Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in de natuur? Voorkom tekenbeten

vrijdag 6 augustus, 2010

Een achtpotig, spinachtig diertje dat zich bevindt in bomen, struiken en het gras. Wachtend op mens of dier, om van hun bloed te kunnen genieten. Het gaat hier over de teek. Een in principe ongevaarlijk diertje, dat echter wel gevaarlijke ziektes kan overbrengen.

Hoe voorkomt u een tekenbeet? En hoe verwijdert u een teek, als u toch gebeten bent?

Als fietser bent u betrekkelijk veilig. Teken laten zich niet uit bomen vallen, dus u kunt met een gerust hart door de bossen fietsen.  Bovendien zal u zich ook niet gauw van het pad af laten voeren en juist in die lange grassen en struiken kunnen teken zitten.

Toch kan het voorkomen dat u laaghangende takken tegenkomt, her en der wat grassen schept die over het fietspad hangen en u zult vast nog wel een tussenstop maken om even uit te puffen op een picknickbankje. Op zulke momenten zou u een teek tegen het lijf kunnen lopen.

Kleed u goed

Een paar eenvoudige maatregelen kunnen dan een beet van een teek voorkomen:

 • Wilt u even een stukje wandelen, blijf dan op de paden en vermijd contact met grassen, struiken en verdere begroeiing.
 • Of doe uw broekspijpen in uw sokken en vermijd het dragen van een korte broek.
 • Draag een pet bij het fietsen en het wandelen in dicht bosgebied waar veel laaghangende takken zijn.
 • Wat daarnaast ook kan helpen, is het inspuiten van uw kleding met een insectenwerend middel met de stof DEET.

Erg belangrijk is om uzelf 's zomers goed te controleren op tekenbeten, bijvoorbeeld iedere avond, en zeker elke keer nadat u in de natuur geweest bent. Over het algemeen hebben teken een voorkeur voor huidplooien, zoals de lies, maar ze kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Zo snel mogelijk verwijderen

Heeft een teek u toch beetgenomen, verwijder hem dan zo snel mogelijk, liefst binnen 24 uur. U kunt hiervoor naar de huisarts, maar zelf doen is ook geen probleem.

Doe het wel voorzichtig en rustig. Ga niet lopen rukken, trekken, draaien of knijpen in de teek. Dan loopt u het risico dat de teek zijn maag leegt in uw bloed, met alle mogelijke besmettingsgevaren van dien. Ga ook niet aan de gang met olie, zalfjes, vuur of alcohol, ook hiermee vergroot u het besmettingsgevaar alleen maar.

Wat moet ik doen na een tekenbeet?

 • Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste
   Het is niet wenselijk om alcohol, jodium, olie of andere middelen te gebruiken voordat u de teek verwijdert. Dit heeft geen effect op het verwijderen.
 • Neem een puntig pincet waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken (laat het lichaam van de teek altijd met rust). Er zijn ook speciale tekentangen te koop om teken te verwijderen, bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Lees altijd de gebruiksaanwijzing  van het product goed door.
 • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien (tenzij anders vermeld in de handleiding van het product). Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
 • Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium.
 • Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar je gebeten bent in uw agenda.

      (Bron: RIVM)

Ziekte van Lyme?

Heeft u de teek goed en snel verwijderd, dan is de kans dat je ziek wordt erg klein. Bovendien, ter geruststelling, lang niet elke tekenbeet betekent automatisch de ziekte van Lyme. Let goed op of u in de weken na de beet een rode ring rond de plek van de beet krijgt. Is dat het geval? Raadpleeg dan uw huisarts!


Gerelateerde artikelen

Nieuws

ANWB roept automobilisten op: ‘houd e-bikers in de gaten’

Het aantal verkeersongevallen met een elektrische fiets is in de eerste vijf maanden van dit jaar met ruim een kwart gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit een onderzoek …

Nieuws

Zorgen over opvoeren e-bike: ‘Levensgevaarlijk’

Elektrische fietsen worden in onze buurlanden massaal opgevoerd, zodat ze weliswaar hogere snelheden halen. Maar ze voldoen niet aan allerlei extra regels voor snelle voertuigen. Het is ill…

Nieuws

De 5 mooiste e-bikefietsroutes van Nederland

Met een e-bike komt u verder, ziet u meer en zijn heuvels geen enkel probleem meer. Speciaal voor elektrische fietsen selecteerden wij wat langere routes van 40 tot 60 kilometer en met wat …

Nieuws

Twee mooie fietsroutes: rondje Eem- en Gooimeer en heuvels bij Valkenburg

We hebben weer twee mooie fietsroutes geselecteerd. Beide routes geven je een kijk in de historie van de verschillende doorkomstplaatsen. Rondje Eem- en Gooimeer – Utrecht (40 km) Deze f…

Blog

Waarom fietsen in de natuur goed voor je geest is

Er zijn drie belangrijke redenen waarom veel mensen regelmatig fietsen. Het is leuk om te doen, het is goed voor de gezondheid, en het helpt om op gewicht te blijven. Maar wist je dat fiets…