Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen langs monumenten

Wednesday 31 August, 2022

Een groot deel van de Nederlandse geschiedenis blijft bestaan dankzij verschillende bijzondere monumenten. Ontdek het verhaal van Nederland op één van deze fietsroutes.

Monumenten langs de Lek - 47 km (Zuid-Holland)

Een deel van de Lek vormt de provinciegrens tussen Utrecht en Zuid-Holland. In het polderlandschap langs de rivier vind je hier veel mooie natuurgebieden, maar vooral bijzondere monumenten. Van historische poldermolens tot de vroegere weg van Parijs naar Amsterdam: op deze route ontdek je een indrukwekkend stukje Nederlandse geschiedenis.

Over het Elfstedenmonument - 43 km (Friesland)

Bij Giekerk (Gytsjerk) vind je het Elfstedenmonument, een opvallende brug als eerbetoon aan alle deelnemers aan de Elfstedentochten. De Canterlandse brug – gebouwd over de Moark tussen Oudkerk en Leeuwarden – is de laatste brug die deelnemers aan de Elfstedentocht passeren. Tussen 2001 en 2008 is de brug voorzien van duizenden tegeltjes van Makkumer Aardewerk, met daarop de beeltenissen van deelnemers aan de Elfstedentochten, met naam en jaartal van deelname.

De molens en monumenten van Middelburg - 53 km (Zeeland)

Deze route start in Arnemuiden en gaat via Ritthem naar Middelburg. Onderweg kom je langs een aantal (oorlogs)monumenten en twee korenmolens. Een bijzonder monument op de route is Inundatiemonument Ritthem, een zes meter hoge zuil die uit geometrische vormen bestaat. Het monument is gebouwd ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog.

Kerken in de Achterhoek - 43 km (Gelderland)

Een rondje langs allerlei bijzondere kerken in het prachtige Gelderse landschap. Je start de route in Vorden, bij de Dorps- of Antoniuskerk. In Steenderen kom je de Sint-Remigiuskerk tegen, vernoemd naar de bisschop van Reims. Hengelo kan in dit rijtje ook niet ontbreken: hier staat ook een Remigiuskerk met bijzondere, oude muurschilderingen. Bij knooppunt 91 staat de Sint Wilibrorduskerk op het landgoed Suideras. Ook geopend tijdens de Monumentendagen.