Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in Salzburgerland, de Murradweg en de Tauernradweg

dinsdag 20 maart, 2012

Salzburgerland, de regio waarvan Salzburg de hoofdstad is, is één van de Oostenrijkse fietsregio's bij uitstek. Met 2.000 km, soms grensoverschrijdende fietsroutes en 3.000 km mountainbikeroutes kunnen zowel de gelegenheidsfietser als de geoefende wielertoerist hun hartje ophalen. Er is voor elk wat wils, elke moeilijkheidsgraad is voorhanden. Hier vindt u beschrijvingen van twee van de mooiste recreatieve fietsroutes in dit gebied. De Murradweg en de Tauernradweg.

Murradweg
Ooit trokken handelaren over deze weg naar het zuiden, vanuit het Salzburgerland tot aan de Sloveense grens. Volg hun voetsporen langs de Mur door een weelderig natuurlandschap, waar meer dan 200 vogelsoorten hun thuis hebben gevonden.

Houdt u van contrasten? Dan zult u net zoveel genieten van de afgelegen boerderijen van de bergboeren in de Lungau, als van de levendige deelstaathoofdstad Graz. Uw reis voert langs kastelen en burchtruïnes en uitgestrekte laagvlaktes naar het thermenland in Zuid-Steiermark. Ook naar kennis hunkerende mensen komen aan hun trekken: langs de route zijn een openlucht-, hout- en biermuseum te vinden. De Murradweg en Steiermark heten u van harte welkom.

1.000 meter hoogteverschil naar beneden staat garant voor een landschappelijke diversiteit en vooral aangenaam fietsen zonder tegen een helling op te hoeven fietsen. U zult dan ook echt genieten van de natuur: bergen, alpenweiden, meren en rivierlandschappen en meer. Romantische wijngaarden, hete bronnen, pompoenvelden en boomgaarden vindt u op het zuidelijk deel van de route.

Ook als u van cultuur wilt genieten, is er onderweg genoeg te doen. In Tamsweg vindt u een levendige markt met mooie oude kerken en musea. Of bezoek in St. Ruprecht ob Murau het houtmuseum met enkele grote tentoonstellingen per jaar. Murau trekt de aandacht met zijn fantastische restaurants en het brouwerijmuseum, dat inzicht biedt in 500 jaar brouwtraditie. Ook de culturele schatten van Leoben en Bruck zijn zeker een bezoek waard en de mooie stad Frohnleiten of het openluchtmuseum op Stuebing. Kortom, genoeg te zien!

-Advertorial-
De meest afwisselende fietsroutes van Oostenrijk
De Murfietsroute is zeer afwisselend en de Tauernfietsroute volgt het verloop van twee rivieren. Met veel uitstapjes in de natuur, naar burchten en stadjes.
Lees meer

In het kort:
Startplaats: Muhr Salzburgerischen Lungau of Sticklerhütte
Eindpunt: Radkersburg
Afstand: 345 km (van de Lungau Muhr) en 359 km (vanaf Sticklerhütte)
Hoogte: 910 m van de Lungau Muhr, 1560 m vanaf Sticklerhütte
U kunt het beste gaan tussen half april en half oktober.

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot matig.

Verharde fietspaden en goed versterkte, met weinig verkeer wegen.
Bebording: Geïllustreerd met groene tekens en R2-Mur-Note

Tauern-fietsroute
De Tauernradweg is een schitterende fietstocht en voert u vanaf de waterval bij Krimml in het hart van het Tauern natuurgebied via Salzburg naar Passau. De tocht voert door de bergen van Oostenrijk. Toch rijdt u gemiddeld genomen naar "beneden".

De Tauernradweg vormt een prima manier om veel van Oostenrijk te zien. U rijdt door verbluffend mooie natuur, langs schitterende rivieren, door prachtige bossen en langs heerlijke meren. De route begint bij een indrukwekkende waterval in Krimml.

Naast de vele natuurpracht komt u ook indrukwekkende cultuur tegen. Vooral Salzburg heeft wat dat betreft veel te bieden. Aan lekker eten onderweg geen gebrek. Ook accommodaties zijn gemakkelijk te vinden of vooraf te boeken.

Maar liefst 90% van de route voert over fietspaden en verkeersarme zijstraten. Ideaal fietst u de route met een lichte tourfiets of een trekkingfiets. Door de helling fietst u meestal iets naar beneden (slechts een paar heuvels). Dit fietst erg aangenaam, de route is ook erg geschikt voor gezinnen.

In het kort:
Startplaats: Krimml
Eindpunt: Passau
Afstand: 310 km
Hoogteverschil: 750 m

Bebording: met groene borden langs de gehele route, in beide richtingen.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fiets is in Nederland populairder dan ooit

Uit cijfers van de brancheorganisaties RAI Vereniging en de Bovag blijkt dat de fiets in Nederland populairder is dan ooit. Vorig jaar werd legden we per inwoner gemiddeld 1018 kilometer af…

Nieuws

Telefoon nog steeds grote afleiding onder het fietsen

Maar liefst 60% van de jongeren geeft aan hun mobiele telefoon op de fiets te gebruiken, blijkt uit onderzoek van GfK, Vodafone en de Fietsersbond. De resultaten zijn aanleiding voor de par…

Nieuws

Oproep: doe mee met het auto-onderzoek en maak kans op één van de vijf unieke trolleys!

Heeft u naast fietsen ook een auto? Dan is Fietsen.123 ook benieuwd naar uw wensen betreffende de auto. Doe mee met onze korte enquête, dan maakt u kans op één van de vi…

Nieuws

Goed fietsen: een kwestie van juiste houding en fietsafstelling

Om prettig te fietsen, is het belangrijk dat je de juiste zitpositie en -houding aanneemt. De positie van je stuur en het zadel zijn hierbij essentieel. We leggen uit hoe je je fiets goed a…

Nieuws

Prijswinnaars Garmin fietsnavigatiesysteem bekend

Heeft u onlangs meegedaan aan onze prijsvraag waarbij u een fietsnavigatiesysteem van Garmin kon winnen? Dan vindt u hier de uitslag. Wij feliciteren:F Bouten, VlissingenJ Abbink, AlmeloNie…