Logo Fietsen123

Nieuws

Fiets extra veilig met deze verlichting gadgets

Friday 16 July, 2021

De meeste fietsen, behalve race-exemplaren, hebben van zichzelf al verlichting voor en achter, plus reflectoren op de verplichte plaatsen. Toch valt er nog wel wat te verbeteren aan je zichtbaarheid als fietser. Dat doe je met deze gadgets.

De prijs bij de onderstaande gadgets is de adviesprijs. Meestal kun je een lagere prijs vinden door met google.nl, bing.nl of duckduckgo.nl te zoeken op de naam van het product.

Sigma Sport Brakelight € 12,99
Brakelight (sigmasport-shop.com)
bol.com | Sigma Brakelight - Achterlicht - LED - Batterij - Blauw

We vinden een remlicht op een auto, motor of scooter heel normaal. Sterker nog: het is wettelijk verplicht. Voor de fiets is dat niet het geval. Toch kan het helemaal geen kwaad als je medeweggebruikers op tijd zien dat je in je fietsrem knijpt. Dat kan met de Sigma Sport Brakelight. Dit led remlichtje monteer je heel eenvoudig op een open remkabel, zoals bij een racefiets. Het Sigma Sport remlicht is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren, zodat je altijd wel een exemplaar vindt dat bij jouw kleur fiets past.

IKZI Ventiellicht € 13,45
IKZI ventiellichten met 11 LED (fietsonline.com)

Vaak wordt vergeten dat je niet alleen van voren en achteren goed zichtbaar moet zijn op de fiets. Ook de zijkanten moeten goed te zien zijn voor andere weggebruikers. Dat doe je op een bijzondere manier met de IKZI ventiellichten. Deze lichten passen op bijna alle ventielen, eventueel met behulp van een van de adapters. Als het donker is en je wielen draaien, gaan de ledjes in het ventiellicht aan en laten ze om de vier seconden een ander patroon zien. De ventiellichten lopen op 2 maal 3 knoopbatterijtjes die door IKZI worden meegeleverd.

Cycl WingLights Fixed V2 richtingaanwijzers € 25,46
WingLights (cycl.bike)
bol.com | CYCL WingLights Fixed v2 - LED Fietsverlichting aan Stuur

Het goed aangeven van je richting is erg belangrijk om aanrijdingen te voorkomen. Op de fiets ben je daar gewoonlijk voor op je hand uitsteken aangewezen, maar er zijn ook richtingaanwijzers voor de fiets. De Cycl WingLights monteer je eenvoudig op het uiteinde van je fietsstuur en zijn geschikt voor de meeste sturen, die van een racefiets uitgezonderd. Je zet een richtingaanwijzer aan en uit met een snel tikje erop. Dat betekent dat je daarna gewoon je handen veilig aan het stuur kan houden.

Livall BH51M Neo slimme fietshelm € 152,99
-Product-LIVALL-Smart Helmet - Bike Helmet | Bluetooth Helmet | Helmetphone
LIVALL BH51M Neo Multifunctionele Helm, grijs | Bikester.nl

De Livall slimme fietshelm is een alles-in-een oplossing voor veilig fietsen. Niet alleen beschermt de helm je hoofd, maar hij is ook voorzien van een heleboel handige technische snufjes. De helm heeft rondom verlichting, plus ingebouwde richtingaanwijzers en een remlicht dat automatisch oplicht als je snelheid mindert. Ook heeft de helm een dubbel SOS systeem. Als een val wordt gedetecteerd of je op de SOS knop drukt, wordt er een signaal met je GPS positie gestuurd naar je opgegeven noodcontact via je smartphone. Daarnaast heeft de helm een ingebouwde microfoon en speakers voor onder andere handsfree bellen en luisteren naar GPS navigatie. Deze veelzijdige Livall helm is ook geschikt voor de e-bike en bij skeeleren.

Wettelijk goed te zien
Alle gadgets in dit artikel helpen je je extra zichtbaar te maken, maar wettelijk gezien zijn er altijd een aantal voorwaarden waaraan je verlichting moet voldoen:

Je moet een goede verlichting hebben tussen zonsondergang en zonsopkomst of bij slecht zicht overdag:

  • Een helder stralend wit of geel licht aan de voorkant.
  • Een helder stralend rood licht aan de achterkant.

Je fiets moet ook de volgende reflectoren hebben:

  • Een rode, goedgekeurde reflector aan de achterkant van je fiets op je spatbord of aan je zadel.
  • Witte of gele reflectoren aan de zijkant van je wielen of een reflecterende streep op de band.
  • Reflectoren aan de voor- en achterkant van je trappers.