Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsen in België

donderdag 21 juni, 2012

België; voor veel mensen niet meer dan een paar honderd kilometer op de teller voor de grens van Frankrijk zich aandient. Zonde, want België is prachtig en als fietsland zeer de moeite waard. Mooie oude dorpen en steden, ruige rotsformaties, bossen, rivieren en natuurlijk de kustlijn. En wees eerlijk: wat is lekkerder dan na een flinke fietstocht op een terras neer te strijken met een prachtig Belgisch biertje voor uw neus?

België, een introductie
Wie aan fietsen in België denkt, denkt al snel aan de ongenadig steile klimmetjes die het wielerpeloton in de Vlaamse en Waalse voorjaarsklassiekers krijgt voorgeschoteld. Maar België is veel meer dan akelige kuitenbijters met stijgingspercentages die de tien ruimschoots overstijgen.

Net over de grens komt u in Vlaanderen terecht. In West-Vlaanderen, met bijna 70 kilometer kustlijn, fietst u door vlakke polders en ook in Oost-Vlaanderen komt u voornamelijk polders tegen. In het zuidelijke deel van beide provincies zorgen de Ardennen voor een wat heuvelachtiger landschap. De provincie Antwerpen beschikt over talloze mooie en rustige fietspaden die u door verstilde natuurgebieden, charmante dorpjes en langs prachtige rivieren voeren. Een groot deel van de bekende Kempen vindt u in de provincie Limburg. Maar deze provincie heeft ook het prachtige Maasdal met zijn uiterwaarden en gezellige stadjes.

Het zuidelijke deel van België wordt gevormd door Vlaams Brabant - met de gezellige en fietsvriendelijke universiteitsstad Leuven -  en het Franstalige Wallonië. Het landschap is zeer gevarieerd: van glooiend tot heuvelachtig met steile hellingen, met rivieren, ruige rotsformaties, bossen, pittoreske boerendorpjes, maar ook machtige tuinen, parken en kastelen.

Voor wat betreft de beste fietsmaanden komt België overeen met Nederland en dus heeft u van mei tot en met september net zoveel kans op mooi - en minder mooi - weer als in Nederland. Op www.klimaatinfo.nl vindt u informatie over de gemiddelde weersverwachtingen voor de verschillende regio’s in België.

België fietsland?
Jazeker, want hoewel België nog niet zoveel keurig aangelegde fietspaden als Nederland heeft, wordt daar wel hard aan gewerkt. Houd er rekening mee dat de Belgische wegen niet altijd even goed zijn: kuilen, betonplaten en kasseienstroken zult u gegarandeerd tegenkomen, zeker op de wat rustigere wegen.

Ook onze zuiderburen hebben een uitgebreid knooppuntennetwerk waarmee u iedere uithoek van België makkelijk kunt verkennen: www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx. Neem daarnaast wel een gedetailleerde fietskaart mee, want zo her en der mist er nog wel eens een bordje.

In Vlaanderen vindt u steeds meer fietscafés: horeca met speciale voorzieningen voor fietsers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan recente fietskaarten, informatie over de dichtstbijzijnde fietsenmaker, complete fietsreparatiesets, enzovoort. Meer informatie op www.toerismevlaanderen.nl/tvl/view/nl/1751890--Tips-detail-.html?view=382536353.

Pech onderweg?
De meeste pechgevallen verhelpt u waarschijnlijk zelf, maar soms is de hulp van een fietsenmaker toch handig. In de toeristische gebieden als Vlaanderen en de Kempen vindt u meer dan genoeg fietsenmakers. Hoe zuidelijker u komt, hoe dunner bezaaid het aantal fietsenmakers is. Op http://www.fietsenmakers.be/ vindt u een actueel overzicht van fietsenmakers, ingedeeld naar provincie.

Fietsverhuur
Zeker in de toeristische gebieden van België komt u genoeg fietsverhuurbedrijven tegen. Ook veel campings en hotels verhuren fietsen. Op http://fietsliefhebber.tripod.com/ vindt u een uitgebreid overzicht van fietsverhuurbedrijven, ingedeeld naar provincie.

Verder kunt u op of vlakbij steeds meer stations terecht voor een huurfiets. Kijk op www.fietspunten.be/ op welke stations u een fiets kunt huren.

Fietstransport
Wanneer u per trein naar België wilt reizen, kan dat, maar let wel op, want de verschillende treinen hanteren verschillende regels als het om fietsvervoer gaat. In de Thalys, de Eurostar en de TGV mag de fiets alleen mee als het voorwiel eruit is en de fiets in een speciale fietshoes is verpakt. Wanneer u de intercity naar Brussel neemt, mag de fiets mee, maar een plaatsje is afhankelijk van de drukte: de intercity beschikt over een beperkt aantal fietsplaatsen. Kijk voor een overzicht van de verschillende eisen op www.nshispeed.nl/nl/voorbereiding-thuis/fiets-meenemen-in-de-trein.

De Belgische Spoorwegen (NMBS) bieden twee mogelijkheden om de fiets mee de trein in te nemen. De zogeheten ‘fiets-tandemkaart’ is goed voor een enkele reis met fiets of tandem en kost u € 5,-. Daarnaast is er de ‘vrijkaart’ waarmee u per trein een dag lang het hele land door kunt met u fiets of tandem. Dit kaartje kost € 8,-. De NMBS raadt de reizigers met fiets af in de spits te reizen, maar verbiedt het niet (zoals de NS in Nederland wel doet). Het aantal fietsplaatsen per trein is beperkt en de conducteur kan u vragen een trein later te nemen. Verder kunt u met uw fiets niet terecht op de stations Brussel-Centraal, Brussel-Congres en Brussel-Kapellekerk.

Overnachten
In België vindt u genoeg campings en over het algemeen zijn ze tegenwoordig redelijk tot zeer proper. Voor een overnachting moet u rekenen op prijzen vanaf € 16,- voor een plekje op een gewone camping zonder al te veel poespas.

Een alternatief voor degene die niet veel geld kwijt wil zijn, is de jeugdherberg, een overnachtingsmogelijkheid die allang niet meer alleen aan de jeugd is voorbehouden. Vooral in Vlaanderen zijn er veel jeugdherbergen, een overzicht vindt u op www.vjh.be. Voor een tweepersoonskamer met ontbijt betaalt u per persoon per overnachting € 23,-.

In Wallonië is slapen bij de boer een leuke overnachtingsmogelijkheid. Op de website www.accueilchampetre.be/nl vindt u alle informatie. De prijzen lopen overigens zeer uiteen; soms betaalt u niet meer dan € 25,- tot € 35,- voor een overnachting, maar wanneer de accommodatie erg luxueus is, is de prijs daar ook naar.

Nog een mogelijkheid is een bed&breakfast. Ook hier zijn de prijsverschillen groot. Reken voor een eenvoudige bed&breakfast op zo’n € 30,- per nacht. Adressen vindt u op www.bedandbreakfast.eu/bed-and-breakfast-nl/belgie/land.

Verder zijn er natuurlijk de hotels en pensions, ieder met hun eigen luxeniveau. Voor een overnachting in een driesterrenhotel betaalt u al snel zo’n € 60,-. 

Fietsend van Nederland naar België
Wanneer u besluit naar België te fietsen, heeft u eindeloos veel mogelijkheden. Op www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx ziet u precies welke Nederlandse fietsknooppunten aansluiten op knooppunten in België. Op deze manier kunt u heel nauwkeurig een route uitstippelen die voldoet aan uw wensen.

Bijzondere routes in België

De Tour van België
Een 800 kilometer lange fietsroute dwars door België. De Tour is verdeeld in diverse dagtochten, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen delen van zo’n dagtocht te fietsen. Meer informatie op www.freewebs.com/stijnhuysmans/tocht.pdf

Mariembourg – Hoegaarden (116 km)
In Wallonië werkt men aan het RAVeL-netwerk, een netwerk van zogeheten ‘trage wegen’. Deze wegen zijn bestemd voor niet-gemotoriseerd verkeer en volgen onder andere jaagpaden en oude tram- en treinlijnen. Een van de routes van dit netwerk is de route van Mariembourg naar Hoegaarden. Met deze fietstocht doorkruist u de Venen, de Maasvallei en de hoogvlakten van Haspengouw. Meer informatie op www.fietsroute.org/Fietsen.php?fietsroutes=Ravel2_Mariembourg-Hoegaarden

Fietsroutenetwerk VeloTour Hoge Venen – Eifel (850 km)
In het oosten van België loopt het zeer gevarieerde fietsroutenetwerk VeloTour Hoge Venen – Eifel. In totaal zo’n 850 kilometer aan fietsroutes die u al het moois van dit deels Duitstalige gebied van België laten zien. Op www.eastbelgium.com/nl/freizeit/radfahren/velotours/home/radwegenetz/ vindt u meer informatie en diverse mooie themaroutes binnen dit fietsroutenetwerk.

Naast bovengenoemde routes en de al eerder besproken knooppuntenroutes zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om België per fiets te ontdekken. De website www.fietsroute.org/Fietsroutes.php biedt een goed overzicht van de vele fietsroutes door Vlaanderen en Wallonië. Er zijn themaroutes als de bierroutes en de kastelenroutes, maar ook de vaak grensoverschrijdende Landelijke Fietsroutes vindt u hier terug.

Leuk leeswerk
Een paar leuke boeken om alvast in de stemming te komen:

De 100 lekkerste Belgische bieren – Bob Magerman
Een leuke leidraad voor het uitzetten van een paar mooie fietstochten. De schrijver gaat verder dan het simpelweg opsommen van lekkere bieren; zijn smakelijke columns en de informatie over de brouwerijen zijn zeer de moeite waard.

Dag Vlaanderen – Christophe Deborsu
Een absolute bestseller bij onze zuiderburen, dit boek van de Waalse journalist die in Vlaanderen ging werken en het Vlaamse landsdeel gaandeweg leerde kennen. Veel anekdotes, veel humor maar ook tips voor uitstapjes.

Groot Fietsboek Vlaanderen (2009)  – Lannoo (uitgever)
Maar liefst 45 lusvormige routes, in lengte varierend van 30 tot 60 kilometer. Daarnaast 5 meerdaagse tochten. Veel praktische informatie, voldoende achtergrondinformatie en prima suggesties voor de hongerige en dorstige fietser.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Slecht weer? We trekken ons er niks van aan!

Fietsers en wandelaars laten zich niet weerhouden door slecht weer en zullen om die reden dan ook niet zo snel de auto pakken. Dat concluderen de TU Delft en het Kennisinstituut voor Mobili…

Nieuws

De fietser krijgt voorrang

Fietsers zijn kwetsbaar en de verkeersdrukte in vooral grote steden maakt de situatie van fietsers vaak niet veel beter. Tijd voor verandering. Dat vindt de gemeente Amsterdam, maar de ambi…

Nieuws

Fietsen naar Santiago de Compostela: De aankomst

Wie vanaf de Monte del Gozo, de ‘berg der vreugde’ de stad Santiago de Compostela ziet liggen, heeft alle reden om opgelucht te zijn: de wekenlange trektocht zit er bijna op. Even later doe…

Nieuws

Waarom je juist in de herfst moet gaan fietsen

Herfst: het wordt kouder, er komt meer wind en de kans op regen neemt toe. Toch is het een prachtig seizoen om er lekker op uit te trekken met de fiets. We leggen uit waarom. Of je nu houdt…

Nieuws

Fietsdeelsystemen in Spanje

Spanje is een van de populairste vakantielanden van Europa en biedt veel mogelijkheden voor een stedentrip, ook als je deze op de fiets wilt bekijken. Opvallend is het ontbreken van een gro…