Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen met gehoorverlies

Wednesday 19 June, 2019

Als het gehoor vermindert, kan dit problemen geven met fietsen. Je hoort minder en moet dit verlies dus compenseren met andere zintuigen. En dat betekent ook dat je je aandacht anders moet besteden. Toch kun je ook met gehoorverlies nog prima fietsen.

De juiste fiets voor jou

Het is sowieso niet onverstandig om na te denken over de juiste fiets, maar met gehoorverlies wordt dit al helemaal belangrijk. Dit begint natuurlijk met je fietsdoel: wil je er vooral boodschappen mee doen, of ook – korte of lange – recreatieve fietstochten mee maken?

Vervolgens kijk je naar het type fiets. Ga je voor een gewone tweewieler, of kies je voor een model met extra lage instap. En kun je of durf je niet meer op een tweewieler, dan zijn er voldoende mogelijkheden om te blijven fietsen. Denk aan drie- of vierwielers. Of een tandem of duofiets als je liever niet meer alleen gaat fietsen. De meeste van deze fietsen bestaan ook in een elektrische uitvoering.

Goed zicht, ook achteruit

Goed zicht in het verkeer is cruciaal, en met name als je last hebt van gehoorverlies; je hebt je ogen namelijk nodig om te zien wat je nu niet of minder goed hoort. En dat betekent dus ook dat je moet kunnen zien wat er achter je gebeurt. Een spiegel – bij voorkeur zelfs twee – is dan ook een onmisbaar hulpmiddel. Spiegels zijn er in alle soorten en maten, die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Laat je informeren over de spiegels die voor jou het meest geschikt zijn.

Herkenbaarheid

Laat andere weggebruikers weten dat je slechthorend bent. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je een bordje met SH (slechthorend) of het internationale symbool voor beperkt horen op je fiets plaatsen. Ook zijn er hesjes te krijgen met dit symbool. Zo ben je ook nog eens goed zichtbaar in het verkeer.

Neem de tijd en ruimte

Het is druk op de Nederlandse fietspaden, zeker in steden. Toch is het belangrijk om de ruimte te nemen als je last hebt van gehoorverlies. Als je hebt aangegeven dat je slechthorend bent, zullen andere weggebruikers daar begrip voor hebben. En neem ook de tijd. Ga bij stoplichten bij voorkeur niet helemaal vooraan staan, en fiets weg in je eigen tempo.

Fietsles

Het nemen van fietsles is een goede stap om vertrouwd te raken met fietsen met gehoorverlies. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe je goed moet kijken, maar ook hoe je moet fietsen in een drukke omgeving en op bruggen en hellingen.

Communiceren

Fiets je samen met iemand? Dan is het natuurlijk wel zo prettig als jullie kunnen communiceren met elkaar, ook als de een iets verder achterop ligt. Hier zijn verschillende hulpmiddelen voor te krijgen. Laat je informeren door een audiciën.

Plan van aanpak

Samen met een ergotherapeut kun je in kaart brengen wat je wensen en behoeften zijn en een plan van aanpak opstellen. Ook kan de ergotherapeut adviseren over de financiering van de fiets, contact leggen met leveranciers van fietsen en fietsles geven.

Bron: Slechthorend Amsterdam