Logo Fietsen123

Nieuws

E-bike verzekeren en hoe?

Monday 11 April, 2016

Elektrische fietsen gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank, sterker nog, inmiddels is een op de drie nieuw verkochte fietsen een elektrische variant! Enkele jaren gelden was dat nog ‘slechts’ een op de vier. Als u zo’n dure fiets koopt, kunt u ook eens denken aan een speciale verzekering.

Goedkope e-bikeverzekering
De e-bikeverzekering is over het algemeen goedkoop, zeker in verhouding met de verzekering voor een 'normale fiets' zonder trapondersteuning. De gemiddelde elektrische fiets is duurder dan een gewone fiets, maar een verzekering voor de elektrische fiets kost ongeveer evenveel of slechts iets meer. Bij hetzelfde verzekerd bedrag is de e-bikeverzekering zelfs aanzienlijk goedkoper. Het is een indicatie dat verzekeraars de kans op diefstal en schade van een e-bike laag inschatten. Vraag u dus zelf af hoe groot de kans is dat uw fiets wordt gestolen, voordat u een verzekering afsluit.

Vergoedingen en service
Bij de meeste verzekeraars krijgt u de eerste drie jaar de volledige nieuwwaarde van de elektrische fiets uitgekeerd, of mag u voor hetzelfde bedrag een nieuwe elektrische fiets uitzoeken. Daarnaast krijgt u vaak pechhulp (meestal inbegrepen, maar ook als optie of extra dienst te kiezen).

Een veelvoorkomende vraag is of de accu van uw elektrische fiets ook verzekerd is. Goed nieuws: deze is in de meeste gevallen wél automatisch meeverzekerd, maar controleer dit in uw verzekeringsvoorwaarden (soms wordt hiervoor een toeslag/extra premie berekend).

Eisen voor een geldige verzekeringsclaim
Elke e-bikeverzekering eist over het algemeen minimaal een goedgekeurd veiligheidsslot op de fiets. En dat is niet het enige, bij diefstal moet u twee originele sleutels inleveren, anders keert de verzekering niet uit. Dat wordt lastig als een fietssleutel is verloren. Bestel daarom bij verlies altijd een sleutel bij. Doe dit bij de fabrikant van het slot. Licht de verzekeraar in zodra u de kopie hebt ontvangen.

Wat te doen na een aanrijding of schade aan uw elektrische fiets?
Bent u met uw elektrische fiets aangereden door een gemotoriseerde verkeersdeelnemer? Vul dan het Europees schadeformulier in (automobilisten hebben dit vrijwel altijd bij zich, maar het is aan te raden dit ook zelf mee te nemen). Als fietser hoeft u alleen de onderdelen in te vullen die op u betrekking hebben. Is er sprake van letsel of onenigheid over de toedracht? Neem dan contact op met de politie. Maak, zo mogelijk, foto’s van de situatie.

Wat te doen na diefstal van uw elektrische fiets?
Doe direct na ontdekking aangifte bij de politie in de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden. Schrijf het dossiernummer op en vraag een kopie van uw aangifte. Meld de diefstal bij uw verzekeraar.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Strooiplannen gemeenten nu online beschikbaar

Met de huidige temperaturen zult u er niet snel last van hebben, maar mocht het binnenkort tóch nog koud en glad dreigen te worden, dan kunt u vanaf deze week via de routeplanner van…

Nieuws

Spookfietsers gevoelig voor sociale norm

Spookfietsers zijn voor fietsers die zich wel aan de regels houden een bron van ergernis. Bovendien is spookfietsen gevaarlijk. Maar wat blijkt? Door ze te wijzen op de sociale norm, betere…

Nieuws

Reisadvies voor de fiets binnenkort via 9292

Het gebruik van de fiets in combinatie met het openbaar vervoer is voor veel forensen niet weg te denken. Voor reisplanner 9292 is dit de reden om het aanbod van huurfietsen toe te voegen a…

Nieuws

Fietsen zonder licht wordt meer beboet

Het aantal boetes voor fietsen zonder licht is in 2016 met een derde toegenomen. Waar in 2015 nog zo’n 26.000 fietsers een boete kregen voor het fietsen zonder (goed werkende) verlichting, …

Nieuws

NS: geen fietsen in het openbaar vervoer

De NS neemt nieuwe maatregelen voor het meenemen van je fiets in de trein. Vanaf vandaag mag dit niet meer, tenzij de fiets een hulpmiddel is. Het Fietsdalkaartje wordt tijdelijk uit de han…

Nieuws

Fietspaden en -stroken: waar mag/moet je fietsen?

Fietspaden en fietsstroken: ze lijken op elkaar, maar de regels zijn verschillend. En dat geldt ook voor de aanduidingen ervan. We leggen uit hoe je ze van elkaar onderscheidt en waar je ma…

Nieuws

Sterren voor het fietspad

In bijna de helft van het aantal ongevallen met fietser(s) speelt de aanleg van weg of fietspad een belangrijke rol. De veiligheid van het fietspad moet dus beter. Met de nieuwe methode Cyc…

Nieuws

Wie plakt uw band? Kunt u zelf plakken of laat u het doen?

Kunt u zelf een band plakken? En als u het niet kunt, wie laat u het dan doen? Misschien kunt u het wél, maar laat u het toch graag aan een ander over? Heeft u een and…

Nieuws

7 procent bijtelling voor fiets van de zaak goedgekeurd

De Tweede Kamer is op 15 november 2018 akkoord gegaan met een bijtelling van 7 procent voor de fiets van de zaak. Deze nieuwe regeling geldt vanaf 1 januari 2020. De bedrijfsfietsenregeling…

Nieuws

Zo merk je dat je accu vervangen moet worden

Met goed onderhoud gaat je accu zeker een aantal jaar mee. Maar het eeuwige leven heeft hij zeker niet; als hij aan vervanging toe is, dan merk je dat gauw genoeg. Let op de volgende signal…