Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in Tsjechië

Friday 20 July, 2012

Tsjechië is een Midden-Europees land, dat door zijn kleinschaligheid heel geschikt is voor een fietsvakantie of fietstrektocht. Het platteland van Tsjechië is pittoresk, zeer gevarieerd en rijk aan natuurschoon, historische monumenten en levende tradities. Een overdadige natuur, die vaak nog zijn gang kan gaan en een uitzonderlijk rijke geschiedenis smelten in Tsjechië samen tot een atmosfeer die werkelijk uniek is. Het laatste decennium, sinds de Tsjechen zelf de fiets ontdekt hebben, heeft ook het fietstoerisme een grote vlucht genomen.

Verkeer
De toestand van de wegen is wisselend, maar over het algemeen goed. De Tsjechische automobilisten houden meestal redelijk goed rekening met fietsers. Rondom grote steden zijn de doorgaande wegen ronduit gevaarlijk, maar vaak is er een alternatief via B-wegen en gemarkeerde fietsroutes om de stad in en uit te komen.

Bewegwijzering en kwaliteit van de fietspaden
De bewegwijzering in Tsjechië is buitengewoon goed, er zijn inmiddels  duizenden kilometers gemarkeerde fietsroutes en er komen er nog steeds bij. Zij leiden voornamelijk over autoluwe asfaltwegen, maar ook over speciale fietspaden, boerenweggetjes, bospaden en soms karrensporen. Het is dus zaak te kijken naar het weer, en bij regen, indien nodig naar geasfalteerde alternatieven te zoeken.

Fietsen
Tsjechië is (nog) niet echt een land voor racefietsen. Daarvoor is het wegdek te wisselend van kwaliteit. Maar voor trekkingfietsers en mountainbikers is Tsjechië een paradijs. Tsjechen zul je vooral op MTB’s zien, maar voor de lange afstandsroutes is een goede trekkingfiets met minimaal 23 versnellingen de aangewezen fiets.

Fietsreparatie
In Tsjechië zijn tegenwoordig in vri jwel alle steden en stadjes fietsenmakers en fietsshops te vinden. Daar worden ook moderne onderdelen (Shimano) verkocht, of compatible onderdelen van een goedkoper Tsjechisch merk. De fietswinkels worden vaak beheerd door enthousiaste fietsers, die je graag helpen als je onderweg bent.

Fietshuur
Fietshuur is tegenwoordig op veel plaatsen mogelijk, in fietsshops, maar in vele regio’s nu ook op treinstations. Van 1 april tot 31 oktober kun je op bepaalde stations goede trekkingfietsen huren, ze gratis meenemen met de trein en ze op een ander station weer afleveren. Kijk hier voor de mogelijkheden

Fietstransport
Fietsen kun je in Tsjechië gemakkelijk meenemen in de trein. De kosten zijn ca. CZK 20, onafhankelijk van de afstand. Je kunt fietsen meenemen als “oversized bagage” in treinen met een fietslogo, maar ook in speciale coupés voor en achterin de meeste passagierstreinen zonder dit logo (zolang er plaats is en het geen gevaar voor anderen oplevert). Je moet dan wel zelf op je fiets passen. Een andere mogelijkheid is om fietsen mee te nemen in een speciale bagageopslag coupé (gemarkeerd met een koffersymbool). Dan wordt de fiets ook opgepast en heb je er geen omkijken naar. Het is ook mogelijk om max. 2 maanden van tevoren een treinkaartje met fiets te bestellen. Hiervoor zijn reserveringskosten verschuldigd (ca. CZK 30).

Zie voor meer informatie: http://www.cd.cz/en/vnitrostatni-cestovani/zavazadla-azvirata/preprava-kol/-8893/

Ook in de metro van Praag mogen fietsen meegenomen worden. Wel is het in de praktijk soms lastig is om met een volbepakte trekkingfiets in de metro te komen. De omstandigheden in de metrohallen zijn nog niet altijd ideaal voor fietsvervoer. In verschillende toeristische regio’s rijden fietsbussen, bijv. vanuit Ceske Budejovice in Zuid Bohemen, en tussen Pec pod Snezkou en Janske Lazne in het Reuzengebergte. Het is hier mogelijk om een eind te fietsen en dan met de fiets op de fietsbus weer terug te gaan naar het uitgangspunt.

Overnachten
Campings en andere overnachtingsplaatsen zijn er genoeg. Wildkamperen is niet toegestaan, maar als je soms vraagt of je bij een boer mag staan, zal dat geen probleem opleveren. Zie de volgende link voor een discussie over wild kamperen: http://www.tsjechie.net/board/f23/wildkamperen-8446.html

Fietsers Welkom/Cyklisté Vítání
In Tsjechië is een organisatie opgezet, Cyklisté Vítání (= Fietsers Welkom), die qua certificeringseisen vergelijkbaar is met Bett & Bike in Duitsland en Radfreundliche Betriebe in Oostenrijk. Aangesloten restaurants en hotels/campings/pensions hebben een groenwit logo met een lachende fiets, en bieden extra service aan fietsers, zoals mogelijkheid van één overnachting, veilige fietsopslag, reparatiekit, eerste hulpdoos, mogelijkheid kleren te drogen, gezond ontbijt en mogelijkheid van lunchpakket, etc. Het aantal deelnemende bedrijven groeit gestaag.

Enkele tips:
De Tsjechische bevolking is vaak heel vriendelijk en behulpzaam. Veel jongeren spreken een aardig woordje Engels of Duits, vooral in stedelijke gebieden. Ouderen spreken vaak eerder Duits. Tsjechen zijn vaak een beetje verlegen en terughoudend, hetgeen soms als stug uitgelegd wordt. Maar als jezelf vriendelijk en hoffelijk bent, is het ijs snel gebroken. In Tsjechië is officieel een helm verplicht voor mensen onder de 18 jaar. Het is op de soms wat slechte asfaltwegen of gravelwegen ook handig om wielerhandschoenen te dragen.

De zomers zijn in de regel wat warmer en droger dan bi j ons, maar het is het beste jaargeti jde om in Tsjechië te fietsen. Met name het voorjaar mei/juni en najaar (september) zijn mooie maanden. De winters zi jn koud en ongeschikt voor een fietsvakantie. Secundaire fietswegen sneeuwvrij houden is niet aan de orde in Tsjechië.

Er is een Fietsvakantiewiki over Tsjechië:
http://wiki.devakantiefietser.be/index.php/Tsjechië

Fietskaarten
De bekendste fietskaarten met een schaal van 1 : 60.000 worden uitgegeven voor Shocart. Voor Praag is er een kaart van 1: 16.000. Shocart geeft allerlei routekaarten uit, niet alleen op het gebied van fietsen, maar ook voor paardrijden, wandelen, skiën, kanoën en vissen.

Routes van en naar Tsjechië
Er zi jn verschillende lange afstandsfietsroutes die van, naar en door Tsjechië leiden:
de Elberadweg van Praag, via Dresden naar Cuxhaven in Duitsland
de Nederlandse fietsroute uit het boekje 'Fietsen naar Praag', die het laatste stuk (Cheb => Plzen => Praag) samenvalt met: de Burgenstrasse van Mannheim via Bayreuth naar Praag
De Praag – Regensburgroute, de oude handelsroute van Praag via Plzen naar Regensburg in Duitsland (en verder naar München)
De Moldaufietsroute van Praag naar Passau of Linz in Oostenrijk (aansluiting op Donauroute!)
De Greenwaysroute van Praag naar Wenen in Oostenrijk (en http://www.pragueviennagreenways.org/ )
De Moravische en Oostenrijkse wijnroute in het grensgebied van Moravië en het Nederoostenrijkse Weinviertel
De Greenwaysroute van Krakau - Moravië – Wenen, die van Polen via Tsjechië naar Oostenrijk loopt.

Routes binnen Tsjechië
Kettler-Verlag heeft ook binnen Tsjechië een netwerk van fietsroutes uitgezet. De routes worden beschreven in de Duitstalige Kettlerfietsgids 'Tschechien per Rad'. Bij plaatselijke VVV's zijn lokale routes te koop.

Georganiseerd met Mozaïek Reizen
U kunt bij Mozaïek Reizen de meest uiteenlopende fietsreizen in Tsjechië boeken, waaronder bekende routes.
De echte, doorgewinterde trekker zal daarbij geen of slechts minimale organisatie willen. Bij Mozaïek Reizen kan zo’n 'uitgeklede' vakantie ook! Kijk voor meer informatie op de site van Mozaïek Reizen.

Lees ook:
* Webalbums en verslagen van toerfietsers, die al een fietsreis in Tsjechië gemaakt hebben.