Logo Fietsen123

Nieuws

Een veelzijdig fietsrondje Bodensee

zondag 5 augustus, 2007

Fietsen, wandelen, een massage met bier en cultuur snuiven. Dat, en veel meer, is wat de Bodensee allemaal heeft te bieden. Wie op de fiets stapt en de 260 kilometer rond het meer wegtrapt, stuit op aangename verrassingen. Aldus een reportage van Rob Onderwater in de rubriek 'Reizen' van het Parool. We citeren zijn artikel.Drie landenDe Bodensee ligt ingeklemd tussen drie landen, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland en biedt mede daardoor veelzijdigheid. Een beetje geoefende fietser kan de drie landen in één dag 'nemen'. Beter is het om stil te staan bij de bezienswaardigheden, zoals de watervallen bij Schaffhausen (Zwitserland) of het imposante openluchttheater in Bregenz (Oostenrijk). FietsrouteDe auto is hierbij volstrekt onnodig. Rond het meer, dat 63 kilometer lang en 13 kilometer breed is en van water wordt voorzien door de Rijn, ligt een goeddeels afgeschermde fietsroute. Deze is onderdeel van Eurovelo 6, een fietspad van vierduizend kilometer, dat de Atlantische Oceaan en de Zwarte Zee met elkaar verbindt.

OvernachtingenEen walhalla voor de fietser, die onderweg terecht kan bij de 76 campings rond het meer. Een andere mogelijkheid is om een gespecialiseerd bedrijf de bagage te laten bezorgen op een van te voren aangewezen slaapplaats. Er zijn 873 hotels en 22 jeugdherbergen, mogelijkheden genoeg dus. Aanpassingen kunnen ter plekke worden geregeld. Een dag langer blijven in een stad is geen enkel probleem. Ook particuliere vakantiewoningen zijn ruim voorradig: er zijn er vierduizend, veelal met verhuur van fietsen.

Bodenseeradweg_1Redelijk goed aangegevenDe vraag of de Bodensee Radweg aan de normen van de verwende Nederlandse fietser voldoet, kan met een volmondig ja worden beantwoord. De route staat redelijk goed aangegeven, al gebeurt dat in de drie landen afzonderlijk. Verdwalen is bijna onmogelijk.

Drukste van EuropaAl twintig jaar is de fietsroute de drukste van Europa. Boom- en wijngaarden, bierbrouwerijen, kastelen met tuinen en velden met wilde orchideeën, het komt allemaal voorbij. En er zijn voldoende bevoorradingsposten: het wemelt van de restaurantjes.

Bijna 400.000 fietsersJaarlijks maken bijna vierhonderdduizend fietsers gebruik van de route, van wie 220.000 een meerdaagse tocht maken. En dan zijn de plaatselijke sportievelingen niet eens meegeteld. Vooral in het weekeinde kan het druk zijn met groepjes wielrenners en mountainbikers.

MIdweekBeter is het om de allure van de Bodensee in een midweek te ontdekken. Vier of vijf dagen is voldoende. Niet onbelangrijk: de tocht is vrij vlak en ook voor ouderen goed te doen; er hoeft er nauwelijks te worden geklommen.

SchaffhausenWe beginnen bij de Rheinfall, de watervallen in het Zwitserse Schaffhausen. Maar er is meer dan alleen de waterval, het dorp zelf is een soort openluchtmuseum met veel beschilderde huizen. Die zijn er ook even verderop in Stein am Rhein, een aanrader voor een 'pitstop'.

HortenseEven verderop in Salenstein krijgt de geschiedenis van de Bodensee onverwacht een Nederlands tintje. Daar is het huis van koningin Hortense omgevormd tot een museum. Hortense was getrouwd met Louis Napoleon, broer van Napoleon himself. Die Louis kennen wij beter als Lodewijk, die door zijn beroemde familielid in Nederland op de troon is gezet. Dat gebeurde van 1806 tot 1810. Hortense hield het echter niet lang uit in Nederland en vluchtte naar haar huis aan de Bodensee.

Sankt GallenSankt Gallen ligt niet direct aan de Bodensee, maar is de moeite van het omrijden waard. De schitterende kathedraal heeft de oudste bibliotheek, de Stiftsbibliothek, van Europa.

FestspielhalleEenmaal in Oostenrijk wacht de fietser in Bregenz een andere bezienswaardigheid: de Festspielhalle, met 13.000 plaatsen het grootste openluchttheater van Europa. De ondergaande zon en een opera vormen een onvergetelijke ervaring. Let wel: de Festspiele vinden in een tijdsbestek van een maand plaats, meestal van half juli tot half augustus.

KabelbaanDe Pfünder-kabelbaan gaat het hele jaar door en biedt een magnifiek uitzicht op de Bodensee. In de zomermaanden is er een vogelshow met roofvogels als gieren, adelaars, buizerds en uilen.

LindauLindau, we zijn de Duitse grens gepasseerd, is een gezellig Beiers stadje met een sfeervolle haven. Terrassen met uitzicht en veel historie, net als Meersburg. Die stad bezit een middeleeuws kasteel, dat ergens in de zesde eeuw door Dagobert I, koning van de Merowingers, is gebouwd. Het kasteel is nu privébezit en de inkomsten uit de toegangsgelden worden gebruikt om het gebouw te onderhouden.

RondleidingReden om de fiets even te parkeren voor een rondleiding. Ook een wandeling in die Duitse omgeving is niet te versmaden. Dat kan door prachtig aangelegde tuinen, met de fiets is daar overigens niet te komen. Voor de liefhebbers is er in Friedrichshafen het zeppelinmuseum. En wie het sportief allemaal niet kan behappen, stapt in een rondvaartboot en bekijkt het meer vanaf het water.

KaartDe fietspaden rond de Bodensee staan duidelijk aangegeven op de kaart Bodensee Radweg van Bielefelder Rad Spiralo. Die is te bestellen via het Duits Verkeersbureau. Het bedrijf Bodensee-Radweg Service biedt allerlei mogelijkheden. De fiets kan zelf worden meegenomen, maar ook huur is een optie. Ook op andere plekken in Europa heeft het bedrijf arrangementen, te zien op de website www.radweg-service.com. Daar staan de hotels en campings rond de Bodensee ook vermeld.

Links: Meer informatie* www.duitsverkeersbureau.nl* www.zwitserland.nl* www.austriatourism.com* www.bodensee-tourismus.com


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Twee routes door goudkleurend bos

Het is weer herfst: hierbij twee fijne fietsroutes door prachtig goudkleurend bos. De eerste route gaat over de Sallandse Heuvelrug en door natuurgebied de Holterberg. Dit natuurgebied kenm…

Nieuws

Rijbewijskeuring voor oudere automobilisten: de stand van zaken

De rijbewijskeuring van ouderen is sinds vorig jaar pas nodig vanaf 75 jaar. Voorheen was dat vanaf 70 jaar. Rijbewijzen voor bestuurders tussen de 60 en 70 jaar zijn ook langer geldig: tie…

Blog

Bert blogt: Langs de Roer

Tijdens onze meivakantie in mei 2018 zijn we via de Vennbahn van Aken naar Monschau gefietst en via allerlei omzwervingen zijn we uiteindelijk in Obermaubach aan onze eerste etappe langs de…

Fietstest

Test: de beste budgetvouwfiets

Erg handig voor in de trein of om mee te nemen in de auto: een vouwfiets. Even uitklappen en fietsen maar. Welke vouwfietsen komen als beste uit de test? De beste geteste budgetvouwfiets is…

Nieuws

Fietsend de verkiezingen in

Op woensdag 15 maart 2017 mag Nederland naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Belangrijk, zeker ook voor de fietsliefhebber. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de v…