Logo Fietsen123

Dossier: Alles over de e-bike

Fatbikes verboden?

Tuesday 15 July, 2025

Jongeren die het verkeer onveilig maken op fatbikes waren al langere tijd aanleiding om om een fatbikeverbod te vragen. Nu lijkt het in een aantal gemeenten er ook echt van te komen.

Populair

Fatbikes waren oorspronkelijk bedoeld als avontuurlijke fiets om ook mee buiten de gebaande paden comfortabel te kunnen rijden, zoals op het strand. Tot de elektrische versie werd ontdekt door jongeren als handige variant op een brommer, waar je geen helm, rijbewijs en verzekering voor nodig hebt.

Vooral de goedkope Chinese versies die de markt overspoelden werden populair. Niet alleen omdat ze goed betaalbaar waren, maar ook omdat ze heel makkelijk op te voeren bleken, zodat je er binnen de kortste keren mee rond kon racen met snelheden van 40 km/uur en hoger.

Het gevolg was een flinke toename van gevaarlijke situaties in het verkeer, waarbij jongeren en kinderen met gebrekkige verkeersvaardigheden een zwaar racemonster onder controle probeerden te houden. Dat leidde ook tot een grote toename van overlast en ongelukken. Dit was de reden om vanuit de samenleving aan de overheid dringend te vragen eindelijk eens in te grijpen.

Den Haag en Enschede

Dat leek dan ook echt te gebeuren toen in 2024 een meerderheid in de Tweede Kamer aan de regering vroeg om invoering van diverse maatregelen om de problemen met fatbikes aan te pakken. De verantwoordelijke minister Madlener kwam na enig onderzoek terug met de mededeling dat ingrijpen juridische gezien lastig lag. Hij gaf daarom de voorkeur aan betere voorlichting aan ouders en jongeren. Zoals met de campagne 't Kan hard gaan die inmiddels gestart is.

Een aantal lokale overheden vonden dit niet voldoende en besloten dan maar zelf met plannen te komen voor ingrijpen, op basis van de APV: Algemene Plaatselijke Verordening. De gemeente Enschede bleek hierbij een voorloper met een voorstel om fatbikes te verbieden in de binnenstad

Kritiek

Dit voorstel ging tegen het argument in van onder andere oud-minister Madlener, dat fabrikanten makkelijk fatbikes zouden kunnen aanpassen aan de nieuwe regels, door onder andere smallere banden op de e-bikes te zetten. Een redenering waar wel iets op af te dingen bleek, aangezien het vooral om het ongeoorloofd opvoeren van e-bikes ging en niet om het formaat van de banden.

Ingrijpen op lokaal niveau zou volgens sommige juridische experts wel kunnen werken, omdat fabrikanten niet zo snel hun fietsontwerp zullen aanpassen voor een paar gemeentes, in tegenstelling tot voor heel Nederland.

Ook vanuit verschillende andere hoeken, zoals fietsorganisaties, klonken kritische geluiden over het voornemen van de gemeente Enschede. Dat is opvallend aangezien dezelfde organisaties eerder Den Haag nog om ingrijpen bij fatbikes vroegen. Een probleem dat werd aangedragen is dat fatbikes vallen onder gewone e-bikes en dus geen aparte categorie zijn. Dat zou dan betekenen dat een verbod voor fatbikes in de binnenstad voor alle e-bikes zou gelden. Gewone e-bikes zouden dan ook niet meer in de binnenstad van Enschede mogen rijden.

Ondanks deze kritiek zijn naast Enschede ook andere gemeenten, zoals Nijkerk en Almelo, actief aan het kijken naar een verbod op fatbikes

Bron: nos.nl

Fotocredit: Wikimedia/Iainj0101 edited