijk de reden dat er van alle mogelijke landen uitgerekend in China recent onderzoek is gedaan naar de invloed van fietsen op ons geheugen.

Mensen die een tweede taal aan het leren waren, werd gevraagd dat op een ‘normale’ - dat wil zeggen vanachter een tafel - manier te doen, of al fietsend. Het blijkt dat je fietsend gemakkelijker een tweede taal leert. En deze Chinese uitkomst was geen toevalstreffer. Engelse onderzoekers lieten bijvoorbeeld fietsers dertig minuten op een rollerbank rijden, nadat ze een hele reeks plaatjes hadden bekeken. Na afloop van de fietstocht beoordeelden de fietsers opnieuw afbeeldingen, waarbij ze steeds aangaven of ze die wel of niet eerder zagen. Wat bleek? Fietsers hadden de plaatjes veel beter onthouden dan een groep mensen die tussendoor niet was gevraagd om te gaan fietsen!

Wat vooral interessant is aan de invloed van fietsen op ons brein en ons denkvermogen, is dat het niet alleen direct, maar ook op de langere termijn werkt. In principe gaat ons brein, net als bijvoorbeeld onze spierkracht, naarmate we ouder worden beetje bij beetje achteruit. Zo worden we vergeetachtiger. Bij een grote groep mensen is die achteruitgang nog veel groter, namelijk bij Alzheimerpatiënten. Er wordt dan ook voortdurend gezocht naar manieren om ons denkvermogen zo lang mogelijk op peil te houden.

Onze leefstijl blijkt van grote invloed. Bijvoorbeeld wat je eet, maar ook hoe regelmatig je beweegt stimuleert je brein. De conclusie van een hele reeks onderzoeken was, dat naarmate mensen meer bewegen, de kans kleiner is dat hun denkvermogen achteruitgaat. De vermindering die er wel is verloopt bovendien langzamer, en de kans op dementie is maar liefst 18 procent lager.

En om je brein te onderhouden is het helemaal niet nodig om heel intensief te sporten. Een rustige wandeling, of een fietstocht die je op het gemak rijdt, is voldoende. Maar probeer dit wel regelmatig te doen: beweeg ten minste 30 minuten aaneengesloten, en het liefst dagelijks. Het is misschien gelijk een mooie gelegenheid om een tweede taal erbij te leren!

Martijn Veltkamp is psycholoog en schrijver. In zijn boek ‘Leven in cadans’ beschrijft hij op welke manieren fietsen goed is voor onze geest, en wanneer precies. ‘Leven in cadans: hoe je fietsend je geest verzorgt’ verscheen in april 2018.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Wat vindt u? Bellen op de fiets moet verboden worden

Steeds vaker komt het voor dat bij ongelukken met fietsers een mobiele telefoon de oorzaak. Minister Schultz pleit dan ook voor een verbod op het gebruik van mobiele telefoons tijdens het f…

Nieuws

De slimme fiets gaat de weg veroveren

Fietsongelukken kunnen verleden tijd zijn. Het onderzoeksinstituut TNO komt met een innovatie voor de (elektrische) fiets waardoor de fietser gewaarschuwd wordt voor gevaar op de weg. Werki…

Nieuws

Speed pedelecs populair onder 50-plussers

Het aantal speed pedelecs op de Nederlandse wegen neemt toe. Momenteel rijden er al meer dan 15.000 exemplaren rond. Een jaar geleden waren dit er nog 10.000. Dit concludeert Fietsenwinkel.…

Nieuws, Prijsvraag

Politiek wil maatregelen tegen diefstal E-bikes

Volgens het NRC zouden er in 2015 totaal meer dan 9000 elektrische fietsen gestolen zijn. Dit is gebaseerd op cijfers van grote verzekeraars van elektrische fietsen. De politiek vindt de s…

Nieuws

Nationaal Preventieakkoord zet in op fietsen

Met het Preventieakkoord zet Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis in op het aanpakken van gezondheidsproblemen in Nederland. De fiets krijgt hierin een promi…

Nieuws

De fietsstraat: welke regels gelden daar?

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor sommige straten als fietsstraat in te richten. Een goed initiatief, maar helaas verstaan fietsers en automobilisten elkaar niet altijd even goed. Vraag i…

Nieuws

Top 3 bloesem- en bollenfietsroutes in Nederland

Het is weer bloesem- en bollentijd in Nederland. Nederland wordt met de dag kleurrijker. Door het mooie weer van de afgelopen weken lijkt het wel of het hele land in bloei staat. Knoppen zi…

Nieuws

Fiets gebruiken als vervoermiddel maakt meest gelukkig

Volgens een recent onderzoek dat uitging van de Clemson University in de VS zijn fietsers een stuk gelukkiger dan gebruikers van andere vervoersmiddelen. Uit het onderzoek blijkt dat er een…

Nieuws

Twee korte fietsroutes voor winters weer

's Winters is het net even wat minder aantrekkelijk om ellenlange fietstochten te maken. Hierbij daarom twee korte tochten: lang genoeg voor een frisse neus, kort genoeg om niet totaal te v…

Nieuws

Een maand met de fiets naar het werk

Minder stilstaan en meer bewegen; Plus-redacteur Erik Bogaards, fietste een maand naar zijn werk met een e-bike. Natuurlijk had ik smoesjes genoeg om niet met de fiets naar het werk te gaan…