Logo Fietsen123

Nieuws

Fiets-vaarvakantie Moezel & Saar

zondag 1 september, 2013

Reizen per fiets en schip: een uniek concept waarbij een fietsvakantie en een reis aan  boord van een comfortabel schip gecombineerd worden. Ideaal voor iedereen die tijdens de vakantie graag actief onderweg is met de fiets, zonder daarbij op comfort te moeten inleveren. Deze reis neemt u mee door een van de mooiste landschappen van Duitsland, waarbij u verrast zult worden door prachtige rivierdalen, wijngebieden en schilderachtige stadjes.

Deze reis wordt uitgevoerd door Boat Bike Tours B.V.

8-daagse fiets-vaarvakantie met diverse vertrekdata van medio april 2013 t/m oktober 2013; afhankelijk van de vertrekdatum van Koblenz naar Saarburg of van Saarburg naar Koblenz.
Routekaart

De rivieren Saar en Moezel slingeren door het prachtige landschap, burchten waken over uw route en door vakwerkhuizen omgeven marktpleinen zorgen voor een gezellige onderbreking. Moezelwijn heeft niet voor niets weer zo’n goede naam. De reis door het Moezeldal tussen Koblenz en Trier voert door een prachtige omgeving. Onderweg komt u plaatselijke wijnbouwers en botteliers tegen, maar ook fietsers uit de hele wereld. Cochem, Bernkastel en Trier zijn slechts een paar van de vele hoogtepunten op deze route.

De geschiedenis van dit gebied gaat terug tot in de Romeinse tijd, naar het begin van onze jaartelling. Prachtige vakwerkhuizen, wijnbergen, de Porta Nigra in Trier, het ‘Deutsche Eck’ in Koblenz, waar de Moezel en de Rijn samenvloeien en Saarburg, ook wel ‘klein Venetië’ genoemd: het zijn allemaal kleine hoogtepunten tijdens deze reis.

De Moezel is 544 km lang en daarmee de langste Duitse zijrivier van de Rijn, en tevens de op één na belangrijkste scheepvaartroute van Duitsland. De rivier Saar is de waterrijkste en met haar lengte van 246 km ook de langste zijrivier van de Moezel. De kwaliteit van de fietspaden is uitstekend. Het fietspad langs de Moezel gaat meestal over geasfalteerde of verharde wegen, zonder noemenswaardige stijgingen. Daardoor is deze reis ook voor de relatief ongeoefende fietser goed te doen. U verblijft en reist aan boord van de MS Patria, sinds vele jaren een geliefd schip voor fiets-vaarvakanties.

Programma van Koblenz naar Saarburg

Dag 1 (zaterdag): Koblenz - aankomst en inschepen
De bemanning van het schip heet u vanaf 16.00 uur van harte welkom aan boord (uw bagage kunt u al vanaf 10.00 uur 's morgens aan boord brengen). U brengt de avond en uw eerste nacht aan boord in Koblenz door. Tip: Maak ’s avonds een wandeling door de prachtige binnenstad van Koblenz.

Dag 2 (zondag): Koblenz - Alken; Alken - Moselkern - Cochem (ca. 27 km)
U vaart met het schip naar Alken. Vanaf Alken maakt u een fietstoch via Moselkern naar Cochem. Optioneel: bezichtiging van de Reichsburg en/of een bezoek aan een lokale wijnboer met wijnproeverij in een oude gewelfkelder.

Dag 3 (maandag): Cochem - Zell aan de Moezel (ca. 35 km)
Na het ontbijt maakt u een fietstocht naar het mooie Beilstein, dat u tijdens een korte rondleiding kunt ontdekken. Fiets langs de steilse wijnberg van Europa, de Bremmer Calmont, en eindig vandaag in wijnstad Zell, bekend van o.a. de ‘Zeller Schwarze Katz’.

Dag 4 (dinsdag): Zell aan de Moezel - Bernkastel-Kues (ca. 45 km)
De fietstocht vanaf Zell voert naar het romantische Traben-Trarbach met prachtige Jugendstil architectuur. Daarna fietst u via Kröv naar Bernkastel met zijn middeleeuwse marktplein. Na een korte rondgang door de stad bereikt u het schip in Kues.

Dag 5 (woensdag): Bernkastel-Kues – Mehring (ca. 50 km)
’s Morgens fietst u naar Neumagon-Dhron, bekend als de oudste wijnstad van Duitsland. Bekijk de replica van een Romeins wijnschip. Eindpunt van de fietstocht is Mehring.

Dag 6 (donderdag): Mehring - Trier (ca. 35 km)
U fietst via Pfalzel naar Trier, waar het schip op u wacht. Trier is een van de oudste steden van Duitsland. Haar Romeinse wortels zijn door de imposante bouwwerken als de Porta Nigra en de Konstantinbasiliek tot op heden zichtbaar. Facultatieve rondleiding.

Dag 7 (vrijdag): Trier - Saarburg ; Saarburg - Mettlach - Saarburg (ca. 20/65 km)
Per schip van Trier over de Saar naar Saarburg. ’s Middags fietst u naar Mettlach, waar u een bezoek aan ‘Villeroy & Boch’ kunt brengen. Midden in Saarburg bevindt zich een waterval, waar het water 20 meter naar beneden stort. U kunt ook een fietstocht van Trier naar Saarburg maken.

Dag 8 (zaterdag): Saarburg
Na het ontbijt: ontschepen en einde van deze mooie reis.

Programma van Saarburg naar Koblenz

Dag 1 (zaterdag): Saarburg - aankomst en inschepen
De bemanning van het schip heet u vanaf 16:00 uur van harte welkom aan boord (uw bagage kunt u al vanaf 10.00 uur 's morgens aan boord brengen). De avond en uw eerste nacht aan boord brengt u in Saarburg door. ’s Avonds kunt u nog even door de stad wandelen: midden in de stad bevindt zich een 20 meter hoge waterval.

Dag 2 (zondag): Saarburg - Alte Saarschleife - Wasserbillig (Lux.) - Trier (ca. 31-39 km)
Fietstocht vanaf Saarburg naar de Saarschleife, een langgerekte bocht in de rivier, en daarna naar de Igeler Säule. Vanuit hier fietst u verder naar Wasserbillig in Luxemburg. ‘s Middags bereikt u Trier. Optioneel: stadsrondleiding in Trier.

Dag 3 (maandag): Trier - Mehring (ca. 26-34 km)
Na het ontbijt fietst u door Trier met zijn beroemde Romeinse stadspoort, de Porta Nigra. Fietstocht via Pfalzel naar het door weiden, bossen en wijnbergen omringde Mehring, de grootste wijnbouwgemeente in de regio Moezel-Saar-Ruwer.

Dag 4 (dinsdag): Mehring - Bernkastel-Kues (ca. 50 km)
Al fietsend bereikt u Bernkastel, waar het prachtige marktplein met zijn imposante vakwerkhuizen op u wacht. Het schip ligt in Kues.
Traben-Trarbach

Dag 5 (woensdag): Bernkastel-Kues - Traben-Trarbach - Zell aan de Moezel (ca. 45 km)
De fietstocht brengt u vandaag naar het romantische Traben-Trarbach en naar de grootste Moezelwijnstad Zell, bekend van de “Zeller Schwarze Katz”.

Dag 6 (donderdag): Zell - Beilstein - Cochem (ca. 35 km)
De perfect onderhouden historische binnenstad van het lieflijke Beilstein, ook wel het “Doornroosje van de Moezel” genoemd, verwacht u vandaag. Eindpunt voor de fietstocht is het bekende Cochem met haar Reichsburg hoog op de helling. Optioneel: bezoek aan een lokale wijnboer met wijnproeverij in een historische gewelfkelder.

Dag 7 (vrijdag): Cochem - Alken (ca. 27 km) ; Alken - Koblenz
Na een mooie laatste fietstocht wacht het schip u op in Alken en brengt u naar Koblenz, waar u de laatste avond en nacht zult doorbrengen. Tip: maak ’s avonds een stadswandeling door de prachtige binnenstad van Koblenz.

Dag 8 (zaterdag): Koblenz
Na het ontbijt: ontschepen en einde van deze mooie reis.

* Cursief gedrukte trajecten worden per schip afgelegd. Dagelijkse individuele fietstochten zijn in eigen tempo, znder begeleiding. Alle afstanden zijn 'Circa-afstanden' van de aanbevolen fietsroutes. Wanneer u een dag liever niet wilt fietsen, kunt u de route ook per schip afleggen.

* Programma en gegevens zijn onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen als gevolg van technische, meteorologische en/of nautische gronden.

Uw schip: MS PatriaTijdens de reis zult u verblijven op de MS Patria, een schip dat 68 meter lang is en accommodatie biedt aan maximaal 68 personen. Het schip vaart onder Nederlandse vlag & management en is voor fiets-vaarvakanties gemoderniseerd. Er zijn 34 hutten, uitsluitend tweepersoonshutten (ca. 7 m2, 2 eenpersoonsbedden naast elkaar), waarvan er 15 op het benedendek en 19 op het bovendek te vinden zijn. De hutten beschikken over een raam (alleen op het bovendek kunnen deze worden geopend), douche + toilet, en individueel regelbare airconditioning in alle hutten op het benedendek. Verder heeft het gezellig schip een mooie salon en bar met grote ramen op het bovendek, en een restaurant op het benedendek. Op het gedeeltelijk overdekte zonnedek bevinden zich voor alle gasten zitplaatsen en een fietsenstalling.  Vertrek- en prijsinformatie
Vertrekdata: Er zijn meerdere vertrekdata tussen april en oktober 2013, namelijk:
Koblenz - Saarburg: 21 sept en 5 oktober
Saarburg - Koblenz: 28 sept en 12 oktober

Minimaal aantal personen: 40

Prijs per persoon:
Nu 50 euro korting op alle onderstaande prijzen! Nu inclusief huurfiets (kost normaal gesproken 60 euro per week)!

* Hoogseizoen = vertrekdatum 18 mei, 25 mei, 15 juni, 22 juni, 29 juni, 27 juli, 3 augustus, 10 augustus, 17 augustus en 21 september.
* Nevenseizoen = vertrekdatum 27 april, 28 september en 5 oktober
* Voor- & naseizoen = vertrekdatum 20 april en 12 oktober (alleen bij deze data is de huurfiets inbegrepen in de prijs)
* Aangezien er uitsluitend tweepersoonshutten aanwezig zijn op de MS Patria, betekent een 1-persoonshut 1-persoonsgebruik van een 2-persoonshut, en betaalt u hiervoor dus een hogere prijs.  

Inbegrepen:  

 • Scheepsreis & accommodatie in de geboekte categorie 8 dagen / 7 nachten (za-za) van/naar Koblenz c.q. Saarburg
 • Volpension (7x ontbijt, 6x lunchpakket tijdens fietstochten, 7x drie-gangendiner)
 • Gebruik van beddengoed en handdoeken (handdoekenwissel dagelijks mogelijk)
 • Dagelijkse reiniging van de hut
 • Welkomstdrankje en informatief gesprek op de eerste avond
 • bezoek aan een wijnproeverij
 • Reisleider (Duits- & Engelstalig) met dagelijkse voorbesprekingen van de fietstochten, enkele korte stadsrondleidingen (reisleider is overdag meestal ook per fiets onderweg en altijd via mobiele telefoon bereikbaar)
 • Wijnproeverij bij een wijnboer
 • Gedetailleerd kaartmateriaal en routebeschrijvingen voor de dagelijkse fietstochten
 • Dagelijks koffie & thee tot 16.00 uur.
 • Reserveringskosten

Niet inbegrepen:

 • Transfers naar/van ligplaats in Koblenz c.q. Saarburg
 • Fietshuur (€60 per week, alleen bij voor- & naseizoen inbegrepen) *
 • Andere transfers
 • Parkeerkosten
 • Entreegelden & excursies
 • Kosten voor de overvaart met de pont/veer
 • Drankjes aan boord
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Fooien

* De scheepsfietsen zijn overwegend unisex-tourfietsen met middelhoge instap, 7 of 8 versnellingen met hand- en/of terugtraprem en fietstas. De huurfietsen zullen worden afgesteld op uw lichaamslengte, zodat er bij aankomst aan boord een fiets met passende maat voor u beschikbaar is. Andere fietsen (bijv. elektrische fietsen) kunnen uitsluitend bij hoge uitzondering gehuurd worden. De aanvraag moet minimaal 2 maanden voor vertrekdatum ontvangen zijn en is alleen geldig na een schriftelijke bevestiging van de reisorganisatie. Een huurfiets is facultatief. Gasten mogen zonder meerkosten hun eigen fiets meenemen. De bemanning en reisorganisatie is in dit geval niet aansprakelijk voor eventuele schade c.q. verlies of diefstal van de eigen fietsen. In Duitsland bestaat geen helmplicht. Fietshelmen zijn niet aan boord verkrijgbaar.

* Transfers  tussen Saarburg en Koblenz (terug naar de opstapplaats) per trein of minibus worden door de reisleider georganiseerd c.q. aangeboden; vooraanmelding voor transfer met minibus wordt aanbevolen (€65 p.p., fiets €12,50).Voorwaarden
Deze reis wordt uitgevoerd door Boat Bike Tours B.V. Klik hier voor de reisvoorwaarden van Boat Bike Tours B.V.

Wilt u meer informatie over deze reis of wilt u een reservering maken? Wij staan u graag te woord op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 0900-244 62 44 (€0,10 pm).

Wilt u boeken dan kunt u het formulier hier invullen en verzenden.
(Wilt u voor meer dan 2 personen reserveren, neem dan contact met ons op)


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsen in een voetgangersgebied, wat vindt u?

In het voetgangersgebied van Oss zijn fietsers voortaan welkom, ook als de winkels open zijn. Een proef die komende vrijdag start. De proef is een initiatief van de raadsleden van GroenLink…

Nieuws

Fietsen is goed voor het seksleven

Bijna 90 procent van de 2.500 deelnemers aan een Brits onderzoek, is van mening dat ze door van het werk naar huis te fietsen, de stress van het werk achter zich kunnen laten en daardoor ee…

Nieuws

Tips om meer vet te verbranden tijdens het fietsen

Hoewel u van fietsen niet in een handomdraai kilo's aan overgewicht zult kwijtraken, kan dagelijks een blokje om fietsen u wel helpen om extra vet te verbranden en uw stofwisseling te stimu…

Nieuws

Rijkswaterstaat laat fietsers onnodig zes kilometer omfietsen in Utrecht

De Fietsersbond merkt op dat Rijkswaterstaat bij de vervanging van de Jutphasebrug in Utrecht komend weekend fietsers maar liefst 6 kilometer laat omfietsen. Terwijl er ook een omleidingsro…

Nieuws

Last van heuvels? Bouw een fietslift! (film)

In fietsland Nederland hebben we over het algemeen niet te maken met steile heuvels waarvoor zelfs van de fiets gestapt moet worden. In het buitenland wel, en dat is vaak ook een van de red…