Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen op Kos

woensdag 29 augustus, 2012

Kos mag gerust een mediterraan fietsparadijs worden genoemd; het eiland is nagenoeg vlak. Kos ligt vlak bij Turkije en is nog geen driehonderd vierkante kilometer groot. De natuur is ongerept - een van de bijnamen van Kos is ‘Tuin van de Egeïsche Zee’ - de stranden zijn adembenemend mooi en ook op het gebied van archeologische vondsten, mooie kerken en andere monumenten is er veel te zien.

De hoofdstad Kos-stad en de verschillende badplaatsen zijn - zeker in het hoogseizoen - best druk, maar zodra u daarbuiten bent, is het heerlijk rustig. De enige (kleine) bergketen vindt u in het zuidoosten van het eiland.

Zon, zee, prachtige stranden, gezellige terrasjes, heerlijk eten; wat wilt u nog meer? Nou, fietsen natuurlijk! Op het Griekse eiland Kos combineert u het allemaal. Buiten het hoogseizoen is het heerlijk rustig en zijn de temperaturen aangenaam. Bekijk de beste reistijd Kos op debestereistijd.nl en kijk welke maanden het meest geschikt zijn voor een mooie fietstocht. De afwisselende natuur, de vele archeologische bezienswaardigheden en de mooie hoofdstad Kos met zijn gezellige haven zorgen ervoor dat u zich op Kos niet hoeft te vervelen. Maar het mooiste is natuurlijk dat u grote delen van het eiland makkelijk per fiets kunt verkennen.

Kos-stad ligt aan de noordoostelijke kust van het eiland. In deze gezellige stad komt u de boom tegen waaronder Hippocrates – de grondlegger van de medische wetenschap – les gaf. De stad stamt uit het jaar 366 voor Christus en er zijn nog altijd genoeg archeologische bezienswaardigheden en historische monumenten te vinden die de eeuwenoude geschiedenis van de stad aanschouwelijk maken. Verder vindt u in Kos-stad veel door palmen omzoomde lanen en bloemrijke parken en natuurlijk talloze terrasjes en taverna’s; het is echt een stad om op uw gemak te ontdekken.

In het binnenland van Kos komt u diverse schilderachtige en vaak nog traditionele dorpjes tegen en ook daar vindt u diverse archeologische vondsten. Deze dorpjes zijn vaak heerlijk rustig; er wonen weinig mensen en omdat het toerisme zich in de kustplaatsen concentreert, proeft u in het binnenland nog altijd die authentieke Griekse sfeer. Dorpjes die u eigenlijk niet mag missen, zijn onder meer Lagoudi, Zia, Asomatos, Evangelistria en Agios Dimitrios.

Het westelijke deel van Kos - rondom het dorp Kefalas - is het stilste en meest vruchtbare deel van het eiland en een absolute aanrader. De natuur is ongerept, het leven heeft zijn eigen tempo en zelfs in het hoogseizoen is het op de goudgele stranden nog lekker rustig.

Over het weer op Kos hoeft u zich weinig zorgen te maken: in april en mei loopt het kwik overdag op tot gemiddeld zo’n 25 graden en datzelfde geldt voor september en oktober. Houd er overigens rekening mee dat het in het najaar vaak wat harder waait. In de zomermaanden kan het op Kos erg heet zijn, hoewel het altijd aanwezige zeebriesje wel voor wat verkoeling zorgt.

Fietsen op Kos
Kos heeft een naam hoog te houden als het om fietsen gaat; fietsen kunt u overal. De enige (kleine) bergketen vindt u in het zuidoosten, terwijl het noordoostelijke deel van het eiland nagenoeg vlak is. De rest van het eiland is soms vlak, soms heuvelachtig, maar nergens komt u zwaar klimwerk tegen.

Langs een groot deel van de noordoostelijke kust loopt een prima fietspad met magnifieke uitzichten. Rondom Kos-stad vindt u diverse fietspaden en in de stad zelf kunt u ook prima fietsen. Let daarbij wel op: in Griekenland geldt eenrichtingsverkeer ook voor fietsers! Wanneer er geen fietspaden zijn, deelt u de weg vaak met automobilisten. Houd er daarbij rekening mee dat de Griek zijn gaspedaal over het algemeen goed weet te vinden. Tegelijk moet worden gezegd dat men op Kos gewend is aan fietsers op de weg, maar voorzichtig blijft natuurlijk geboden.

Op Kos zijn diverse fietsroutes voorhanden, u vindt een aantal mooie en afwisselende routes elders op onze website: www.fietsen.123.nl/entry/8481/fietsroutes-kos/fietsroutes. Ook bij de plaatselijke toeristenbureaus en bij de meeste hotels en fietsverhuurbedrijven kunt u fietsroutes krijgen.

Nog een tip: zet uw fiets altijd op slot als u onderweg iets gaat bezichtigen, want ook op Kos is het fietsdievengilde actief.

Fietsen huren en pech onderweg
Voor een fietsverhuurbedrijf hoeft u op Kos niet lang te zoeken; het is niet voor niets een fietseiland. In Kos-stad en in de badplaatsen vindt u diverse fietsverhuurbedrijven, maar zowel de kwaliteit van de aangeboden fietsen als die van de service loopt uiteen. Controleer de fiets(en) die u wilt huren van tevoren goed en vraag zo nodig in uw hotel of bij het plaatselijke toeristenbureau naar een goed verhuurbedrijf. In Kos-stad heeft het Nederlandse fietsverhuurbedrijf Moto-harley drie vestigingen; op de website www.moto-harley.nl vindt u meer informatie.

Reizen naar Kos
Wanneer u een georganiseerde fietsvakantie naar Kos wilt boeken, blijft het meestal niet bij Kos alleen. Het eiland is niet zo groot en vandaar dat reisorganisaties diverse combinatiereizen aanbieden, bijvoorbeeld naar Kos, Rhodos en Leros. Het voordeel is dat u meteen meerdere eilanden ziet en zelf geen fiets hoeft te huren, maar zo’n vakantie betekent ook dat u wat minder vrijheid heeft.

Over het algemeen is een volledige vliegvakantie (reis en verblijf) de meest voordelige mogelijkheid voor een vakantie op Kos. De keuze qua hotels en appartementen is groot en dat geldt ook voor het aantal aanbiedingen en last-minutes. Juist omdat Kos een echt fietseiland is, zal het weinig moeite kosten een paar goede fietsen te huren en aan de hand van de diverse fietsroutes het eiland te verkennen.

Natuurlijk is het ook mogelijk zelf uw vliegreis en accommodatie te boeken. Vliegtickets naar Kos vindt u onder meer bij Transavia.com, ArkeFly en Corendon. Controleer overigens ook altijd even of het de moeite loont om bijvoorbeeld vanaf luchthaven Brussel of Düsseldorf te vertrekken; dat kan soms tientallen euro’s schelen. Verder is het – zeker bij budgetmaatschappijen – aan te raden een paar maanden van tevoren te boeken; ook dat scheelt u geld.

Wanneer u uw eigen fiets mee wilt nemen naar Kos, moet u er rekening mee houden dat vliegmaatschappijen extra geld vragen voor dit vervoer. Ook dient de fiets te zijn verpakt in een speciale fietskoffer.

Overnachten
Op Kos vindt u talloze prima hotels; van eenvoudig en authentiek tot uiterst chique vijfsterrenresorts. Veel hotels beschikken over een ruimte waar u de fiets kunt stallen. Gemiddeld variëren de prijzen voor een tweepersoonskamer met ontbijt buiten het hoogseizoen van € 50,- tot € 100,-. Een handige website om snel hotels te vinden en te boeken is www.booking.com. Op deze website vindt u ook meningen van andere reizigers; altijd handig om even te lezen.

Boeken
Voorpret hoort bij de vakantie en daarom zochten wij alvast een paar leuke boeken voor u uit:

En het werd Griekenland – Dick Ridder (uitg. Free Musketeers, 2011)
Hoewel de meeste verhalen in dit boek zich afspelen op Kreta, is dit ook voor de bezoeker van Kos een leuk boek. De auteur runt een appartementencomplex op Kreta en verhaalt over zijn, soms hilarische en soms wonderlijke, belevenissen. Daarnaast leest u in dit boek ook verhalen over zijn eerdere ontmoetingen en belevenissen op andere Griekse eilanden.

Kos – Marco Pologids (uitg. Van Reemst, 2008)
Een handige en veelzijdige reisgids met een kaart van het eiland en een kaart van Kos-stad. Aandacht is er voor eten en drinken, maar ook voor culturele en archeologische bezienswaardigheden en evenementen.


Gerelateerde artikelen

Blog

Bert blogt: Langs de Elbe in Tsjechië en Duitsland

Blogger Bert Vester zat wederom in het zadel, dit keer langs de Elbe in Tsjechië en Duitsland. Mooi was het, adembenemend zelfs... De reis begon in het kleine stadje Vrchlabí, in het noorde…

Nieuws

Veilig op de e-bike

Met de forse toename van het aantal e-bikes neemt ook het aantal ongevallen met e-bikes toe. Aan de hand van deze vragen stap je veilig en verantwoord op de e-bike. Is een e-bikecursus verp…

Nieuws

De Stijl(volle) fiets

In 1917, 100 jaar geleden, wordt de kunststroming De Stijl opgericht. De kunststroming is vernoemd naar het gelijknamige tijdschrift. Nu is er zelfs een De Stijl-fiets. Kunstenaar en schrij…

Nieuws

Inzet lokfietsen werkt

De inzet van lokfietsen blijkt fietsendieven af te schrikken. Gemeentes die lokfietsen hebben ingezet, zagen in een jaar tijd het aantal aangiftes van gestolen fietsen met gemiddeld 40 proc…

Nieuws

Maak 2x kans op een fietsnavigatiesysteem van Mio t.w.v. €279,99!

Voor iedereen die van fietsen houdt en graag zijn prestaties volgt, is er de Mio Cyclo 305 HC. Doe mee met de prijsvraag en maak 2x kans op dit eenvoudig te gebruiken fietsnavigatiesysteem.…