Logo Fietsen123

Nieuws

Een fietsvakantie in Hongarije: aandachtspunten en routes

Friday 23 November, 2018

Met de vele rivieren, prachtige nationale parken en monumentale steden biedt Hongarije je een mooi uitgangspunt voor een fietsvakantie. Maar waar kun je nu het beste gaan fietsen? En welke regels gelden er voor fietsers in het land? We helpen je veilig op weg.

Fietsen in Hongarije is in opkomst, zowel onder toeristen als onder de lokale bevolking. En dit heeft een positieve invloed op de fietsinfrastructuur. De laatste jaren worden er dan ook steeds meer vrijliggende fietspaden aangelegd en komen er steeds meer langeafstandsfietsroutes die je langs de mooiste plekken van het land leiden.

Andere weggebruikers

Je moet echter wel goed uitkijken. Zo zijn de hoofdwegen van het land – te herkennen aan de letter ‘M’, gevolgd door een nummer – verboden terrein voor fietsers. Parallel aan deze hoofdwegen lopen vaak ook wegen, die hetzelfde nummer als de hoofdweg hebben, maar dan zonder de aanduiding ‘M’. Op veel stukken hiervan mag je fietsen, maar omdat dit geen tolwegen zijn, maken veel Hongaarse automobilisten er ook gebruik van; het is er dus enorm druk. Ook kan het maar zo gebeuren dat je op bepaalde stukken een bordje aantreft die aangeeft dat je als fietser niet verder mag. En daar sta je dan: op een drukke weg zonder uitwijkmogelijkheden.

Op de meeste andere wegen, waaronder de drienummerige verbindingswegen, mag je vrijuit fietsen. Houd je dan aan de verkeersborden voor automobilisten, anders loop je het risico op slechte (zand)weggetjes terecht te komen. Maar zoals eerder aangegeven: er komen ook steeds meer fietspaden bij, al dan niet vrij liggend.

Houd er echter rekening mee dat ook veel wandelaars en hondeneigenaren gebruik maken van de fietspaden. Anderzijds kijkt ook niemand er raar van op als je – bij gebrek aan betere opties – over het voetpad fietst.

Let wel op de volgende verplichte zaken:

De fiets moet voorzien zijn van een bel en een wit voor- en rood achterlicht.
Op de spaken moeten oranje reflectoren aangebracht zijn.
Buiten de bebouwde kom is een helm verplicht. Hetzelfde geldt voor een reflecterend hesje (bij slecht zicht).

Je eigen fiets mee of een huur-/deelfiets?

Als je Hongarije per fiets wilt ontdekken, sta je voor de keuze om je eigen fiets mee te nemen of te kiezen voor een huur- of deelfiets. Boedapest – waar inmiddels al meer dan 200 kilometer aan fietspad ligt – kent een prima deelfietssysteem, maar houd er rekening mee dat je dan wel gebonden bent aan de stadsgrenzen. Gelukkig zijn er steeds meer (vrijwilligers)organisaties die fietstoerisme en -verhuur in het land willen promoten.

Toch het comfort en de gewenning van je eigen fiets? Deze kun je in veel gevallen eenvoudig meenemen met de trein. Trajecten waar dit mogelijk is, worden bij de dienstregelingen aangegeven met een fietsicoontje.

De mooiste fietsroutes door Hongarije

De diversiteit van het landschap zorgt ervoor dat elke soort fietsers in Hongarije volledig aan zijn trekken komt: of je nu van vlakke landschappen houdt met eindeloze vergezichten, van kronkelende weggetjes langs rivieroevers, van bergachtig gebied of prachtige steden! Fietsen is bovendien toegestaan in verschillende nationale parken, maar hier moet je je wel strikt aan de routes houden!

Houd er overigens wel rekening mee dat veel fietsroutes in het land gericht zijn op de langeafstandsfietser; Een dagtocht door een afgelegen natuurgebied zit er dus waarschijnlijk niet in. Daar staat tegenover dat de bestaande fietsroutes je meenemen langs de hoogtepunten van het land, en ook nog eens op een gezonde manier.

Fietsen over de poesta

Waarschijnlijk de meest kenmerkende natuurgebieden van Hongarije zijn de poesta’s, met name Nationaal Park Hortobágy, in de buurt van de stad Debrecen. Op de uitgestrekte vlaktes maak je kennis met bijzondere volkscultuur: schaapsherders die met hun langharige herdershonden en schaapskudden door het gebied trekken.

Rond het Balatonmeer

Het Balatonmeer, het grootste meer van Centraal-Europa en ook wel de ‘Hongaarse Zee’ genoemd, is een van de populairste trekpleisters voor fietstoeristen. Een route van zo’n 200 kilometer neemt je mee langs de oevers van dit gigantische meer. Onderweg zie je prachtige kastelen, ruïnes, gezellige plaatsen en wonderschone natuur.

De Donauradweg

Een van de bekendste fietsroutes van het land – en Europa – is de Donauradweg. Het Hongaarse deel van deze route neemt je mee langs de hoogtepunten aan de oevers van de Donau, met onder andere Boedapest, de Donauknie, Szentendre en de Kleine Hongaarse Laagvlakte.

EuroVelo

De EuroVelo is een Europees netwerk van langeafstandsroutes. Verschillende trajecten van deze prachtige route lopen door Hongarije. Om er een aantal te noemen:

  • EuroVelo 6: Langs wonderschone natuur, bijzonder cultureel erfgoed en Boedapest.
  • EuroVelo 11: Langs de Tiszarivier, met prachtige natuur en vele culturele hoogstandjes.
  • EuroVelo 13: Langs het voormalige IJzeren Gordijn, een unieke manier om kennis te maken met het communistische verleden van Hongarije.