Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in Oostenrijk

Tuesday 10 July, 2012

Bergen, bergen en nog eens bergen toch, in Oostenrijk? Jazeker, maar liefst 80 procent van het land bestaat uit berggebied. En toch kunt u er als fietser zonder klimkuiten ook prima terecht, en nee, niet alleen langs de overbekende Donauroute. De rivierdalen zijn zeer uitnodigend en zeker als u met de stroom meefietst, hoeft u bijna niet te klimmen. En wees eerlijk: machtige Alpenreuzen als decor is toch weer eens wat anders dan de vlakke Hollandse polders.

Oostenrijk, een introductie
Het zuidelijk gelegen Karinthië is ook zomers een populaire vakantiebestemming en dat is niet voor niets: de groene bergweiden, diepe rivierdalen, machtige bergtoppen en meer dan 1.200 meren zijn adembenemend mooi. Zowel de fietser die het klimwerk niet schuwt als de fietser die het liever bij het vlakke houdt, kan in deze regio alle kanten op.

In het oosten van het land is het landschap zeer afwisselend. Bossen en wijn- en akkerbouw, maar ook hoge bergen, rivierdalen (waaronder die van de Donau) en mooie meren. Daarnaast vele mooie stadjes en dorpen waar ook de liefhebber van cultuur en gastronomie zijn hart kan ophalen. Naarmate u verder naar het zuiden gaat, wordt het terrein steeds wat heuvelachtiger.

De deelstaat Stiermarken is onder de Oostenrijkers bekend als het Groene Hart. Er lopen drie grote rivieren – Mur, Enns en Raab – waardoor u het als fietser niet al te zwaar heeft. Stiermarken staat bekend om zijn fruitgaarden en zijn ongekende gastvrijheid. Salzburg is natuurlijk vooral bekend vanwege Mozart en the Sound of Music, maar heeft veel meer te bieden. De stad staat op de werelderfgoedlijst en een bezoek is dan ook de moeite waard. Voor de recreatieve fietser heeft Stiermarken genoeg mooie fietsroutes voorhanden – inclusief zalige picknickplekjes aan zo’n idyllisch bergmeer.

In het westelijke  en zeer zonnige deel van Oostenrijk vindt u onder meer de Bodensee; een prachtig gebied en niet voor niets een populaire fietsbestemming.

Voor wat betreft het weer moet u in Oostenrijk altijd rekening houden met een bui. Pak dus altijd een regenjack of poncho in voor u op de fiets stapt. Een tip van Oostenrijkgangers: zoek bij aanhoudende regen eens een volgend bergdal op. De kans is namelijk groot dat het slechte weer de berg niet over komt. Bent u van plan echt de bergen in te trekken, dan mogen windjack en handschoenen niet ontbreken. Op www.klimaatinfo.nl vindt u informatie over de gemiddelde weersverwachtingen voor de verschillende regio’s in Oostenrijk.

Oostenrijk fietsland?
Oostenrijk heeft een snel groeiend fietsroutenetwerk en zeker langs de rivierdalen voeren de routes over vrij liggende fietspaden of fietsstroken. Daar waar u niet op een fietspad rijdt, deelt u de weg met automobilisten, maar de Oostenrijkse autobestuurder rijdt over het algemeen vrij rustig. Als fietser in Oostenrijk moet u wel rekening houden met de bergtunnels: niet alle tunnels zijn voor fietsers toegankelijk en u dient dan te wachten op een bus of trein. Verder kunnen de wegen bergop in het hoogseizoen erg druk zijn. De bewegwijzering voor fietsers is goed.

Pech onderweg?
De meeste pechgevallen verhelpt u waarschijnlijk zelf, maar soms is de hulp van een fietsenmaker toch handig. In de meeste Oostenrijkse dorpjes is gelukkig wel een fietsenmaker te vinden.

Fietsverhuur
In Oostenrijk neemt het aantal fietsverhuurbedrijven toe en in iedere stad is er dan ook wel eentje te vinden. Voor fietsverhuur kunt u vaak ook terecht bij campings, hotels en vakantieparken. Daarnaast kunt u uw fiets regelen via www.eurobike.at/en/; deze organisatie zorgt er indien gewenst ook voor dat uw bagage naar uw volgende bestemming wordt vervoerd.

In de Kitzbüheler Alpen in het westen van Oostenrijk vindt u de grootste E-bike-regio ter wereld, dus als u wat meer wind in de rug wel prettig vindt, hoeft u hier nooit lang te zoeken naar een verhuurpunt. Meer informatie en adressen op www.kitzalps.com/nl/e-bike-fietsen.html.

Fietstransport
Wanneer u met de trein en uw eigen fiets naar Oostenrijk wilt reizen, heeft u verschillende mogelijkheden:

  • Met de intercity naar Hannover, waar u overstapt op de EuroNight naar Passau, Linz en Wenen;
  • Met de CityNightLine van Amsterdam naar Munchen, waar u kunt overstappen op treinen naar Salzburg, Innsbruck, Passau en Wenen. Kijk voor alle informatie op www.treinreiswinkel.nl/trein_en_fiets/oostenrijk_hongarije.

In Oostenrijk zelf mag de fiets mee de trein in; voor de regionale lijnen betaalt u dan € 5,- extra, voor de intercity bedraagt de toeslag € 10,-.

Overnachten
Het aantal campings in Oostenrijk is groot en de voorzieningen zijn over het algemeen zeer schoon. Reserveren is eigenlijk niet nodig. De gemiddelde prijs voor een overnachting op een camping ligt zo tussen de € 18,- en de € 25,-. Vrij kamperen is in Oostenrijk niet toegestaan.

Daarnaast beschikt Oostenrijk over een groot aantal hotels, pensions en bed&breakfastadresjes. Zeker in de wintersportgebieden hanteren zij ’s zomers vaak aantrekkelijke tarieven. Langs de fietsroutes zijn steeds meer hotels ingesteld op fietsers. Deze hotels bieden onder meer voedzame maaltijden, een overdekte en afsluitbare fietsenstalling, een droogruimte, reparatiematerialen en gegevens van fietsenmakers in de nabije omgeving. Sommige van deze hotels regelen zelfs uw volgende fietshotel alvast voor u! Qua prijzen moet u voor een bed&breakfast rekening houden met € 20,- tot € 50,- per overnachting. Gaat u naar een luxueuze bed&breakfast, dan zult u per overnachting eerder zo’n € 80,- moeten betalen. Hotel- en pensionprijzen liggen iets hoger dan die van een bed&breakfast; reken op zo’n € 40,- tot € 65,- per nacht. Veel aantrekkelijk geprijsde overnachtingsmogelijkheden langs de Oostenrijkse fietsroutes vindt u op www.tiscover.com/portal/themen/nl/zomervakantie-fietsen-fietsen_in_de_alpen.

Fietsend van Nederland naar Oostenrijk
Voor diegenen die meteen bij de voordeur al op de fiets willen springen, zijn er verschillende mogelijkheden om naar Oostenrijk te fietsen.

Amsterdam – Rome; deel 1 en gedeelte deel 2 (Paul Benjaminse)
Een mooie route die ook nog eens goed te doen is. Net voordat de tocht werkelijk omhoog gaat, bent u in het Oostenrijkse Feldkirch. Vanaf dit stadje kunt u verschillende routes door Oostenrijk fietsen. Meer informatie op www.cyclingeurope.nl/rome.

Amsterdam – Rome; deel 1 (Hans Reitsma)
Deze route voert u naar het Oostenrijkse Bregenz aan de Bodensee. De tocht is ook voor de fietser zonder klimkuiten goed te doen. Op de route liggen veel mooie oude stadjes die een tussenstop meer dan waard zijn. Meer informatie op www.reitsmaroutes.nl.

Limes fietsroute: Noordzee – Zwarte Zee; deel 1 en gedeelte deel 2
Ook deze route is goed te doen voor de wat minder fanatieke fietser. Via Duitse steden als Koblenz, Frankfurt en Regensburg komt u in Oostenrijk aan. De fietsroute volgt trouwens de noordgrenzen van het Romeinse Rijk. Meer informatie op http://europafietsers.nl/routes/limes/route.htm.

Bijzondere routes in Oostenrijk
Raabtalradweg (112 km)
Een prachtige meerdaagse fietstocht door de tuin van Oostenrijk. Van fruit- en wijngaarden tot rivieren, schattige dorpjes en ontspannende thermen; u komt het allemaal tegen. Veel mogelijkheden om de route te verlengen of in te korten. Meer informatie op www.steiermark.com/nl/poi/fietstocht-raabtalradweg_40700.

Alpe Adria-fietsroute (395 km)
Op de fiets van de Alpen van Salzburg naar de Italiaanse kust en dat zonder al te veel inspanning. Het grootste hoogteverschil legt u op uw gemak per trein af, wel zo makkelijk. Onderweg komt u door pittoreske stadjes terwijl de overweldigende natuur u continu vergezelt. Meer informatie op www.alpe-adria-radweg.com/en/.

Weinviertel-route (400 km)
Een fietsroute langs wijngaarden, gezellige wijnkelders en de rivieren March en Thaya. Veel lieflijke dorpjes en meer dan genoeg gelegenheid om wijn te proeven. Meer informatie op www.austria.info/be_nl/land-en-bevolking/wijnroute-weinviertel-1543815.html.

Leuk leeswerk
Een paar leuke boeken om alvast in de stemming te komen:

De Groene Gids Oostenrijk – Michelin
Blader dit boekje door en u wilt meteen weg! Veel wetenswaardigheden, een gebalanceerde keuze van eet-, slaap- en winkeladresjes plus veel suggesties voor leuke uitjes.

Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk; 1000 plekken die je echt gezien moet hebben – uitgeverij Terra
Een boek vol verrassende ontdekkingen; van een kloosterbibliotheek in Sankt Gallen tot de Salzburger Festspiele. Van gastronomie tot kleine pensions en van barok tot hedendaagse architectuur; alles komt in dit boek aan bod.