Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in Groot-Brittannië

Thursday 12 July, 2012

Het land van de ongekende gastvrijheid, van de prachtige kronkelweggetjes door glooiend landschap, van de kastelen van King Arthur, van de pubs, van de witte cottages met de rieten daken, van de machtige kliffen en de lieflijke heidevelden en ja, zelfs van de palmbomen. En denk nu niet meteen dat het in Groot-Brittannië altijd regent, want in werkelijk regent het daar niet meer of minder dan in Nederland.

Groot-Brittannië, een introductie
Wanneer u de zuidelijke kustlijn van Groot-Brittannië volgt, fietst u van de weelderige tuinen en steile krijtrotsen in Kent naar de subtropische bloemenpracht in Cornwall. Talloze gezellige havendorpjes, heide, overblijfselen uit de tijd van de Kelten, heuvels en valleien, adembenemende landgoederen en natuurlijk de alom bekende Engelse muurtjes – vaak begroeid met de meest uiteenlopende heggen en struiken. Naarmate u verder naar het zuidoosten fietst, wordt de kustlijn ruiger en worden de klimmetjes pittiger.

In het midden van Groot-Brittannië gaat u van het ruige landschap van Wales in het westen naar het rustige en nagenoeg vlakke Essex, Suffolk en Norfolk in het oosten. Onderweg mooie kastelen en machtige forten, heuvels en kronkelende rivieren, eindeloze heidevelden en weilanden tussen lage stenen muurtjes, schattige witte cottages en vakwerkhuisjes en talloze prachtige oude dorpen en steden die de moeite van een tussenstop waard zijn.

Weer verder naar boven komt u in Yorkshire terecht, met onder meer de bekende stad York. Veel natuurschoon en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap. Ten oosten van Yorkshire ligt het Lake District, een bergachtig gebied met – de naam zegt het al – veel mooie meren.

Tenslotte Schotland; het land van de meren en de heuvels waar de stilte alom aanwezig is. Het zuidelijke deel van Schotland – de Lowlands – kent in het westen veel gezellige vakantiedorpjes, terwijl u in het oosten verstilde vissersdorpjes tegenkomt. Ook de mooie en knusse stad Edinburgh ligt in dit gebied. Vergis u overigens niet; het gebied heet ‘Lowlands’, maar ook hier komt u een aantal gemene kuitenbijtertjes tegen. Het noorden van Schotland wordt gevormd door de Highlands; een ruig en adembenemend mooi gebied. Onaangetaste natuur zover het oog reikt: grillige kusten, indrukwekkende bergen en lieflijke groene dalen. Houd er rekening mee dat u voor een fietsvakantie in Schotland in een goede (fiets)conditie moet zijn, want er komt wel wat klimwerk bij kijken.

Voor wat betreft het weer is Groot-Brittannië te vergelijken met Nederland. De vaak westelijke wind kan soms een geduchte tegenstander zijn, maar als u in Nederland ook vaak fietst, bent u wel wat gewend. Mocht u in Schotland willen fietsen, probeer dan de maanden juli en augustus te mijden; dat zijn namelijk de echte muggenmaanden. Op www.klimaatinfo.nl vindt u informatie over de gemiddelde weersverwachtingen voor de verschillende regio’s in Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië fietsland?
De wegen in Groot-Brittannië zijn over het algemeen in goede conditie. Voor fietsers zijn de kleinste weggetjes - country lanes - het meest interessant; rustig en door de mooiste gebieden. De country lanes zijn geasfalteerd, maar kunnen soms in een wat slechtere conditie verkeren.

De bewegwijzering is prima, maar een fietskaart is raadzaam, zeker als u de country lanes volgt. Het onderhoud is hier wat minder frequent, dus een verdwenen of door struiken overwoekerd bordje wordt niet meteen herplaatst. Verder is het soms goed opletten in Groot-Brittannië: vanwege de al eerder genoemde muurtjes is het zicht niet altijd even goed. Hoewel de Britse automobilist hoffelijk is, heeft hij er soms wel de sokken in. Zeker op de smalle, bochtige en vaak ommuurde country lanes is het daarom opletten geblazen.

Pech onderweg?
De meeste pechgevallen verhelpt u waarschijnlijk zelf, maar soms is de hulp van een fietsenmaker toch handig. In Groot-Brittannië vindt u in de meeste dorpen en steden wel een fietsenmaker. Op www.cyclinglinks.co.uk/ vindt u een overzicht van fietsenmakers in Groot-Brittannië.

Fietsverhuur
Laat u de fiets liever thuis? Zowel in de steden als op het platteland zijn veel fietsverhuurbedrijven te vinden. Veel fietsenmakers verhuren ook fietsen; op www.cyclinglinks.co.uk/ vindt u ze door te zoeken op ‘Cycle Hire’. Verder kunt u op de treinstations in de grotere steden terecht voor een huurfiets.

Fietstransport
Er zijn verschillende manieren om met fiets en al naar Groot-Brittannië te reizen.

Wanneer u de overtocht per boot wilt maken, dient u van tevoren aan te geven dat u de fiets meeneemt. Sommige veerdiensten vragen een kleine vergoeding, bij andere veerdiensten is het gratis. Op www.directferries.nl/ vindt u alle aanbieders van veerdiensten naar Groot-Brittannië (en andere landen) bij elkaar.

Ook in de Eurotunnel kan de fiets gewoon mee. Ook hier geldt dat u dit van tevoren moet reserveren. Meer informatie op www.eurotunnel.com/uk/kanaal-tunnel/home/.

Wanneer u de oversteek met het vliegtuig maakt, kan uw fiets als bagage mee. Uw fiets moet dan wel worden verpakt in een speciale fietskoffer. Houd er rekening mee dat het bagagepersoneel niet altijd even zachtzinnig met de bagage omspringt.

Groot-Brittannië kent als gevolg van privatiseringen een groot aantal treinmaatschappijen en iedere maatschappij hanteert andere regels als het gaat om fietsvervoer. In het algemeen geldt dat de fiets meestal wel mee mag, afhankelijk van de ruimte op de trein. Sommige treinmaatschappijen willen dat u van tevoren reserveert. Op www.nationalrail.co.uk vindt u alle dienstregelingen. Hier ziet u ook welke treinmaatschappij de reis uitvoert, zodat u op de website van die maatschappij kunt nakijken hoe het zit met het vervoer van uw fiets.

De Britse bussen vervoeren geen fietsen.

Overnachten
Campings in Groot-Brittannië zijn er te kust en te keur. Let echter wel op: sommige campings laten geen tentkampeerders toe. In de toeristische gebieden kunnen de campings best groot zijn, maar ook hier vindt u altijd wel een kleinschalig boerencamping. Wild kamperen mag ook, zolang u uw kampje maar niet in een van de National Parks opslaat. Prijzen voor een overnachting op een camping liggen tussen de € 15,- (in niet-toeristische gebieden) en de € 30,- (aan de zuidwestkust van Groot-Brittannië).

Het aantal bed&breakfastadressen in Groot-Brittannië is groot – niet zo gek als u bedenkt dat de B&B een typisch Britse uitvinding is. Prijzen voor een overnachting liggen tussen de € 60,- en de € 100,- en zijn onder meer afhankelijk van de locatie en de voorzieningen: soms logeert u in een Victoriaans landhuis, soms in een eenvoudige rijtjeswoning. Op www.bedandbreakfast-directory.co.uk/ kunt u op plaatsnaam of regio zoeken.

Verder kent Groot-Brittannië veel guesthouses en inns, in sommige gevallen boven de plaatselijke pub. Inns en guesthouses zijn tikkeltje duurder dan de B&B, maar meestal wel iets luxer.

Hotels vindt u vooral in de grotere plaatsen. Overnachten in een hotel is vaak best prijzig, hoewel u wel wat kosten kunt besparen wanneer u van tevoren online boekt, bijvoorbeeld via www.booking.com.

Fietsend van Nederland naar Groot-Brittannië
Wilt u vanaf de eerste seconde van uw vakantie op uw fiets zitten? Dat kan, hoewel u natuurlijk niet aan de boot of de tunnel ontkomt. Vanaf Dover - tien kilometer van de aankomstplaats van de Eurotunnel, tevens aankomsthaven van veel veerdiensten -  zijn er verschillende nationale fietsroutes die u door Groot-Brittannië voeren.

Coast & Castles cycle route (3.068 km) – National Route 1
Deze lange afstandsfietsroute voert u vanaf Dover via Londen en de oostelijke kust naar Edinburgh. Daarna loopt de route door naar de Shetland eilanden. De route wordt bewegwijzerd met blauwe bordjes, met in het rood het cijfer 1. Op www.sustrans.org.uk/what-we-do/national-cycle-network/route-numbering-system/route-1 vindt u alle informatie, inclusief de mogelijkheid om de fietskaarten te bestellen.

South Coast Cycle Route (900 km) – National Route 2
Vanaf Dover fietst u langs de zuidkust met zijn krijtrotsen, kliffen en typisch Engelse badplaatsjes naar St. Austell in Cornwall. De grillige en afwisselende kustlijn aan de ene kant, de landhuizen, de groene velden en de heide aan de andere kant. Onderweg passeert u onder meer de ouderwetse grandeur van de bekende badplaats Brighton en talloze kleine vissersdorpjes waar de tijd soms lijkt te hebben stilgestaan. Ook de liefhebber van overblijfselen uit lang vervlogen tijden komt goed aan zijn trekken. Op www.sustrans.org.uk/what-we-do/national-cycle-network/route-numbering-system/route-2 vindt u alle informatie, inclusief de mogelijkheid om de fietskaarten te bestellen.

Bijzondere routes in Groot-Brittannië
Groot-Brittannië heeft 9 nationale fietsroutes en talloze lokale fietsroutes die u tot in de kleinste uithoeken van het land brengen. Daarnaast zijn er veel regionale fietsroutes, die aansluiten op de nationale lange afstandsroutes. De organisatie Sustrans zet de routes uit en zorgt voor het onderhoud. Op www.sustrans.co.uk vindt u veel mooie fietsroutes.

Way of the Roses (275 km)
Alleen de naam van deze fietsroute is al een reden om op de fiets te springen. De route voert u van de pittoreske badplaats Bridlington naar Lancaster. Onderweg komt u onder meer door het fraaie York. De route is redelijk vlak, alleen de doorsteek door het heuvelachtige Pennines - uitgeroepen tot Area of Outstandig Natural Beauty - is wat pittiger. Meer informatie vindt u op www.wayoftheroses.co.uk/.

Devon Coast to Coast & Somerset (150 km)
Een route die niet te veel klimwerk bevat, omdat hij voornamelijk over goed onderhouden fietspaden langs voormalige spoorlijnen loopt. De pittoreske dorpjes met gezellige pubs, de heerlijke stilte van de heuvels van Devon, het ongetemde Dartmoor National Park en de zeearmen van Taw en Torridge maken van deze tocht een ervaring om nooit te vergeten. Meer informatie op www.fietseninengeland.nl/devon-coast-to-coast-a-somerset.

Cambridge to Stansted Mountfitchet (50 km)
Een route vanuit de schitterende en gezellige universiteitsstad naar het dorpje Stansted Mountfitched. De tocht is niet al te zwaar en voert u dwars door de echte Engelse countryside. Meer informatie op www.gps-routes.co.uk/routes/home.nsf/RoutesLinksCycle/cambridge-to-stansted-mountfitchet-cycle-route?OpenDocument.

North Aylesbury Loop Cycle Route (50 km)
Een fietsroute voor de fans van de Britse detectiveserie Midsomer Murders. Deze route voert u dwars door het gebied waar deze populaire serie wordt opgenomen. U kunt dus rekenen op een glooiend landschap, mooie vergezichten, oude landhuizen en pittoreske dorpjes met weelderig aangelegde tuinen. Meer informatie op www.cycle-route.com/routes/North_Aylesbury_Loop-Cycle-Route-6894.html.

Leuk leeswerk
Een paar leuke boeken om alvast in de stemming te komen:

Alle remmen los – Josie Dew
De Britse fietsschrijfster Josie heeft heel de wereld al per fiets verkend, maar bleef dit keer in haar vaderland en fietste langs de kust van Engeland en Wales. Soms hilarisch, soms ontroerend, maar steeds inspirerend. Het boek is overigens alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

100 x Noord-Engeland – Dirk Musschoot
Leuke reisgids die het net even anders dan anders doet. Prima foto’s, de meest uiteenlopende bezienswaardigheden en veel lokale adresjes die de moeite waard zijn.

Capitool Groot-Brittannië reisgids (uitgave 2011)
De geheel herziene uitgave van deze reisgids is vooral de moeite waard als u uw fietstochten wilt combineren met het bezichtigen van steden en culturele schatten. Boordevol foto’s, tekeningen en achtergrondinformatie terwijl ook de thematochten per regio niet ontbreken.

Tot slot…
In Groot-Brittannië rijdt men links en dat geldt dus ook voor fietsers. Na een dagje fietsen weet u niet beter, maar zeker in het begin is het even opletten geblazen, zeker ook op de rotondes.

In Groot-Brittannië wordt betaald met de Engelse pond, in Schotland met de Schotse pond. Met beide munteenheden kunt u in beide landen terecht. Op www.gwktravelex.nl/personal/converter.asp berekent u wat uw euro waard is.