Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen maakt tien jaar jonger

Tuesday 3 September, 2013

Nederlanders zijn fietsers. En dat komt goed uit, want fietsen is niet alleen leuk en ontspannend, maar ook supergezond. Wie regelmatig de pedalen laat ronddraaien, is net zo fit als mensen die tien jaar jonger zijn en minder actief bewegen.

Geen land ter wereld is zo fietsvriendelijk als Nederland. Nauwelijks bergen en dalen, overal fietspaden en wegwijzers, en een afwisselend landschap. Nederlanders zijn fietsers en dat moeten we vooral zo houden. Want fietsen is supergezond.

Fietsen maakt jong en houd je fit
Het staat zwart op wit in het rapport 'Fietsen is groen, gezond en voordelig' van TNO: wie elke dag tien tot vijftien minuten fietst, kan zijn conditie met liefst dertien procent verbeteren. Een beetje stevig doortrappen, met een gemiddelde snelheid van achttien kilometer per uur, is wel vereist. Wie regelmatig de pedalen laat ronddraaien, blijkt net zo fit te zijn als mensen die tien jaar jonger zijn. Regelmatig bewegen helpt bovendien de bloeddruk, bloedsuikerwaardes en het cholesterolgehalte onder controle te houden.

Minder ziek
Het ene na het andere onderzoek toont aan dat fietsen direct veel gunstige effecten heeft op de gezondheid. Zo meldt het rapport van TNO ook dat fietsen naar het werk het ziekteverzuim vermindert. Regelmatig fietsen zou zelfs beginnende diabetes type 2 kunnen terugdraaien.

Fietsen helpt bovendien de weegschaal in balans te houden. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) noemt het 'een kansrijke maatregel om overgewicht te voorkomen'. Juist voor mensen die kampen met een paar of veel pondjes extra, is fietsen ideaal. Genietend van de natuur verbrand je vrijwel ongemerkt calorieën en verbeter je de conditie.

Muizenissen waaien weg…
Regelmatig de pedalen beroeren, biedt nog veel meer voordelen. Zoals ontspanning. Bij fietsen in de buitenlucht waait je hoofd leeg. Het vermindert stress, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Beweging stimuleert bovendien de aanmaak van onder meer endorfinen in de hersenen. Deze stofjes verbeteren de stemming en worden daarom ook wel 'gelukshormonen' genoemd. Het zijn natuurlijke antidepressiva, zonder nare bijwerkingen.

Geen wonder dat je het gevoel hebt dat alle muizenissen zijn weggejaagd na een fietstocht. En dan zijn we er nog niet, want uit onderzoek blijkt dat fietsen vermoeidheid doet afnemen, de nachtrust bevordert en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Een half uurtje bewegen per dag, minstens vijf dagen per week, wordt dan ook warm aanbevolen door deskundigen.

Het bloed stroomt sneller
Met elke trap op de pedalen worden de beenspieren aan het werk gezet. De spieren in de armen en de romp helpen mee om je lijf in evenwicht te houden en te sturen. En als de ademhalingsspieren wat harder gaan werken, is er extra bloed nodig voor de aanvoer van zuurstof, waardoor het hart harder moet werken. Het pompt het bloed sneller door de bloedvaten, en dat is gezond. Dat mensen die regelmatig fietsen 11 procent minder kans hebben op hart- en vaatziekten is dan ook niet zo verrassend.