Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in Denemarken

Thursday 28 June, 2012

Het land van wuivend graan op eindeloos glooiende akkers, van Legoland, van het zo gezellige en mooie Kopenhagen en van eindeloze kusten die soms vlak en soms grillig zijn. De Denen zelf fietsen graag en de voorzieningen zijn dan ook uitstekend. Tel daarbij de gastvrijheid, de vele prachtige overblijfselen uit de tijd van de Vikingen en de veelal ongerepte en afwisselende natuur bij op en u begrijpt: Denemarken is een heerlijk fietsvakantieland.

Denemarken, een introductie
Eerst maar even een misverstand uit de wereld helpen: Denemarken is niet vlak. Het land heeft geen bergen, maar grote delen van het land bestaan uit heuvelachtig gebied, vergelijkbaar met de heuvels in Limburg. De hoogste heuvel van Denemarken is ongeveer 170 meter, dus de fietser met een normale conditie heeft weinig te vrezen.

Wanneer u met de auto naar Denemarken gaat, komt u via Duitsland als eerste op schiereiland Jutland terecht. Het noorden en westen kenmerken zich door de ruimte, de eindeloze zandstranden, de machtige meren en de vele bezienswaardigheden uit de Vikingentijd. In het zuidoosten van Jutland vindt u veel fjorden terwijl u meer oostelijk veel zandstranden tegenkomt.

Het eiland Funen, plus de zuidelijker gelegen kleine eilanden Langeland en Ærø, staat ook wel bekend als de tuin van Denemarken. Het landschap is heuvelachtig en prachtig groen en de oude havenstadjes zijn bijzonder gezellig.

Rechts naast Funen ligt Seeland, met onder meer de hoofdstad Kopenhagen. Het noordelijke en het westelijke deel van Seeland kennen een imposante natuur met onder meer fjorden en kleine eilandjes. Verder veel idyllische badplaatsen, knusse haventjes en oude kastelen. Het zuiden van Seeland is groen en landelijk en beschikt over kilometers wit zandstrand. Ook langs deze kust liggen weer verschillende kleine eilandjes. Kopenhagen, een van Europa’s meest sympathieke steden, is zeker een bezoek waard. Gastvrij en gemoedelijk, boordevol culturele schatten, gezellige cafés en restaurantjes, prachtige winkels en mooie oude en nieuwe architectuur. Een absolute aanrader!

Schuin onder Zweden tenslotte ligt het zonovergoten eiland Bornholm. Omdat Bornholm meer zonuren heeft dan de rest van Denemarken, groeien hier planten die elders in deze regio helemaal niet voorkomen.

Voor wat betreft het weer is Denemarken te vergelijken met Nederland. De wind kan soms een fikse tegenstander zijn, maar als u in Nederland ook vaak fietst, bent u dat wel gewend. Verder valt er in de maanden mei, juni en juli gemiddeld de minste regen. Op www.klimaatinfo.nl vindt u informatie over de gemiddelde weersverwachtingen voor de verschillende regio’s in Denemarken.

Denemarken fietsland?
Nou en of Denemarken een fietsland is! De Denen fietsen graag en de infrastructuur is daar ook naar; het land telt meer dan 12.000 kilometer prima fietswegen en -paden. De grote wegen zijn goed geasfalteerd, de kleinere wegen bestaan zo af en toe nog uit een laag gemalen schelpen of betonplaten. Verder is de bewegwijzering voor fietsers uitstekend.

Pech onderweg?
De meeste pechgevallen verhelpt u waarschijnlijk zelf, maar soms is de hulp van een fietsenmaker toch handig. Omdat er in Denemarken veel wordt gefietst, is het vinden van een goede fietsenmaker eigenlijk nooit een probleem.

Fietsverhuur
Laat u de fiets liever thuis? In Denemarken vindt u veel fietsverhuurbedrijven en veel fietsenmakers verhuren ook fietsen. Verder kunt u op de treinstations in de grotere steden terecht voor een huurfiets. Een overzicht van verhuurbedrijven vindt u hier: http://www.visitdenmark.nl/holland/nl-nl/menu/turist/oplevelser/aktiviteter/verhuurbedrijven/verhuurbedrijven.htm?gdksearch=s-000-000-000&CallerUrl=1&mode=1.

Fietstransport
Er zijn verschillende manieren om met fiets en al naar Denemarken te reizen.

Tussen Amsterdam en Kopenhagen loopt een dagelijkse nachttreinverbinding: de CityNightline. De trein stopt op verschillende stations in Nederland en ook in Denemarken hoeft u niet per se door te reizen tot Kopenhagen. Reserveren voor de fiets is verplicht. Kijk voor meer informatie op www.citynightline.nl of op www.treinreiswinkel.nl/trein_en_fiets/nachttreinspecials.

U kunt er ook voor kiezen het vliegtuig te pakken. Zorg er dan wel voor dat u uw fiets in een speciale fietskoffer verpakt en realiseer u dat het bagagepersoneel niet altijd even zachtzinnig met de bagage omspringt.

Binnen Denemarken zult u soms een veerboot moeten nemen om naar een volgend eiland te reizen. De Deense veerboten nemen fietsen mee, maar houd er wel rekening mee dat u soms een klein bedrag moet bijbetalen.

Op de twee grote Deense bruggen, de Grote Beltbrug van Funen naar Seeland en de Øresundbrug van Denemarken naar Zweden, mag niet worden gefietst. Om deze stukken te overbruggen, kunt u de trein nemen; deze neemt wel fietsen mee. Op de website van de Deense Spoorwegen (DSK) vindt u alle informatie: www.dsb.dk/om-dsb/in-english/. Houd er wel rekening mee dat u in de zomer voor intercitytreinen een plek voor de fiets moet reserveren. De interregionale treinen nemen ook fietsen mee, reserveren is mogelijk maar niet verplicht. Voor de regionale treinen is reserveren niet nodig.

In Denemarken rijden veel bussen en deze nemen ook fietsen mee: per bus maximaal vier stuks. Het kan voorkomen dat u een bus later moet nemen, bijvoorbeeld omdat de bus al erg vol is of omdat er al een kinderwagen in de bus staat. Let wel op: stadsbussen vervoeren geen fietsen en voor langere busritten is reserveren verplicht. Meer informatie op www.rejseplanen.dk/.

Overnachten
Goed om te weten is dat Denemarken een fietskeurmerk voor accommodaties kent: een rood-wit gekleurd bordje met een beeldmerk van een fiets. Accommodaties met dit keurmerk – en dat zijn er steeds meer – zijn ingesteld op fietsers en hebben onder meer fietskaarten, gereedschappen en praktische adressen voorhanden.

Campings zijn er in overvloed in Denemarken. Vaak aan het water, altijd op de mooiste plekjes van het land. Naast de geclassificeerde campings zijn er ook nog natuurcampings; klein, weinig comfort (water en toilet) en heel goedkoop. Voor een overnachting op een gewone camping betaalt u tussen de € 15,- en € 25,-. Om te mogen overnachten op een geclassificeerde camping heeft u wel een Camping Key Europe-pas nodig. Deze kost ongeveer € 15,- en is verkrijgbaar bij de campings zelf of bij de ANWB. Wild kamperen is niet toegestaan, tenzij de landeigenaar u expliciet toestemming geeft.

Een andere mogelijkheid is bed&breakfast of logeren bij de boer; in Denemarken groeit het aantal adressen snel. U herkent ze aan de bordjes 'Værelser', 'Rooms' of 'Zimmer Frei'. Prijzen schommelen tussen de € 50,- en € 65,- en zijn afhankelijk van de geboden luxe en voorzieningen. Op www.bondegaardsferie.dk/?id=236 vindt u veel leuke adressen.

Typisch Deens is de Kro – ofwel de herberg. De Kro’s staan bekend om hun gastvrijheid. Daarnaast zijn er natuurlijk hotels. Het aantal hotels en Kro’s is echter relatief klein; het loont daarom de moeite voorafgaand aan de reis alvast wat adressen op te zoeken en eventueel te boeken, bijvoorbeeld via www.dfb.nl.

Fietsend van Nederland naar Denemarken
Wilt u vanaf de eerste seconde van uw vakantie op uw fiets zitten? Dat kan met de Jutlandroute, een mooie fietsroute van Emmen naar Skagen, het noordelijkste puntje van Jutland. De route telt in totaal 900 kilometer en is ook voor de beginnende fietser prima te doen. Meer informatie op http://europafietsers.nl/routes/jutland/route.htm.

Bijzondere routes in Denemarken
Denemarken heeft 11 nationale fietsroutes en talloze lokale fietsroutes die u werkelijk tot in de kleinste uithoeken van het land brengen. De bewegwijzering van de nationale routes bestaat uit rood-witte nummers (1 tot en met 11) op een blauwe achtergrond. De routes van noord naar zuid hebben oneven nummers, de oost-westroutes even nummers.

Oostzeeroute; 800 km
Een prachtige en afwisselende fietsroute langs de kust, met onder meer de machtige kliffen van Møns Klint, de westelijke fjorden en de ongerepte eilandjes ten zuiden van Funen. De knusse haven- en kustdorpjes zorgen voor de perfecte balans tussen natuur en gezelligheid. Meer informatie op www.fietsrouteplanner.eu/content/view/119/115/.

Hanstholm – Kopenhagen; 420 km.
Dit is dé route voor mensen die Denemarken nog niet kennen. U fietst van Jutland naar Kopenhagen, via schiereilanden, landbouwgebieden met statige boerderijen en mooie historische stadjes. De beste manier om uw hart aan Denemarken te verliezen! Meer informatie op www.visitdenmark.nl/holland/nl-nl/menu/turist/inspiration/actief-en-natuur/fietsen/nationalcykelrutenr2.htm.

Rond Bornholm; 105 km.
Een mooie manier om kennis te maken met dit mooie eiland in de Oostzee. Ongerepte natuur, prachtige stadjes, kunst, ruige kusten, ravijnen en baaien, witte zandstranden; u komt het onderweg allemaal tegen. Een eiland om van te houden. Wel even opletten: dit is de enige nationale fietsroute die wordt aangeduid door groene bordjes met in het rood het cijfer 10. Meer informatie op www.visitdenmark.nl/holland/nl-nl/menu/turist/inspiration/actief-en-natuur/fietsen/nationalrutenr10.htm.

Leuk leeswerk
Een paar leuke boeken om alvast in de stemming te komen:

Denemarken – Marco Polo Reisgids (2010)
Een prima boekje dat u laat kennismaken met uw vakantiebestemming. Veel foto’s, relatief weinig tekst, kaartmateriaal en tips van de Denen zelf.

ANWB Actief – Denemarken
Geen reisgids zoals andere reisgidsen, maar een boekje met 30 wandel- en fietstochten, inclusief duidelijk kaartmateriaal, foto’s en de mogelijkheid om GPS-tracks te downloaden.

Tot slot…
In Denemarken wordt betaald met de Deense kroon. Op www.gwktravelex.nl/personal/converter.asp berekent u wat uw euro waard is. Verder is het goed te weten dat de meeste Denen prima Engels spreken.