Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in Salzburgerland, de Murradweg en de Tauernradweg

dinsdag 20 maart, 2012

Salzburgerland, de regio waarvan Salzburg de hoofdstad is, is één van de Oostenrijkse fietsregio's bij uitstek. Met 2.000 km, soms grensoverschrijdende fietsroutes en 3.000 km mountainbikeroutes kunnen zowel de gelegenheidsfietser als de geoefende wielertoerist hun hartje ophalen. Er is voor elk wat wils, elke moeilijkheidsgraad is voorhanden. Hier vindt u beschrijvingen van twee van de mooiste recreatieve fietsroutes in dit gebied. De Murradweg en de Tauernradweg.

Murradweg
Ooit trokken handelaren over deze weg naar het zuiden, vanuit het Salzburgerland tot aan de Sloveense grens. Volg hun voetsporen langs de Mur door een weelderig natuurlandschap, waar meer dan 200 vogelsoorten hun thuis hebben gevonden.

Houdt u van contrasten? Dan zult u net zoveel genieten van de afgelegen boerderijen van de bergboeren in de Lungau, als van de levendige deelstaathoofdstad Graz. Uw reis voert langs kastelen en burchtruïnes en uitgestrekte laagvlaktes naar het thermenland in Zuid-Steiermark. Ook naar kennis hunkerende mensen komen aan hun trekken: langs de route zijn een openlucht-, hout- en biermuseum te vinden. De Murradweg en Steiermark heten u van harte welkom.

1.000 meter hoogteverschil naar beneden staat garant voor een landschappelijke diversiteit en vooral aangenaam fietsen zonder tegen een helling op te hoeven fietsen. U zult dan ook echt genieten van de natuur: bergen, alpenweiden, meren en rivierlandschappen en meer. Romantische wijngaarden, hete bronnen, pompoenvelden en boomgaarden vindt u op het zuidelijk deel van de route.

Ook als u van cultuur wilt genieten, is er onderweg genoeg te doen. In Tamsweg vindt u een levendige markt met mooie oude kerken en musea. Of bezoek in St. Ruprecht ob Murau het houtmuseum met enkele grote tentoonstellingen per jaar. Murau trekt de aandacht met zijn fantastische restaurants en het brouwerijmuseum, dat inzicht biedt in 500 jaar brouwtraditie. Ook de culturele schatten van Leoben en Bruck zijn zeker een bezoek waard en de mooie stad Frohnleiten of het openluchtmuseum op Stuebing. Kortom, genoeg te zien!

-Advertorial-
De meest afwisselende fietsroutes van Oostenrijk
De Murfietsroute is zeer afwisselend en de Tauernfietsroute volgt het verloop van twee rivieren. Met veel uitstapjes in de natuur, naar burchten en stadjes.
Lees meer

In het kort:
Startplaats: Muhr Salzburgerischen Lungau of Sticklerhütte
Eindpunt: Radkersburg
Afstand: 345 km (van de Lungau Muhr) en 359 km (vanaf Sticklerhütte)
Hoogte: 910 m van de Lungau Muhr, 1560 m vanaf Sticklerhütte
U kunt het beste gaan tussen half april en half oktober.

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot matig.

Verharde fietspaden en goed versterkte, met weinig verkeer wegen.
Bebording: Geïllustreerd met groene tekens en R2-Mur-Note

Tauern-fietsroute
De Tauernradweg is een schitterende fietstocht en voert u vanaf de waterval bij Krimml in het hart van het Tauern natuurgebied via Salzburg naar Passau. De tocht voert door de bergen van Oostenrijk. Toch rijdt u gemiddeld genomen naar "beneden".

De Tauernradweg vormt een prima manier om veel van Oostenrijk te zien. U rijdt door verbluffend mooie natuur, langs schitterende rivieren, door prachtige bossen en langs heerlijke meren. De route begint bij een indrukwekkende waterval in Krimml.

Naast de vele natuurpracht komt u ook indrukwekkende cultuur tegen. Vooral Salzburg heeft wat dat betreft veel te bieden. Aan lekker eten onderweg geen gebrek. Ook accommodaties zijn gemakkelijk te vinden of vooraf te boeken.

Maar liefst 90% van de route voert over fietspaden en verkeersarme zijstraten. Ideaal fietst u de route met een lichte tourfiets of een trekkingfiets. Door de helling fietst u meestal iets naar beneden (slechts een paar heuvels). Dit fietst erg aangenaam, de route is ook erg geschikt voor gezinnen.

In het kort:
Startplaats: Krimml
Eindpunt: Passau
Afstand: 310 km
Hoogteverschil: 750 m

Bebording: met groene borden langs de gehele route, in beide richtingen.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Gladheid: waar wordt gestrooid en wie is aansprakelijk?

Elke winterse periode komt de vraag weer op: waarom wordt het ene fietspad wel gestrooid en het andere niet? En hoe zit het eigenlijk met aansprakelijkheid: wie betaalt de schade als je val…

Nieuws

Fietsambities, dit wil jouw provincie

Alle provincies willen de komende jaren aandacht besteden aan de fiets, maar ze doen dit wel op hun eigen manier. Dat concludeerde de Fietsersbond na een vergelijking van de coalitie- en be…

Nieuws, Fietstest

Test van de goedkoopste fietsendrager: de ProPlus Click-On (25 euro)

De ProPlus Click-On is de goedkoopste en simpelste drager die te verkrijgen is. Kost slechts 25 euro en bestaat uit twee stangen die met een scharnier verbonden zijn. Aan de uiteinden van d…

Nieuws

Toch smallere nummerplaten op e-bikes

In dit artikel werd duidelijk dat fietsers in België een onhandig grote nummerplaat aan hun elektrische fiets moesten bevestigen. Dit probleem werd door de FOD Mobiliteit meteen al opgemerk…

Nieuws

Winnaars vrijkaarten Fiets en Wandelbeurs bekend

Heeft u meegedaan aan de prijsvraag waarbij u kans maakte op 20x twee vrijkaarten voor de Fiets en Wandelbeurs t.w.v. €30,-?  Dan vindt u hier de uitslag! Wij feliciteren alle win…