Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in Frankrijk

Monday 25 June, 2012

Misschien denkt u meteen aan wielrennen als het over fietsen in Frankrijk gaat, maar Frankrijk biedt ook de wat minder fanatieke fietser meer dan genoeg mogelijkheden. En u hoeft er echt geen klimmerskuiten voor te hebben!

Frankrijk, een introductie
Natuurlijk; bij fietsen in Frankrijk denkt menigeen aan de heroïsche beklimmingen uit de Tour de France. Toch kunt u ook zonder dit soort zware inspanningen prachtige tochten fietsen. Het land kent een grote variëteit aan landschappen: glooiende graanvelden in het noorden, grillige kusten in Normandië en Bretagne en de vlakkere lijnen en de dennenbossen van de westkust. Meer naar het midden - de Tuin van Frankrijk – vindt u heuvelachtige wijngebieden met charmante steden en kasteeltjes. Wat zwaarder wordt het al in het Massif Central en de Auvergne, terwijl de echte fanatiekelingen de Alpen en de Pyreneeën opzoeken. In het zuiden vindt u dan weer een veel vlakker landschap, met uitgestrekte wijngaarden, oogverblindende zonnebloem- en lavendelvelden en schitterende dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan.

Qua reistijd bent in u in de maanden april, mei en juni het beste af: de kans is dan groot dat u mooi en droog weer treft. In de maanden juli en augustus kan het, zeker in het zuiden, erg heet zijn. Overigens zijn de regionale verschillen best groot, kijk daarom van tevoren ook even naar de gemiddelde weersverwachtingen voor uw bestemming. Op www.klimaatinfo.nl vindt u veel informatie.

Frankrijk fietsland?
Het aantal afgescheiden fietspaden neemt in Frankrijk snel toe. U herkent de fietspaden aan de stippellijntjes waarmee ze zijn gemarkeerd. Toch is het ontbreken van fietspaden ook geen probleem: hoewel de Franse automobilist hard rijdt, is hij voorzichtig als hij fietsers tegenkomt. De bewegwijzering is over het algemeen goed, maar dat neemt niet weg dat een kaart onontbeerlijk is. Het rustigst - en het mooist! - fietst u als u de D-wegen volgt. Verder vindt u op www.af3v.org/index.php een overzicht van de paden die alleen toegankelijk zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer.

Pech onderweg
Hoewel u natuurlijk altijd een gereedschapssetje en wat reservematerialen bij de hand hebt, kan het gebeuren dat u een fietsenmaker nodig heeft. Houd er rekening mee dat niet ieder dorp een fietsenmaker heeft – kleine reparaties moet u dus zelf uitvoeren. Er is geen algemene lijst van alle fietsenmakers in Frankrijk, maar als u weet waar u gaat fietsen, kunt u op internet bijna altijd wel een lijst fietsenmakers in die regio vinden.

Fietsverhuur
Fietsverhuurbedrijven vindt u in iedere stad en in bijna alle wat grotere dorpen. Ook veel campings verhuren fietsen, zeker de campings in de toeristische gebieden.

Fietstransport
Hoewel u ervoor kunt kiezen een fiets te huren, zweren veel mensen toch bij hun eigen fiets. Als u per auto reist, zet u de fiets natuurlijk op de fietsendrager. Maar wat als u per trein reist? Voor internationale treinen als de TGV, Eurostar en Thalys moet u een plaats voor de fiets apart reserveren. Houd er daarbij rekening mee dat deze treinen niet veel fietsplaatsen hebben – op tijd reserveren is dus een must. In de regionale treinen (TER-treinen) is het meenemen van de fiets meestal geen probleem. Toch zijn er wel wat regionale verschillen en is het raadzaam dat van tevoren even uit te zoeken. Meer informatie vindt u op de volgende websites:

www.tgv-europe.nl (TGV)

www.ter-sncf.com (regionale treinen)

www.nshispeed.nl (internationale treinen van en naar Nederland)

www.thalys.com/nl (Thalys)

Overnachten
In Frankrijk hoeft u nooit lang te zoeken naar een overnachtingsplek. Het land kent een grote campingdichtheid en zelfs als het bordje ‘complet’ aan de poort hangt, heeft de eigenaar vaak nog wel een hoekje over – als fietser heeft u niet veel ruimte nodig. Verder is wild kamperen op veel plaatsen toegestaan, mits u van tevoren toestemming vraagt aan de landeigenaar. Ook heeft ieder dorp wel een chambre d’hôtes, een gîte of een gîte d’etape. Reguliere hotels vindt u vooral in de kleine en grote steden.

Prijzen voor een overnachting op een camping variëren en zijn mede afhankelijk van de locatie en het voorzieningenniveau. Voor een staplaats op een normale camping zonder al te veel poespas bent u gemiddeld tussen de € 10,- en de € 15,- per nacht kwijt.

Voor een overnachting in een chambre d’hôtes bent u minimaal zo’n € 40,- kwijt, daar is het ontbijt meestal bij inbegrepen.

De originele gîte d’etape biedt meestal een goedkope maar ook zeer eenvoudige slaapplaats, soms zelfs nog met stapelbedden in een slaapzaal. Vol is vol en wandelaars hebben voorrang. De prijzen zijn er ook naar: u betaalt gemiddeld ongeveer € 15,- tot € 25,- voor een overnachting. Daarnaast zijn er veel gîtes d’etape die eigenlijk hotels zijn, de prijzen zijn hoger, maar het is ook comfortabeler. Houd voor dit soort gîtes d’etape rekening met hetzelfde bedrag als dat voor een gemiddeld hotel: tussen de € 45,- en € 70,-.

Fietsend van Nederland naar Frankrijk
Als u fietsend naar Frankrijk wilt, zijn er verschillende routes waaruit u kunt kiezen. De keuze hangt vooral af van uw eindbestemming.

De bekendste route naar Parijs (startplaats Nuenen) is de Van Gogh-route, een niet al te zware tocht over voornamelijk rustige wegen. Vanuit Parijs kunt u aansluiting zoeken op een van de vele fietsroutes die u verder Frankrijk in voeren. Meer informatie op http://www.fietsrouteplanner.eu/content/view/61/75/

Een andere bekende route is de route Langs Oude Wegen, van Maastricht naar de Pyreneeën. De route mijdt de geijkte toeristische gebieden en voert u over goed geasfalteerde wegen door pittoreske stadjes en prachtige landschappen. Qua klimwerk komt u nergens boven de zeshonderd meter uit. Meer informatie op http://www.fietsrouteplanner.eu/content/view/26/40/

In alle rust van huis naar de Middellandse fietsen kan ook, dan neemt u de Groene Weg-route. Deze route voert u over goed geasfalteerde wegen en zonder al te zwaar klimwerk naar St. Marie-de-la-Mer. Hier aangekomen heeft u die duik in de Middellandse Zee wel verdiend! Meer informatie op http://www.fietsrouteplanner.eu/content/view/33/47/

Bijzondere routes in Frankrijk

La Loire à Vélo
Deze route telt zo’n achthonderd kilometer en loopt van Nevers (midden-Frankrijk) naar St. Nazaire aan de Atlantische kust. De route is in beide richtingen aangelegd en voert u vlak langs de Loire, langs prachtige landschappen, door historische stadjes en langs machtige kastelen.

Meer informatie op http://www.fietsen-loire.com/

Canal du Midi
Deze route voert vanaf Toulouse tot aan Sète aan de Middellandse Zee. Ruim vijfhonderd kilometer door Zuid-Frankrijk, langs oude jaagpaden en door een paar prachtige oude steden. Houd er wel rekening mee dat de route deels onverhard is. Meer informatie op http://www.fietsrouteplanner.eu/content/view/116/119/

Voies Vertes
Frankrijk kent een snel groeiend fietsroutenetwerk dat zich steeds verder vertakt. Op http://www.af3v.org/index.php vindt u al deze fietsroutes overzichtelijk bij elkaar. De site laat ook de aansluitende routes en de zwaarte van de route zien.
Benieuwd wanneer u het beste naar Frankrijk kunt gaan voor een fietsvakantie? Bekijk hier de beste reistijd.

Leuk leeswerk
Een paar leuke boeken om alvast in de stemming te komen:

20x logeren & fietsen rond de Mont Ventoux – Arlman, H., Tjakko Knoop Pathuis
De Mont Ventoux is legendarisch en als fietsklim bepaald geen sinecure. Maar wist u dat het in de omgeving rond deze kale berg juist heel goed fietsen is? In dit boekje vindt u mooie routes en bijzondere logeeradresjes in deze prachtige regio.

Charmecampings (serie) – ANWB
De ANWB heeft een serie ‘Charmecampings’ uitgebracht, waaronder ook vier boekjes met kleinschalige charmecampings in Frankrijk. Meer informatie op de website van de ANWB.

Fietsen langs het Canal du Midi en Canal de Garonne – Luc Oteman
Een handig en zeer volledig routeboekje over de fietsroute langs Canal du Midi; met onder meer gedetailleerde kaarten, overnachtingsadressen, een lijst van fietsenmakers langs de route en natuurlijk informatie over de regio.

Au Revoir – Martin Bril
Als u naar Frankrijk gaat, is het lezen van Martin Brils Au Revoir bijna een must. Over grote en kleine problemen in zijn tweede vaderland, zijn avonturen, zijn verbazing en zijn liefde voor het land. Bril brengt uw vakantiebestemming op onnavolgbare wijze heel dichtbij.

Tot slot…
Zorg ervoor dat u altijd een reflecterend veiligheidshesje meeneemt, want buiten de bebouwde kom is het verplicht deze ’s avonds en overdag bij slechte weersomstandigheden te dragen. Een helm is (nog) niet verplicht, maar wel aan te raden.