Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in Duitsland

dinsdag 17 juli, 2012

Niet voor niets is Duitsland een populair fietsland: of u nu van bossen, van uitgestrekte valleien en kronkelende rivieren of van hoge bergen houdt, onze oosterburen trakteren u erop. De voorzieningen voor fietsers zijn erg goed en ook met de e-bike kunt u in Duitsland alle kanten op.

Duitsland, een introductie
In Duitsland fietst u van de ene verbazing in de andere. Het vlakke noorden lijkt wat op Nederland, maar wordt naar het oosten toe steeds glooiender. Mocht u naar het noorden gaan, breng dan ook eens een bezoek aan de Duitse waddeneilanden. In het hoogseizoen erg druk, maar daarbuiten oases van rust waar u heerlijk kunt fietsen. Een aantal eilanden is zelfs autovrij: hoe stil wilt u het hebben? In het midden van Duitsland wordt het terrein heuvelachtig, soms zelfs bergachtig. En heeft u geen zin om veel te klimmen? Blijf dan lekker langs de rivieren fietsen; na iedere bocht wacht u weer een adembenemend panorama. Het zuiden van Duitsland is vooral geschikt voor de fietser die echt wil klimmen; langs de zuidgrens heeft u uitzicht op de machtige Alpenreuzen van de buren. Overigens is het niet alleen maar klimmen in het zuiden; tussen de Neckar en de Donau ligt een mooi heuvelachtig fietsgebied terwijl u ook in Beieren langs de meeste rivieren prima fietsroutes tegenkomt.

Voor wat betreft de beste fietsmaanden komt Duitsland nagenoeg overeen met Nederland. In het zuiden en oosten wil het nog wel eens iets warmer worden, maar in het algemeen heeft u van mei tot en met september net zoveel kans op mooi - en minder mooi - weer als in Nederland. Op www.klimaatinfo.nl vindt u informatie over de gemiddelde weersverwachtingen voor de verschillende regio’s in Duitsland.

Duitsland fietsland?
Duitsland is een waar fietsparadijs. De fietspaden zijn goed en ook de bewegwijzering laat niets te wensen over. De meeste fietsroutes zijn autovrij, maar zo af en toe moet u toch de autoweg op. Zo’n weg heeft meestal wel een gemarkeerde fietsstrook, maar voorzichtigheid is geboden: de Duitse automobilist houdt de vaart er graag in. Gelukkig haalt hij wel veel ruimer in dan de gemiddelde Nederlandse automobilist.

Op de website van het Duits Verkeersbureau http://www.germany.travel/nl/ontspanning-recreatie/fietsen/fietsen.html vindt u veel interessante fietsroutes en ook de Duitse wielrijdersbond ADFC heeft een mooi overzicht van mooie fietsroutes online gezet: http://www.adfc.de/ADFC-ReisenPLUS/Deutschland/Alle-Routen/Uebersicht-aller-Routen-aus-Deutschland-per-Rad-entdecken.

Pech onderweg?
De meeste pechgevallen verhelpt u waarschijnlijk zelf, maar soms is de hulp van een fietsenmaker toch handig. In Duitsland vindt u voldoende fietsenmakers, hoewel ze in het oostelijke deel van het land wel wat dunner bezaaid zijn. Vaak kunt u ook terecht bij een autowerkplaats.

Fietsverhuur
Fietsen huren kan in Duitsland in bijna alle grotere plaatsen en steden. Veel hotels en campings – zeker die in de toeristische gebieden – verhuren ook fietsen. Verder vindt u op de grotere stations van de Duitse spoorwegen (Deutsche Bahn) ook huurfietsen, de zogeheten CallBikes. Kijk voor meer informatie over deze huurfietsen op http://www.bahn.de/p/view/service/fahrrad/call_a_bike.shtml.

Fietstransport
Wanneer u per trein van Nederland naar Duitsland wilt reizen, moet u eraan denken ook een plaats voor uw fiets te reserveren. De fiets kan vrijwel altijd mee op internationale treinen naar Duitsland en datzelfde geldt voor intercitytreinen binnen Duitsland. Uitzondering hierop is de internationale ICE-trein: deze vervoert geen fietsen. In de regionale treinen binnen Duitsland (IRE, RE, RB en S-Bahn) mag de fiets altijd mee. Houd er wel rekening mee dat u soms een paar euro moet bijbetalen om uw fiets mee te mogen nemen. Meer informatie vindt u op de volgende websites:

www.treinreiswinkel.nl/trein_en_fiets/duitsland (treinen naar Duitsland en binnen Duitsland)

www.bahn.de/p/view/service/fahrrad/mitnahme/bahn_und_fahrrad.shtml (website Deutsche Bahn; regionale en internationale treinen)

www.citynightline.nl/ (internationale nachttreinen naar verschillende Duitse steden)

Overnachten
Duitse campings zijn over het algemeen zeer schoon en de campingdichtheid is – zeker in het westelijke deel van Duitsland – groot. In het noorden en in de voormalige DDR moet u soms iets langer zoeken. De meeste campings hebben een apart trekkersveld waar eigenlijk altijd wel een plekje is. De prijs per overnachting varieert, maar ligt voor een eenvoudige camping tussen de € 7,50 en € 15,-. Kiest u voor een grote en luxueuze camping middenin een toeristisch gebied, dan zal de prijs daar ook naar zijn.

In Duitsland is vrij kamperen officieel verboden, maar als u de eigenaar vriendelijk aankijkt, mag het vaak wel. En voor de caravanners onder u: in Duitsland mag u langs de weg overnachten, mits u dat maar één nacht op dezelfde plek doet.

Overal in Duitsland komt u ‘Zimmer Frei’, ‘Privatzimmers’ en kleine pensions en hotels tegen. De prijzen variëren en zijn onder meer afhankelijk van de geboden voorzieningen. Houd rekening met een bedrag tussen de € 45,- en € 75,- per overnachting in een twee- tot driesterrenaccommodatie. Op de website www.zimmerfrei.nl vindt u veel bijzondere adresjes.

De ADFC brengt ieder jaar een Bett+Bike-gids uit; een handige gids met inmiddels zo’n 5.000 fietsvriendelijke restaurants, hotels, campings, pensions en jeugdherbergen. De Bett+Bike-adressen beschikken altijd over een bewaakte en overdekte fietsenstalling en afsluitbare ruimtes voor het drogen van natte fietskleding. En ook wanneer u een reparatie aan uw fiets moet uitvoeren, bent u hier aan het juiste adres: het gereedschap ligt al u op te wachten. Kijk voor meer informatie op www.bettundbike.de.

Fietsend van Nederland naar Duitsland
Als u op de fiets naar Duitsland wilt, zijn er verschillende mooie routes waaruit u kunt kiezen. De keuze hangt vooral af van uw eindbestemming. Wanneer u richting Berlijn wilt fietsen, is de R1 Euroroute een prima keuze. De R1 Euroroute loopt van Arnhem via Duitsland naar St. Petersburg. In Duitsland loopt de R1 onder meer langs Münster, de rivier de Ems en Berlijn. Meer informatie vindt u hier.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Zo bescherm je je e-bike tegen de hitte

Op een e-bike zweet je minder, dus het lijkt de ideale fiets om met warme temperaturen een fietstochtje te maken. Maar de hitte kan problemen geven bij een e-bike. Met deze tips bescherm je…

Nieuws

Meer zorgpremies bekend: tot 7 procent duurder

Een aantal grote zorgverzekeraars heeft de premie voor 2016 bekendgemaakt. Zoals verwacht stijgt de zorgpremie overal. Even vergelijken De nominale zorgpremie van CZ wordt verhoogd met rui…

Nieuws

ANWB: zorg voor veiliger fietspaden

Gemeenten hebben de verkeersveiligheid uit het oog verloren. Tijd voor verandering, vindt ANWB-baas Frits van Bruggen. Veel fietsers voelen zich onveilig in het verkeer. Dit blijkt niet all…

Nieuws

De fiets brengt senioren verder

Fietsende senioren komen in het dagelijks leven verder dan niet-fietsende senioren: het is niet alleen gezond, maar het biedt ook meer mogelijkheden om deel te nemen aan sociale activiteite…

Nieuws

Bert blogt: Tussen Magdeburg en Hamburg

Na onze enigszins gemengde ervaringen langs het Elbe-zijkanaal en het Mittel-landkanaal waren we aangekomen in Wolmirstedt, een stadje dat niet ver ligt van het punt waar het Mittellandkana…