Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in Haspengouw: van bloesem tot oogst

vrijdag 22 april, 2011

De regio Haspengouw, in het zuiden van (Belgisch) Limburg, is dé fruitstreek van België. Dit glooiende landschap brengt jaarlijks miljoenen appels, peren, kersen, aardbeien en bessen voort. We trekken met de fiets door het hart van deze vruchtbare regio.

Deze week kunt u nog heerlijk genieten van de appelbloesems in Haspengouw en op paasmaandag staan er meerdere bloesemevenementen op het programma.

Een vrij vlakke fietsroute van 35 kilometer leek ons een mooie opwarmer voor het nieuwe fietsseizoen. Dus viel de keuze op lus 5 – die de verleidelijke titel 'De gulle natuur' kreeg -, één van de zes fietslussen op de splinternieuwe Themakaart 'Fruitfietsroutes'.

Monumentenstad Sint-Truiden
Ons vertrekpunt in Sint-Truiden. Dus vooraleer we de fiets opspringen brengen we eerst een bezoekje aan deze monumentenstad, een titel die Sint-Truiden te danken heeft aan de 250 beschermde gebouwen. De tientallen religieuze gebouwen en monumenten maken van haar ook het centrum van het spirituele erfgoed in Haspengouw.

Rond 655 na Christus stichtte Sint-Trudo, de Apostel van Haspengouw, een klooster op het land van zijn vader. Dit klooster kreeg zijn naam mee, en kennen we nu dus als de Abdij van Sint-Truiden. De stad die rondom dit klooster ontstond werd vanaf toen Sint-Truiden genoemd. Door de vele bedevaarten en de rijkdom van de abdij werd Sint-Truiden de welvarende stad hoe we ze nu kennen.

De abdijsite onderging de laatste jaren een grondige renovatie. De crypte werd ontsloten, de barokpoort gerestaureerd, de academiezaal werd één van België’s mooiste zalen en het hoogtepunt is letterlijk de sobere abdijtoren., die vandaag nog steeds hét historisch baken van de stad is. Om de beenspieren alvast op te waremen, brengen we een bezoekje aan kan de gerestaureerde torenruïne. Na 196 trappen, met onderweg vijf rust- en ervaringsplatforms, genieten we van een adembenemend panorama over stad en streek. Voor de abdijtoren op het Trudoplein bevinden zich de Trudo-meridiaan en het Trudo-standbeeld. Een meridiaan is een denkbeeldige lijn tussen noordpool en zuidpool. Op het middaguur, staat de zon precies in het zuiden. De schaduw van de zuil van het Trudobeeld valt dan samen met de meridiaanlijn, richting abdijtoren. De zuil fungeert dan als zonnewijzer voor het middaguur.

Deze 'Trudo-meridiaan' eert een beroemde Truienaar, graaf de Theux de Meylandt (1794-1874), gedurende 11 jaar regeringsleider in het jonge België. In 1836 verordende hij dat in een aantal steden meridiaanlijnen moesten aangelegd worden opdat de burgers konden bepalen wanneer het in Brussel 12 uur was en hun uurwerk konden gelijkstellen op 12 uur Brusselse tijd.

De gezellige Grote Markt met zijn indrukwekkende 19de-eeuwse patriciërshuizen is de tweede grootste markt van België. Op zonnige dagen verandert ze in één groot terras. Op zaterdagmorgen vindt hier de wekelijkse markt plaats.

De fiets op
Op de Grote Markt, bij fietsknooppunt 135 vertrekt onze fietstocht. Op het vlakbij gelegen Stationsplein 65 vindt u  een fietsonthaal en –servicepunt., waar u ook een fiets kunt huren (€ 9 per dag voor hybride fiets met 7 versnellingen of € 20 voor elektrische fiets; of via B-dagtrips een combinatie van treinticket + huurfiets).  Bel voor reservatie naar het gratis nummer: 0800 96 96 7.
Hoog tijd om aan onze fietstocht te beginnen. We vertrekken richting (fietsknooppunt 188, 187) Wilderen. Vandaar gaat het tussen de heerlijk geurende fruitbloesems naar Velm via fietsknooppunt 358 en 186, naar knooppunt 359. gewoon genieten van alle bloemenpracht om ons heen is de boodschap!

Asperges op het menu
In Gingelom, ongeveer halverwege tussen knooppunt 359 en 183, houden we halt in de Kamerijckhoeve. Eerst genieten we van de zon en een heerlijk lokaal Chokier-biertje. Maar wanneer we plots tot het besef komen dat het aspergeseizoen begonnen is en die asperges hier net naast in het aspergebedrijf Regalis worden gekweekt, kunnen we er niet aan weerstaan om hier te lunchen met deze heerlijke streekgroente. Elke zondag in april om 14, 15 en 16 uur en elke zaterdag in mei om 15 uur kan het bedrijf Regalis gratis bezocht worden.

Genoeg gerust, terug de fiets op richting Borlo (knooppunt 182). Onderweg komen we voorbij de vierkantshoeve Het Pachthof, waar de tijd is blijven stilstaan. Op de binnenplaats staan vuurkorven en buxushagen. In de origineel ingerichte taverne kunt u eveneens streekbier en smaakvolle plattelandsgerechten proeven. Het Pachthof heeft ook gastenkamers voor wie wat langer van de streek wil genieten.

Heerlijk vers appelsap
Van Borlo fietsen we via Buvingen, naar Muizen (knooppunt 184) en Kerkom-bij-Sint-Truiden. Daar houden we even halt om bij Piet en Veerle Porreye vers PIPO-appelsap te drinken. Dat kan elke zondag van april tot oktober (behalve de laatste zondag van iedere maand), tussen  14 en 18 uur. Een bezoekje aan het familiebedrijf kan in april ook elke woensdag om 14 u., 15 u. en 16 uur.
Na deze welkome verfrissing fietsen we verder richting knooppunt 185 om tenslotte de boomgaarden opnieuw te ruilen voor de monumenten van Sint-Truiden.

Wie de fietstocht maakt op een dinsdag of een donderdag in april kan ze combineren met een bezoekje aan een fruitveiling. Elke dinsdag om 10.30 uur kunt u gratis worden rondgeleid op Veiling Haspengouw, Tongersesteenweg 152, Sint-Truiden  Elke donderdag op hetzelfde uur kan dat op de- Belgische Fruitveiling, Montenakenweg 82, Sint-Truiden Wel vooraf resereveren via Toerisme Sint-Truiden, e-mail: info.toerisme@sint-truiden.be. De veilingen bevinden zich nabij fietsknooppunt 134, voor ons het einde van onze fietstocht.

Paasmaandag
En als u besluit deze tocht te maken op paasmaandag 25 april, dan moet u vanuit Sint-Truiden zeker een zijsprongetje maken richting fietsknooppunt 189 naar het romaanse kerkje van Guvelingen. Daar begint om 13 uur een lenteconcert, gevolgd door het lof en de processie met bloesemwijding naar de Tuinbouwschool van Sint-Truiden. Na afloop is iedereen welkom op de volksreceptie en een gezellig feest.

Vanaf 15 uur kunt u er voor € 10 een fruitboom adopteren. In het najaar plukt u dan zelf, met de professionele hulp van de fruitteler, de vruchten van deze boom.

Praktisch

  • Deze fietslus staat beschreven op de themakaart Van bloesem tot Oogst. Dit is één van de 6 themakaarten uit de splinternieuwe Fietsbox Voluit Limburgen. Bij elke fietskaart zitten kaartjes met de knooppunten die passen in een Knooppunter, een handig toestelletje dat u heel gemakkelijk vastmaakt aan uw fietsstuur. In de Fietsbox zit een kaartje met een unieke code om deze Knooppunter gratis aan te vragen. Bovendien vindt u bij elke themakaart een reeks voordeelbonnetjes om extra te genieten van wat elke regio te bieden heeft.
    De Fietsbox kost € 9,50, elke themakaart afzonderlijk kost € 2. De Fietsbox is te koop in alle toeristische kantoren of u kunt hem bestellen via de webshop van Toerisme Limburg op www.toerismelimburg.be
  • Limburg doet ook belangrijke inspanningen voor de e-bikers. Daarom worden er 50 oplaadpalen voor elektrische fietsen geplaatst bij erkende fietscafés. Terwijl u van een hapje of een drankje geniet kunt u uw e-bike bijtanken.
  • De abdijtoren in Sint-Truiden, open: alle dagen van 10.00 tot 18.00 uur, torenticket te koop bij Toerisme Sint-Truiden. Met uw torenticket kunt u ook de crypte en de kapucijnenkapel bezoeken. De academiezaal en de keizerszaal zijn - behalve bij tentoonstellingen en concerten - open van 15 maart tot 31 oktober op zaterdagen, zon- en feestdagen van 14.00 tot 17.00 uur. Toegang met torenticket. Prijs: volwassenen: € 2,00;  + 55 jaar, studenten (- 26 jaar), groepen vanaf 15 personen: € 1,00; kinderen - 12 jaar: gratis mits begeleiding van een ouder; kinderen tot 16 jaar moeten begeleid worden door een volwassene
  • Een fruitboom adopteren kan op maandag 25 april 2011 om 15 uur, Diestersteenweg 146, 3800 Sint-Truiden , prijs:€ 10 per boom; organisator:Toerisme Sint-Truiden, e-mail: info.toerisme@sint-truiden.be , tel. 011 70 18 18.
  • Kamerijckhoeve, aspergebedrijf Regalis, Kamerijckstraat 11, 3890 Gingelom
  • Het Pachthof, Thewitstraat 8, 3891 Borlo, tel. 011 88 39 23, e-mail: info@pachthof.com
  • Fruitbedrijf Porreye, Naamsesteenweg 439C, 3800 Sint-Truiden (Kerkom)


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Twee heideroutes

Hierbij twee prachtige heideroutes: eentje door het leuke en gezellige dorpje Lage Vuursche en langs het vliegveld in Hilversum en eentje door de prachtige Strabrechtse Heide in Noord-Braba…

Nieuws

Schade aan fiets in de stalling

Je plaatst je fiets in een bewaakte stalling en verwacht natuurlijk hem in dezelfde staat weer terug te krijgen. Verbogen wielen, gestolen accu’s of jassenbeschermers met gaten: het gaat ni…

Nieuws

De beste e-bikes van 2019

Elk jaar verschijnen er nieuwe modellen, en elk jaar worden de beste getest. Het Algemeen Dagblad (AD) en de Telegraaf organiseerden beide een uitgebreide test waarbij de nieuwste e-bikes o…

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: Moderne communicatie

Even online het weerbericht checken, een belletje dat u onderweg bent, whatsappen om te melden u wat later bent; we zijn er inmiddels al helemaal aan gewend. En wat te denken van onze manie…

Nieuws

Yorkshire: fantastisch veelzijdig

Yorkshire – alleen de naam is al mooi. Deze Engelse regio heeft eigenlijk alles wat van Engeland zo’n prachtig vakantieland maakt. Een mooie kustlijn, schitterende heuvels, ongerepte natuur…