Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen met de fietsboot mee; en genieten maar.

Friday 22 July, 2005

Tot en met 15 september vaart de fietsboot 'Eemlijn' iedere dag zijn toeristische lijndienst over de Eem en de Randmeren. Inwoners en toeristen uit deze omgeving kunnen hun fietstochtjes moeiteloos 'verlengen' door een stukje van de tocht met de fietsboot af te leggen. Dat vergt een goede planning, want de fietsboot vaart per dag één keer in ontspannen tempo heen en weer van Amersfoort, de Eem af en daarna over het Randmeer op sommige dagen naar Huizen in het Gooi en op andere dagen naar Spakenburg in Eemland; en daarna weer dezelfde weg terug. De toeristische lijndienst van de fietsboot kent een aantal op- en afstapplaatsen met vaste vertrektijden. En die dienstregeling moet je kennen om een stukje varen met de fietsboot te kunnen meenemen in de planning van een fietsvakantiedagje.

Vaardagen en vertrek- en aankomstplaatsen

De fietsboot vaart iedere dinsdag, donderdag en zondag van Amersfoort naar Huizen en terug; en iedere maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van Amersfoort naar Spakenburg heen en weer. De vertrekplaatsen en vertrektijden zijn:

Amersfoort, Kleine Koppel, hoek Brabantsestraat, vertrek 10.00 uur; Soest, Verlengde Hooiweg (volg wegwijzers vanaf de Oude Kerk aan de Torenstraat), vertrek 10.45 uur; Baarn, Taveerne Eemlust, Eemweg 72, vertrek 11.30 uur; Eemdijk, gemeentelijk recreatieterrein 100 meter ten Noorden van Veerpont, vertrek 12.30 uur; Huizen òf Spakenburg, zo dicht mogelijk bij het Randmeer, via de Havenstraat, vertrek 14.00 uur; en op de terugweg: Eemdijk, vertrek 15.00 uur; Baarn, vertrek 16.00 uur; Soest, vertrek 16.45 uur en aankomst in Amersfoort om 17.40 uur.

Op de drie dagen dat de fietsboot naar Huizen vaart, kunnen passagiers van en naar Bunschoten-Spakenburg gebruikmaken van de op- en afstapplaats Eemdijk, twintig minuten fietsen vanaf Bunschoten-Spakenburg.

Met Aqualiner verder

In de maanden juli en augustus kunnen passagiers van de fietsboot èn van Aqualiner (die een snelverbinding voor fietsers onderhoudt tussen Huizen en Almere-Haven) (op dinsdagen, donderdagen en zondagen) voordelig van het ene schip overstappen op het andere schip. Tegen inlevering van het kaartje van het eerste schip op het tweede schip hoeft dan niet meer te worden betaald voor het vervoer van de fiets. Op die manier stimuleren Aqualiner en Eemlijn de overtocht van het Oude land naar het Nieuwe land over het Randmeer en daarmee het bezoek aan een totaal verschillende wereld.

Varen over de Randmeren is een sensatie. In de vakantietijd is het druk in de vaargeul. Vrachtschepen, passagiersschepen en veel boten met particulieren. Zwaaien naar elkaar is gewoonte op het water. Prachtige vergezichten over het water met de grillige aftekening van het Oude land aan de ene kant en de strakke lijnen van het Nieuwe land aan de andere kant. Bij windstil weer is het rustig op de Randmeren, bij een flinke wind is het spannender; maar de Aqualiner en de Eemlijn varen ongestoord dóór, de Aqualiner met 45 kilometer per uur en de Eemlijn met ongeveer 10 kilometer per uur. Komend vanaf het Randmeer zoekt de Eemlijn de mond van de rivier de Eem op en dan wordt het tempo verlaagd naar 8 kilometer per uur. Vanaf het zonnedek van de fietsboot heeft men een schitterend uitzicht over de dijken van de rivier op de Eempolders en de plaatsen in de polder; en op die plaatsen die tegen de hellingen van de Utrechtse Heuvelrug aanliggen. Doordat de rivier meandert, lijken kerktorens en andere herkenningstekens voortdurend te veranderen van plaats. "Daarnet zag ik hem nog rechts, en nu vóór me". Er zijn veel vogels te zien, want in de Eempolders is het een walhalla voor vogels. De rivier is rustig, er is weinig scheepvaart, er wordt geroeid en gekanood. De Eem is de enige rivier van betekenis, die in ons land ontspringt èn uitmondt. De Eem is een regenrivier, die al het welwater en regenwater van de WestVeluwe en de Noordoostelijke Utrechtse Heuvelrug afvoert, vroeger naar de Zuiderzee, nu naar de Randmeren. De Eem is ook een onbekende rivier, want anders dan de grote rivieren in ons land, lopen er vrijwel geen paden en zeker geen wegen over de dijken langs de Eem. Er zijn maar een paar plaatsen waar men bij de Eem kan komen. En als men de hele Eem wil zien, dan moet dat wel per schip.

Ervaringen uit het Gastenboek

Ruim 10.000 passagiers verkennen de Eem per jaar vanaf de fietsboot. Zij schrijven hun ervaringen in het Gastenboek dat op de fietsboot voor hen klaarligt.

Zij schrijven: onthaasting, schitterende vergezichten, mooie natuur, veel vogels, ik wist niet dat Nederland zo mooi is, gastvrije bemanning, prettige prijzen voor koffie, thee, frisdrank en bier en wijn, interessante verhalen over de omgeving die aan boord worden verteld, ideaal dat je fiets mee kan, leuke extra mogelijkheden van fietstochten mèt de fietsboot. Zelfs inwoners van plaatsen langs de Eem kijken hun ogen uit, zó hebben ze hun omgeving nog niet eerder gezien, zo ànders. Dat geldt zelfs voor verwoede kanoërs en roeiers die nu eens niet tégen de dijken aankijken, maar er overhéén. De luifel op het zonnedek biedt zowel bescherming tegen te felle zon als tegen een regenbuitje. Als de weersvoorpelling 'hier en daar een regenbui' belooft, ziet men vanaf de fietsboot de regen meestal dáár vallen en niet hier. De luifel vangt de spatjes op, slechts bij uitzondering zoeken passagiers beneden de overdekte salon (=fietsenstalling) op.

Fietsroutes

Door samenwerking met de website www.fietsen.123.nl kan men tevoren gratis een van de elf op de fietsboot aansluitende fietsroutes downloaden in het hoofdstuk Eemlijn op die website: http://www.fietsen.123.nl/fietsroutes%20eemlijn.htm Tegen kopieerkosten zijn deze routes ook op de fietsboot te koop. Dat laatste is ook het geval met 2 wandelroutes vanaf de opstapplaats Soest naar station Amersfoort CS en met wandelroutes langs de rivier tussen de opstapplaatsen Baarn en Eemdijk.

Een dagje fietsen door het Gooi en Eemland wordt interessanter door de verkenning van een stukje Eem of Randmeer per fietsboot en door de oversteek van Flevoland naar Huizen (of omgekeerd) met Aqualiner. Niemand ontkomt aan het echte vakantiegevoel op zo'n gecombineerde trip: fietsen door (soms bekende) mooie omgeving en ontspannen ontdekken van nieuwe omgeving per boot. En dat is mooi in het (drukke) centrum van ons land. Niet voor niets krijgt Eemland samen met Arkemheen de status van Nationaal Landschap. Komt dat zien! Thuis en toch 'uit'!

Volwassenen betalen voor een enkele reis tussen Spakenburg òf Huizen en Amersfoort, afhankelijk van de afstand die men meevaart, tussen de € 3,-- en € 9,-- en kinderen tot en met 12 jaar de helft. Voor de fiets betaalt men (ongeacht de afstand) één euro. Plaatsbespreken is niet mogelijk. Net als bij een bus, vol=vol.

Tweedaagse fietsbootarrrangement

Voor inwoners van het Gooi en Almere biedt Eemlijn een tweedaags fietsbootarrangement 'Aantrekkelijk Amersfoort' aan voor 2 personen à € 100,--. Met de fietsboot naar Amersfoort; diner in een van twee restaurants naar keuze; avondwandeling door historische binnenstad met wandelroute; overnachting en ontbijt in Logement De Gaaper of Logies De Tabaksplant, twee mooie hotels in de oude binnenstad; rondvaart door de Amersfoortse grachten -nu met KunstVaarRoute!-; een prachtige fietstocht langs Dierenpark Amersfoort (korting!) door de bossen, de Soesterduinen, de Lage Vuursche, over de heidevelden van het Gooi en langs het Gooimeer naar de haven van Huizen (38 kilometer). Deze tweedaagse tocht Aantrekkelijk Amersfoort biedt volop natuur en cultuurhistorie. De fietsboot rekent u af op de fietsboot. Boeken en betalen van de rest van het bedrag bij het hotel.

Meer info over Eemlijn op www.eemlijn.nl of via de Infotelefoon Eemlijn, tel. 033 46 123 93 (di. t/m za. tussen 11 en 16 uur).