Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen met gehoorverlies

Wednesday 19 June, 2019

Als het gehoor vermindert, kan dit problemen geven met fietsen. Je hoort minder en moet dit verlies dus compenseren met andere zintuigen. En dat betekent ook dat je je aandacht anders moet besteden. Toch kun je ook met gehoorverlies nog prima fietsen.

De juiste fiets voor jou

Het is sowieso niet onverstandig om na te denken over de juiste fiets, maar met gehoorverlies wordt dit al helemaal belangrijk. Dit begint natuurlijk met je fietsdoel: wil je er vooral boodschappen mee doen, of ook – korte of lange – recreatieve fietstochten mee maken?

Vervolgens kijk je naar het type fiets. Ga je voor een gewone tweewieler, of kies je voor een model met extra lage instap. En kun je of durf je niet meer op een tweewieler, dan zijn er voldoende mogelijkheden om te blijven fietsen. Denk aan drie- of vierwielers. Of een tandem of duofiets als je liever niet meer alleen gaat fietsen. De meeste van deze fietsen bestaan ook in een elektrische uitvoering.

Goed zicht, ook achteruit

Goed zicht in het verkeer is cruciaal, en met name als je last hebt van gehoorverlies; je hebt je ogen namelijk nodig om te zien wat je nu niet of minder goed hoort. En dat betekent dus ook dat je moet kunnen zien wat er achter je gebeurt. Een spiegel – bij voorkeur zelfs twee – is dan ook een onmisbaar hulpmiddel. Spiegels zijn er in alle soorten en maten, die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Laat je informeren over de spiegels die voor jou het meest geschikt zijn.

Herkenbaarheid

Laat andere weggebruikers weten dat je slechthorend bent. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zo kun je een bordje met SH (slechthorend) of het internationale symbool voor beperkt horen op je fiets plaatsen. Ook zijn er hesjes te krijgen met dit symbool. Zo ben je ook nog eens goed zichtbaar in het verkeer.

Neem de tijd en ruimte

Het is druk op de Nederlandse fietspaden, zeker in steden. Toch is het belangrijk om de ruimte te nemen als je last hebt van gehoorverlies. Als je hebt aangegeven dat je slechthorend bent, zullen andere weggebruikers daar begrip voor hebben. En neem ook de tijd. Ga bij stoplichten bij voorkeur niet helemaal vooraan staan, en fiets weg in je eigen tempo.

Fietsles

Het nemen van fietsles is een goede stap om vertrouwd te raken met fietsen met gehoorverlies. Hierbij leer je bijvoorbeeld hoe je goed moet kijken, maar ook hoe je moet fietsen in een drukke omgeving en op bruggen en hellingen.

Communiceren

Fiets je samen met iemand? Dan is het natuurlijk wel zo prettig als jullie kunnen communiceren met elkaar, ook als de een iets verder achterop ligt. Hier zijn verschillende hulpmiddelen voor te krijgen. Laat je informeren door een audiciën.

Plan van aanpak

Samen met een ergotherapeut kun je in kaart brengen wat je wensen en behoeften zijn en een plan van aanpak opstellen. Ook kan de ergotherapeut adviseren over de financiering van de fiets, contact leggen met leveranciers van fietsen en fietsles geven.

Bron: Slechthorend Amsterdam


Gerelateerde artikelen

Routenieuws

Vijf architectuurroutes

Nederland heeft een aantal prachtige karakteristieke gebouwen. Wat denkt u van de kubuswoningen, Zaanse schans en de historie in Delfzijl. Voor u vijf architectuurroutes op een rij. Kubuswo…

Nieuws

Nieuwe fietssnelweg Gouda-Rotterdam in 2023

Over een aantal jaar kun je snel op de fiets van Gouda naar Rotterdam over de F20, een snelfietsroute. De route loopt door zes gemeenten en zal naar verwachting voor 1 januari 2023 klaar zi…

Nieuws

Hobbelige fietspaden grote ergernis Barnevelders

De inwoners van Barneveld reageren massaal op een oproep van de gemeente om hobbelige fietspaden te melden. De gemeente Barneveld gaat dit jaar een beheerplan voor wegen opstellen. Hierbij …

Nieuws

De mooiste duinroutes

Lekker fietsen met een zeebriesje op je gezicht. Het zomerse weer nodigt uit voor een mooie fietstocht langs het strand en door de duinen. Fietsen123 selecteerde vijf mooie duinroutes voor …

Nieuws

Dáárom is wandelen zo gezond

Dagelijks minstens een half uurtje lopen, daar kan geen pil tegenop. Hart en longen worden er sterker van, je geheugen wordt beter. En het is heel goed voor je humeur. Zeker als je altijd m…

Elektrische Fietsen

E-bike test 2016 (deel 1)

De verkoop van e-bikes blijft stijgen. Inmiddels heeft één op de vijf verkochte fietsen elektrische trapondersteuning. Ieder jaar komen er nieuwe modellen op de markt. Pluslezers testen twa…

Nieuws

Speciale opfriscursus voor fietsers

Onder oudere fietsers is het aantal dodelijke verkeersslachtoffers vorig jaar gestegen met 11 procent, naar 135. Veilig Verkeer Nederland introduceert daarom een opfriscursus voor fietsers.…

Nieuws

Plan om fietsbelasting in Amsterdam in te voeren

Ondernemersvereniging Amsterdam City stelt dat fietsers in de toekomst fietsbelasting moeten gaan betalen, om zo nieuwe fietsparkeerplekken te kunnen financieren. Dit meldt Metro. Alle fiet…

Elektrische Fietsen

E-bike voor beginners

De e-bike is toch net even iets anders dan een gewone fiets. En als je al een paar jaar helemaal niet hebt gefietst, is het dubbelop wennen. Lees hier alles over onderhoud van je e-bike. …

Nieuws

Extra’s voor langer fietsplezier

Fietsen is geweldig, maar soms geven pijntjes minder plezier op de pedalen. Met de juiste aanpassingen aan de fiets kun je gelukkig nog heel lang door blijven rijden. De juiste instelling v…