Logo Fietsen123

Nieuws

Veel e-bikes zijn niet geschikt voor 65-plussers

Monday 30 April, 2018

Fabrikanten van e-bikes houden meestal geen rekening met gebruikers van 65 jaar en ouder. Dat vindt de heer Dijkman, een Nederlandse fietsenmaker.

Met het grote aandeel 65-plussers onder dodelijke slachtoffers met een e-bike, rijst nogmaals de vraag of e-bikes wel geschikt zijn voor deze doelgroep. Het is namelijk niet de eerste keer dat een onderzoek aantoont dat 65-plussers vaker bij een ongeval met een e-bike betrokken zijn.

Dit ligt echter niet aan 65-plussers, maar aan fabrikanten van e-bikes. Volgens de fietsenmaker komt dit door een ontwerpfout van de populaire elektrische fiets. Ongeveer 15 jaar geleden verdween de gewone stadsfiets en kregen nieuwe fietsen een zogeheten sportieve geometrie. Waar je bij de stadsfiets nog gewoon rechtop zat, vereist de sportieve fiets een actievere houding waarbij je voorovergebogen zit. Dit sportieve model is vervolgens door veel fabrikanten elektrisch gemaakt.

De gevolgen voor 65-plussers

Veel 65-plussers kunnen die houding niet of slechts beperkt aannemen. Daarom verstellen zij het stuur zodat zij rechtop kunnen zitten. Maar dit heeft een negatieve invloed op het stuurgedrag: de fiets gaat dan zwabberen en krijgt zenuwachtige stuurbewegingen.

Dit maakt veel e-bikes niet geschikt voor deze groep mensen. Volgens Dijkman zijn er maar weinig e-bikes te koop die een geschikt frame hebben voor veilig stuur- en rijgedrag bij het rechtop zitten. En dit is nog niet eens het grootste probleem van de fietsen: ze zijn vooral veel te zwaar en gaan te hard.

Een e-bikecursus helpt hier niet bij. Dit komt door het verminderde coördinatievermogen van de meeste 65-plussers waardoor zij niet alle nodige handelingen gelijktijdig kunnen uitvoeren. En de hoge snelheid van de fietsen maakt dit extra moeilijk.

Geen aandacht voor de functie van de fiets

In folders en andere reclamevormen wordt één ding al snel duidelijk: fabrikanten richten zich vooral op de uitstraling van een fiets: stoer en sportief is de norm. Advies over het frame of de functie van de fiets ontbreekt in vrijwel alle gevallen.

Dit is overigens niet alleen een probleem van fabrikanten. Ook de Fietsersbond maakt zich hier volgens Dijkman schuldig aan. Met geplande verbeteringen in de fietsinfrastructuur en investeringen in educatie om ongevallen terug te dringen laat de organisatie volgens hem zien dat ze geen aandacht besteedt aan de verschillende soorten fietsen.

Het advies?

Koop nooit een e-bike zonder een proefrit te maken op meerdere modellen en deze goed met elkaar te vergelijken. Let hierbij vooral goed op rijhouding en stuurgedrag.

Bron: Volkskrant