Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in oostelijk Polen: de 5 groenste gebieden

Monday 15 June, 2020

Ontdek een groen en inspirerend Polen met de Green Velo fietsroute. De route van bijna 2000 km voert door vijf oostelijke provincies van Polen. Van steden en toeristische attracties tot uitgestrekte natuurgebieden en kuuroorden: iedere route brengt je naar een ander bijzonder deel van Polen.

Je kunt zelf kiezen hoe je de route wil rijden. Je kunt bij het begin beginnen, halverwege instappen of de route helemaal omdraaien. Ook kunnen alle routes afzonderlijk van elkaar worden gereden.

Op de fiets door vijf provincies

Warmińsko-Mazurskie (± 420 km)

Deze regio kent na Finland de grootste meren van Europa en is uitermate geschikt voor allerlei soorten watersport. Glooiende velden, heuvels, bossen, akkers en meren wisselen elkaar af in dit gebied. De fauna bestaan uit dieren die we in Nederland niet zomaar tegenkomen, zoals zwarte ooievaars, witte arenden en moeflons. Een rijke regio op het gebied van flora en fauna.

Podlaskie (± 590 km)

Podlaskie is het minst verstedelijkte deel van Polen, met idyllische landschappen, charmante steden en kuuroorden en maar liefst vier nationale parken (het Bialowieza Woud dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, Biebrza, Narew en Wigry Parken). Naar deze regio kom je voor de rust. Een van de meest mystieke plaatsen is de Heilige Berg van Grabarka, het hart van de Pools-orthodoxe kerk. De plek wordt omringt door een dennenbos en is in de loop der jaren een waar pelgrimsoord geworden.

Lubelskie (± 350 km)

In deze regio vind je zowel de ruimte van de natuur als de grote geschiedenis van Polen. Zoals in Lubin, de hoofdstad van deze provincie, een door nog weinig toeristen ontdekte stad. Hier kun je Kasteel Zamek bekijken of een bezoek brengen aan de Trinitariërstoren (Wieza Trynitarska). Maar ook de beruchte vernietigingskampen Majdanek en Sobibor maken deel uit van de regio. Beide zijn nu gedenkplaatsen en een deel van kamp Majdanek resteert ter nagedachtenis met een museum.

Podkarpackie (± 430 km)

Voor ongerepte natuur moet je in de regio Podkarpackie zijn. In het zuidelijke deel van de regio, en dan vooral in het Bieszczady-gebergte, kun je dankzij de goede luchtkwaliteit iedere avond een prachtige sterrenhemel bekijken. Bieszczady is dan ook de grootste toeristische attractie in deze regio, vanwege de natuur maar ook vanwege de geschiedenis van het gebied.

Świętokrzyskie (± 190 km)

Świętokrzyskie is de kleinste regio van Polen. Liefhebbers van kunst, geschiedenis en archeologie kunnen hier genieten van het oudste gebergte in Europa, grotten met wonderen uit het Cambrium, dinosaurussporen, fossielen van unieke schelpdieren. In het etnografisch park van Kielce beleeft u de locale tradities en folkloristische gebruiken.

beeld: Green Velo.

Markering langs de routes

De route is gemarkeerd met 7500 oranje markeringen langs de weg. Iedere 10 tot 15 km staat er een fietsservicepunt (MOR), een houten hut met fietsrekken. Bij de MOR staan ook tafels met routekaarten. Er zijn ook MOR-punten langs hotels, restaurants, benzinestations en toeristische attracties te vinden. Een aantal punten zijn voorzien van mobiele toiletten en water. Zij bieden soms ook een gratis service voor fietsen, met fietsenstallingen en reparatiemateriaal.

Green Velo Portal

Op de portal van Green Velo vind je een routeplanner, accommodaties en informatie over bijvoorbeeld werkzaamheden op de route. Daarnaast staan alle fietsservicepunten (MOR) aangegeven op een de kaart.

De cijfers op een rijtje

• 1980 km parcours;
• 220 Plaatsen voor Fietsers (MOR);
• 130 belangrijke kruispunten met wegen van druk verkeer;
• 80 bruggen;
• 5 Nationale Parken en 15 Landschapsparken;
• 26 Speciale Beschermingszones voor Vogels en 36 Speciale Beschermingszones voor de Woningbouw, ongeveer 615 km (31% van het traject);
• Ongeveer 580 km Bosgebied (29% van het traject);
• Meer dan 180 km valleien (9% van het traject);
• Meer dan 70 km beschermingsmateriaal tegen overstromingen en ongebruikte spoorwegdijken (3% van het traject);