Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen langs de Yorkshire pubs: laat je verrassen

woensdag 26 september, 2018

Wie pub hoort, denkt automatisch aan de oude, gezellige Britse versie van ons café. Inclusief de traditionele Engelse bieren en gerechten. Maar Yorkshire pubs hebben meer te bieden dan dat alleen.

Welkom in de pub

Of je nou aan je fietstocht moet beginnen, onderweg bent of de trip erop hebt zitten: een goede maaltijd en een lekker drankje gaan er altijd wel in. In Nederland denk je dan al snel aan een restaurant. Die heb je aan de overzijde van het Kanaal natuurlijk ook, maar een goed alternatief is de aloude pub.
Niet zoveel mensen weten dat pub oorspronkelijk een afkorting is van public house, oftewel privé huis. De eigenaar van zo’n privé huis had dan een vergunning bemachtigd voor het verkopen van alcoholische dranken. Daarmee werd zo’n public house vaak, naast de kerk, het hart van een gemeenschap. Naast de pub was er ook nog de inn (herberg). Die onderscheidde zich van de pub door de mogelijkheid voor overnachten. In de loop van de tijd begonnen de verschillende horecagelegenheden in elkaar over te lopen. Tegenwoordig kun je bij pubs nog steeds terecht voor alcoholische versnaperingen, maar ook snacks, gastronomische maaltijden en overnachtingen.

Traditionele pubs

Natuurlijk kun je ook in het prachtige landschap van Yorkshire ruimschoots terecht in dit bastion van de Engelse cultuur. In Yorkshire tref je pubs in allerlei soorten en maten. Bekend zijn de gezellige traditionele pubs die zich vooral richten op de dorstige klant. Je vindt er vanzelfsprekend de, na thee, bekendste drank van Engeland: ale. Maar daarnaast tapt de traditionele pub ook allerlei andere alcoholische dranken, van whisky tot wijn. Moet je nog een eind op de fiets en wil je niet verder met zware benen, dan hou je het gewoon bij een frisdrankje of kopje thee. Vaak kun je ook nog een hapje eten in de meeste traditionele pubs. Dat is dan meestal wel beperkt tot de bekende Engelse gerechten. Denk aan het stevige Britse ontbijt met gebakken spek, eieren en worst. Of bijvoorbeeld de ploughman’s lunch: een koude schotel met cheddarkaas, gekookte ham, augurk, zure uitjes, appels, salade en brood.

Gastropubs

Naast de traditionele pub vind je tegenwoordig in Yorkshire een relatief nieuw type pub: de gastropub. De eerste gastropub was The Eagle Pub in London begin de jaren 90. In de loop van de tijd kwamen in er in Engeland steeds meer van deze heruitgevonden pubs. Zo ook in Yorkshire. De gastropub is een combinatie van de traditionele pub met een restaurant, waarbij eten een veel belangrijkere rol heeft gekregen. Het begon met bekende Engelse gerechten als fish and chips, bangers and mash en Sunday roast. Snel daarna kwamen ‘buitenlandse’ gerechten als hamburgers, lasagne en chili con carne ook op het menu. En niet te vergeten de inmiddels meest populaire schotel in Engeland: curry. Maar daar bleef het niet bij. Tegenwoordig zijn in steeds meer gastropubs gerenommeerde chefkoks actief die met lokale producten de heerlijkste originele gerechten maken. Een aantal gastropubs dragen zelfs de befaamde Michelinsterren. Dus als je echt eens bijzonder en lekker wilt eten, is een bezoek aan een gastropub in Yorkshire zeker de moeite waard.

Bijzondere Yorkshire pubs

Tussen alle pubs in Yorkshire waar je terecht kunt voor een natje en een droogje zijn er ook een aantal die er echt uit springen. Genieten van de Britse historie kan bijvoorbeeld in de Bingley Arms in Bardsey. Deze pub bestaat al meer dan 1000 jaar en dateert daarmee uit de tijd dat de Vikingen Engeland nog onveilig maakten. Volgens het Guinness Book of Records is Bingley Arms dan ook de oudste pub in Groot-Brittannië. De pub heeft een uitgebreid aanbod aan schotels, bieren en wijnen.

De Tan Hill Inn bij Reeth valt niet alleen op doordat een nogal afgelegen pub is, maar vooral omdat het de hoogst gelegen pub in Groot-Brittannië is op 528 meter. Het is dan ook een populaire ontmoetingsplaats voor fietsers, wandelaars en andere avonturiers. Naast eten en drinken kun je in de Tan Hill Inn ook overnachten en genieten van allerlei activiteiten, zoals live muziek.

Voor liefhebbers van gastronomie is The Black Swan in Oldstead een bezoek waard. Deze gastropub werd zo goed beoordeeld door de bezoekers van de bekende reiswebsite Tripadvisor, dat hij in 2017 het predicaat beste restaurant van de wereld kreeg. Daarnaast heeft The Black Swan een Michellin ster. Chef-eigenaar Tommy Banks maakt zijn hoogstaande creaties met vis, vlees en groenten uit Yorkshire en omgeving.

Typerende Yorkshire gerechten

Yorkshire pudding - Bestaat uit een beslag van melk, bloem en eieren, gevuld met vlees -veelal rund- of schapenvlees- en groente en overgoten met jus. Wordt meestal als voor- of hoofdgerecht gegeten.

Yorkshire curd tart - Een wrongeltaart met rozenwater. Wrongel is kaas in zijn vroegste fase.

Parkin - Een zoete gembercake met onder andere havermout en stroop.

Wensleydale kaas - Een kaas gemaakt van lokale melk en vaak opgediend samen met zoete etenswaren. Wensleydale is bekend als de favoriete kaas van Wallace uit de Oscarwinnende animatieserie Wallace & Gromit.

Meer weten over lekker eten in Yorkhire:
https://www.yorkshire.com/inspiration/food-and-drink/taste-of-yorkshire
www.yorkshirefoodfinder.org/producers.php
https://www.visitmalton.com/food-tour-yorkshire

Brouwerijen:
https://www.yorkshire.com/inspiration/food-and-drink/taste-of-yorkshire/breweries

Auteur: Alex Wit


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Ieper: in de schaduw van het verleden

Als je door en rond het Belgische Ieper fietst, zie je een stad die doordrenkt is met historie: prachtige monumentale gebouwen sieren de stadskern en in de omgeving liggen mooie natuurgebie…

Nieuws

EU onderzoekt ontwijking van antidumpwet fietsen door China

Vanaf vorig jaar moeten Chinese fietsproducenten een extra heffing betalen om te mogen exporteren naar Europa. De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar de ontwijking van Chinese…

Nieuws

De fiets met lage opstap

De Nederlander wil tot op steeds hogere leeftijd zelfstandig blijven. Vervoer hoort bij die zelfstandigheid, maar gewoon op de fiets stappen is niet meer vanzelfsprekend op oudere leeftijd.…

Nieuws

Voorjaar: tijd voor fietsonderhoud

Als de eerste sneeuwklokjes en krokussen zich laten zien, weet je het zeker: het voorjaar komt eraan! Tijd dus om de fiets een goede onderhoudsbeurt te geven. De beste tips vind je hier! Wa…

Nieuws

De mooiste duinroutes

Lekker fietsen met een zeebriesje op je gezicht. Het zomerse weer nodigt uit voor een mooie fietstocht langs het strand en door de duinen. Fietsen123 selecteerde vijf mooie duinroutes voor …