Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in het buitenland: hoe zit dat?

dinsdag 21 juni, 2016

Ook op vakantie in het buitenland kun je prachtige fietstochten maken. Maar waar huur je een fiets, hoe plan je een route en wat zijn de verkeersregels? Wij helpen je op weg om onbezorgd te fietsen op de vakantiebestemming.

Fiets huren in het buitenland

Als je met het vliegtuig gaat of gewoonweg geen ruimte hebt om je fiets mee te nemen op vakantie, dan is een fiets huren een optie. Maar waar doe je dat? Via deze website kun je gemakkelijk een fiets huren op je vakantiebestemming. In 62 verschillende landen, met meer dan 1300 verhuurpunten, is de kans groot dat je een verhuurpunt in de buurt vindt. Kies je bestemming en het type fiets dat je wilt huren. Nu zie je een lijst met verhuurpunten die voldoen aan je criteria.

Regels voor fietsen in het buitenland

Natuurlijk ben je op de hoogte van de fietsregels in Nederland. Zo niet? Dan kun je alle overtredingen met bijbehorende bekeuring hier vinden. Wij lichten de belangrijkste afwijkende (fiets)regels in het buitenland uit.

Duitsland

 • Mobiel bellen is niet toegestaan. Handsfree (bijvoorbeeld met oortjes in) is wel toegestaan. Je moet het geluid van je omgeving echter nog wel kunnen horen. Er wordt dus aangeraden om één oortje te gebruiken.
 • Je mag alleen naast elkaar rijden op een fietspad dat is afgescheiden van de weg door een verhoging of grasstrook.

Frankrijk

 • Het is niet toegestaan om personen boven de 14 jaar te vervoeren met de fiets.
 • Het is niet toegestaan om je mobiele telefoon vast te houden tijdens het fietsen.
 • Het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes is niet toegestaan.
 • Na zonsondergang mag je niet naast elkaar fietsen.

België

 • Het is niet toegestaan iemand op de bagagedrager te vervoeren. Een kind vervoeren in een kinderzitje is wel toegestaan.
 • Een mobiele telefoon vasthouden is verboden tijdens het fietsen. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Spanje

 • Een fietshelm is buiten de bebouwde kom verplicht. De helm mag alleen afgezet worden wanneer de fietsomstandigheden zwaar zijn (zoals een steile helling of erg warm weer). Kinderen tot 16 jaar zijn altijd verplicht om een helm te dragen.
 • Het is verboden om met een aanhanger te fietsen.
 • Een mobiele telefoon gebruiken tijdens het fietsen is niet toegestaan. Handsfree bellen is wel toegestaan, maar het gebruik van een hoofdtelefoon is niet toegestaan.

Portugal

 • Fietsen vervoeren op een fietsendrager wordt door de overheid afgeraden.
 • Passagiers vervoeren op de fiets is niet toegestaan. Alleen kinderen in een kinderzitje met een helm vervoeren is toegestaan.
 • Naast elkaar rijden is alleen toegestaan op het fietspad.
 • Ook hier geldt: fietsen met een mobiele telefoon in de hand is niet toegestaan.

Luxemburg

 • Een fietshelm is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd.
 • Een mobiele telefoon gebruiken is niet toegestaan. Handsfree bellen is wel toegestaan.
 • Een kind jonger dan 8 jaar mag alleen vervoerd worden als de bestuurder 18 jaar of ouder is.

Italië

 • Fiets je 's nachts buiten de bebouwde kom of fiets je door een tunnel? Dan is een reflecterend veiligheidsvest verplicht.
 • Je mag geen passagiers vervoeren. Alleen een volwassen fietser mag een kind tussen de 4 en 7 jaar meenemen in een kinderzitje.
 • Mobiel bellen is verboden. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Fietsroutes in Europa

Helaas beperkt Fietsen123 zich alleen tot fietsroutes in Nederland en België. Voor lange fietsroutes in Europa kijk je op europafietsers.nl of op fietsrouteplanner.eu. Kies het land waar je heen gaat en vind de lange-afstandfietsroutes. Een route plannen in het buitenland kan bijvoorbeeld via de site en app van Naviki.

Fiets mee in de trein naar je vakantiebestemming

Ga je op vakantie met de trein en wil je je fiets meenemen? Dan moet je hier op letten.

Naar Brussel met de intercity
Voor deze reis moet je een internationaal fietskaartje kopen à €12 voor een enkele reis. Ook mag je per persoon één fiets meenemen. Een vouwfiets mag ingeklapt gratis worden meegenomen. Zorg dat deze onder uw stoel of op de daarvoor bestemde bagage rekken is geplaatst.

In de Thalys en TGV
Voor de Thalys gelden andere regels. De fiets mag namelijk alleen mee als het voorwiel is gedemonteerd en de fiets verpakt is in een speciale fietshoes. De fiets wordt dan gezien als bagage. Een vouwfiets mag wel mee zonder dat deze gedemonteerd hoeft te worden. Deze moet ook verpakt zijn.

De Eurostar
Om je fiets mee te nemen in de Eurostar, moet je je fiets demonteren en meenemen in een fietshoes. Deze mag niet groter zijn dan 85 cm. Een betere optie is wellicht om je fiets mee te nemen als geregistreerde bagage. Voor reizigers tussen Brussel, Londen, Rijsel (Lille) en Parijs, naar alle skibestemmingen, Ashford, Ebbsfleet, Calais, en Disneyland Parijs is het niet mogelijk om uw fiets mee te nemen als geregistreerde bagage.

ICE international
Als je met ICE binnen Nederland reist met een Nederlands kaartje, dan mag je een onverpakte vouwfiets meenemen. Reis je binnen Nederland met een internationaal kaartje, dan mag je alleen verpakte vouwfietsen meenemen.

Als je naar Duitsland reist, mag je (vouw)fiets alleen mee als deze in een fietshoes zit en niet groter is dan 120 cm lang en 90 cm breed.

Intercity naar Berlijn
Het is mogelijk om uw je mee te nemen in de intercity naar Berlijn. Hiervoor moet je wel een reservering maken, wat €4 kost. Voor de fiets moet je €12 betalen voor een enkele reis. Ook hier geldt de regel dat je per persoon één fiets mag meenemen. Een vouwfiets mag ingeklapt gratis worden meegenomen.

City Night Line
Je fiets mag mee met de City Night Line. Hiervoor moet u eerst een gratis reservering maken. De kosten voor een enkele reis zijn €12. Per City Night Line zijn er maximaal twee tandemplaatsen te reserveren.

Bronnen: anwb.nl, ns.nl en nsinternational.nl.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsen in Europa weer gevaarlijker

Fietsen op Europese wegen wordt dodelijker. Na een daling stijgt het aantal verongelukte fietsers in de Europese Unie sinds enkele jaren weer: van 2110 in 2010 tot 2230 in 2012. Het gaat om…

Blog

Bert blogt: Nieuwsflits uit de Bollenstreek

Nu het er na twee weken storm en regen naar uitziet dat we in een beetje fietsbaarder weer terecht gaan komen, geef ik jullie graag een update van de lente-ontwikkelingen in mijn geliefde B…

Nieuws

7 procent bijtelling voor fiets van de zaak goedgekeurd

De Tweede Kamer is op 15 november 2018 akkoord gegaan met een bijtelling van 7 procent voor de fiets van de zaak. Deze nieuwe regeling geldt vanaf 1 januari 2020. De bedrijfsfietsenregeling…

Nieuws

Toch smallere nummerplaten op e-bikes

In dit artikel werd duidelijk dat fietsers in België een onhandig grote nummerplaat aan hun elektrische fiets moesten bevestigen. Dit probleem werd door de FOD Mobiliteit meteen al opgemerk…

Nieuws

Tegeltjeswijsheid

Nieuw op Fietsen123: schrijver en redacteur Mariska Tjoelker blogt. Op de redactie van Plus Magazine komen ze deze zomer met stapels tegelijk binnen: tegeltjes met wijze woorden van lezers.…