Logo Fietsen123

Nieuws, Blog

Fietsen naar het werk steeds populairder

Tuesday 14 March, 2023

Steeds meer Nederlanders stappen op de fiets om naar hun werk te gaan. Uit het Landelijk Reizigersonderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, blijkt dat het aantal fietsritten naar het werk met ruim 2 miljoen per week is gestegen. Waar ligt dit aan?

In het onderzoek geven de respondenten aan vooral te fietsen naar het werk omwille van het gemak en om gezondheidsredenen. Fietsen is bijvoorbeeld erg goed voor je hart- en bloedvaten. Als je stevig doortrapt train je je hart om krachtiger te slaan en een regelmatig ritme vast te houden. Ook je longen zullen een positief effect hebben: door elke keer diep in en uit te ademen worden je longen geleegd en weer volgezogen met zuurstofrijke lucht. Ook de wanden van je bloedvaten bewaren hun elasticiteit beter, waardoor afvalstoffen zich minder ophopen in je bloedvaten. Hierdoor verbetert ook de doorbloeding naar diverse belangrijke organen, spieren en ledematen.

Wanneer je fietst maak je bovendien de hormonen endorfine en serotonine aan, die ook wel bekend staan als de gelukshormonen. Fietsen zorgt dus voor een positief humeur, waardoor je gemotiveerder op je werk aankomt.

Werkgevers

Ook werkgevers spelen een belangrijke rol in de toename van het woon-werkverkeer per fiets. Eén op de drie fietsers geeft aan een fietsvergoeding te krijgen voor woon-werkverkeer, dit bedraagt in 2023 tot 0,27 cent per kilometer. Ook een goede fietsenstalling speelt een grote rol bij de keuze de fiets te pakken naar het werk.

Bron: Rijksoverheid, ANWB, Manutan

Door: Kristie Kuiters