Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen maakt tien jaar jonger

dinsdag 3 september, 2013

Nederlanders zijn fietsers. En dat komt goed uit, want fietsen is niet alleen leuk en ontspannend, maar ook supergezond. Wie regelmatig de pedalen laat ronddraaien, is net zo fit als mensen die tien jaar jonger zijn en minder actief bewegen.

Geen land ter wereld is zo fietsvriendelijk als Nederland. Nauwelijks bergen en dalen, overal fietspaden en wegwijzers, en een afwisselend landschap. Nederlanders zijn fietsers en dat moeten we vooral zo houden. Want fietsen is supergezond.

Fietsen maakt jong en houd je fit
Het staat zwart op wit in het rapport 'Fietsen is groen, gezond en voordelig' van TNO: wie elke dag tien tot vijftien minuten fietst, kan zijn conditie met liefst dertien procent verbeteren. Een beetje stevig doortrappen, met een gemiddelde snelheid van achttien kilometer per uur, is wel vereist. Wie regelmatig de pedalen laat ronddraaien, blijkt net zo fit te zijn als mensen die tien jaar jonger zijn. Regelmatig bewegen helpt bovendien de bloeddruk, bloedsuikerwaardes en het cholesterolgehalte onder controle te houden.

Minder ziek
Het ene na het andere onderzoek toont aan dat fietsen direct veel gunstige effecten heeft op de gezondheid. Zo meldt het rapport van TNO ook dat fietsen naar het werk het ziekteverzuim vermindert. Regelmatig fietsen zou zelfs beginnende diabetes type 2 kunnen terugdraaien.

Fietsen helpt bovendien de weegschaal in balans te houden. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) noemt het 'een kansrijke maatregel om overgewicht te voorkomen'. Juist voor mensen die kampen met een paar of veel pondjes extra, is fietsen ideaal. Genietend van de natuur verbrand je vrijwel ongemerkt calorieën en verbeter je de conditie.

Muizenissen waaien weg…
Regelmatig de pedalen beroeren, biedt nog veel meer voordelen. Zoals ontspanning. Bij fietsen in de buitenlucht waait je hoofd leeg. Het vermindert stress, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Beweging stimuleert bovendien de aanmaak van onder meer endorfinen in de hersenen. Deze stofjes verbeteren de stemming en worden daarom ook wel 'gelukshormonen' genoemd. Het zijn natuurlijke antidepressiva, zonder nare bijwerkingen.

Geen wonder dat je het gevoel hebt dat alle muizenissen zijn weggejaagd na een fietstocht. En dan zijn we er nog niet, want uit onderzoek blijkt dat fietsen vermoeidheid doet afnemen, de nachtrust bevordert en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Een half uurtje bewegen per dag, minstens vijf dagen per week, wordt dan ook warm aanbevolen door deskundigen.

Het bloed stroomt sneller
Met elke trap op de pedalen worden de beenspieren aan het werk gezet. De spieren in de armen en de romp helpen mee om je lijf in evenwicht te houden en te sturen. En als de ademhalingsspieren wat harder gaan werken, is er extra bloed nodig voor de aanvoer van zuurstof, waardoor het hart harder moet werken. Het pompt het bloed sneller door de bloedvaten, en dat is gezond. Dat mensen die regelmatig fietsen 11 procent minder kans hebben op hart- en vaatziekten is dan ook niet zo verrassend.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Waar hoort de speed pedelec?

Per 1 juli 2017 moeten de speed pedelecs van het fietspad af en de rijbaan op. Met een topsnelheid van 45 kilometer per uur, zou je inderdaad kunnen stellen dat deze snelle elektrische fiet…

Nieuws

Fietsaanhanger met daktent, een briljant idee. Ook iets voor u?

Ze zien er leuk uit, die grote fietscaravans, maar praktisch zullen ze nooit worden. Maar deze fietsaanhanger heeft wat ons betreft alles in huis om een echt succes te worden. Met een elekt…

Nieuws

Augmented Reality fietshelm maakt fietsen veiliger

Nederland kent als het fietsland ter wereld een uitgebreid netwerk van fietspaden, maar als het hier in de spits al enorm druk en gevaarlijk is, hoe gaat dit er dan wel niet aan toe in de m…

Nieuws

Belgische overheid wil fietspaden verbreden vanwege succes e-bike

De Vlaamse overheid houdt vanaf volgend jaar bij de aanleg van nieuwe fietspaden rekening met elektrische fietsen. De fietspaden worden breder en krijgen minder scherpe bochten. Mobiliteits…

Nieuws

Alles over het appverbod

Vanaf 1 juli 2019 geldt een verbod op het gebruik van de telefoon op de fiets. Maar mag je nog wel navigeren of muziek luisteren? En hoe hoog is de boete? We vertellen je er alles over. Bij…