Logo Fietsen123

Nieuws

Duits onderzoek: kans op dodelijk ongeval met e-bike drie keer groter

Tuesday 23 July, 2019

Met een e-bike is de kans op een dodelijk verkeersongeval drie keer groter dan met een gewone fiets. Dat blijkt uit een risico-inschatting van de Duitse verzekeraar Allianz. Maar geldt dit ook voor Nederland?

De gegevens voor de risico-inschatting zijn afkomstig van de ongevallenstatistieken en de mobiliteitscijfers van het Duitse ministerie van Verkeer. Niet alleen oudere verkeersgebruikers ondervinden een groter risico bij het berijden van een e-bike, ook voor jongeren is de e-bike gevaarlijk: “In alle leeftijdscategorieën is de kans op een dodelijk ongeluk met een elektrische fiets afgelopen vijf jaar drie maal zo groot geweest als op een gewone fiets.” Dit stelt ongevalsonderzoeker Jörg Kubitzki.

Er zijn ‘slechts’ vier miljoen elektrische fietsen in Duitsland, op een totaal van 77 miljoen fietsen. Dit is iets meer dan vijf procent van het totale fietspark. In 18 procent van de gevallen is bij een dodelijk verkeersongeval een elektrische fiets betrokkenen.

In Nederland populairder

De e-bike is in Nederland veel populairder dan in Duitsland. Van de 23 miljoen fietsen in ons land zijn 1,8 miljoen exemplaren een e-bike. Bovendien neemt dat aantal snel toe: vorig jaar was twee op de vijf nieuw verkochte fietsen een e-bike. Maar ook gewone fietsen komen in Nederland meer voor dan in Duitsland, relatief gezien. Hierdoor houden andere weggebruikers ook meer rekening met fietsverkeer.

Uit cijfers van het AD blijkt dat het aantal ongevallen met e-bikes in de eerste vijf maanden van 2018 flink was gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal doden met een e-bike nam echter niet zichtbaar toe in diezelfde periode. Dit kan komen omdat bij de registraties (nog) geen duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen een gewone fiets of e-bike. Maar het kan natuurlijk ook komen dat het aantal dodelijke ongevallen met e-bikes relatief niet is toegenomen.

Wel maken fietsers in Nederland een steeds groter deel uit van het totaalaantal verkeersdoden. Zo overleden in 2017 voor het eerst meer fietsers dan automobilisten. E-bikers worden ook vaker van de zijkant aangereden, blijkt uit onderzoek. Dit kan erop wijzen dat automobilisten de snelheid van de fietsers niet goed kunnen inschatten.

Vaker ernstig gewond

Traumachirurg Jeroen Poos van het Medisch Centrum Leeuwarden vergeleek letsel van e-bikers en gewone fietsers na ongevallen. Hij concludeerde dat e-bikers twee keer zo vaak meervoudig ernstig gewond raken, met name aan hoofd, armen en benen.

Bron: AD


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Nieuwe test maakt vergelijken actieradius eenvoudiger

Bij de aankoop van een e-bike vormt de actieradius vaak een van de belangrijkste criteria. Maar het vergelijken van verschillende merken is lastig, zowel voor consument als verkoper. Het Du…

Fietstest

De beste e-bike van 2018 volgens E-bike Xperience

Begin maart vond de E-bike Xperience plaats in Utrecht. Hier konden bezoekers verschillende modellen e-bikes testen en werd de E-bike van het Jaar 2018 gekozen. De winnaar van deze verkiezi…

Nieuws

Makkelijker een keuze maken met de E-bike Keuzehulp

Ben je op zoek naar een e-bike, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? De Consumentenbond helpt je een stuk op weg met de E-bike Keuzehulp. De keuzehulp helpt je kiezen op basis van e…

Nieuws

Fietssnelweg tussen Groningen en Assen?

Als het aan de Fietsersbond ligt, moet er een fietssnelweg komen tussen Groningen en Assen, langs het Noord-Willemskanaal. Deze snelweg moet ook geschikt zijn voor snellere elektrische fiet…

Nieuws

Het frame: de juiste maat en onderhoud

Comfortabel fietsen begint met het juiste frame. Dit voorkomt namelijk zadelpijn, knieklachten, rugpijn of schouderpijn. Maar hoe meet je de juiste framemaat. En hoe onderhoud je het frame?…

Nieuws

Vraag en antwoord: Moet ik mijn e-bike verzekeren?

Hoe zit het eigenlijk met de e-bike en de verzekering? Sommige e-bikes hebben met een blauw of geel kentekenplaatje, maar is zo'n plaatje verplicht? En betekent het dat elke e-bike moet wor…

Nieuws, Blog, Elektrische Fietsen

7 tips voor navigatie op de fiets

Het is lente, we stappen weer op de fiets en willen het liefst op onbekende wegen fietsen en nieuwe streken verkennen. Een fietscomputer met gps is dan handig, je raakt daarmee nooit meer d…

Routenieuws

Fietsroutes: vier lekkere zomerroutes

Heerlijk fietsen langs het water, over rivieren of door het bos. Wij zetten vier mooie zomerroutes op een rij. Tilburg en omgeving (34,5 km) Fiets door de verrassend mooie stad Tilburg e…

Nieuws

Fietsen met gehoorverlies

Als het gehoor vermindert, kan dit problemen geven met fietsen. Je hoort minder en moet dit verlies dus compenseren met andere zintuigen. En dat betekent ook dat je je aandacht anders moet …

Nieuws

Fietsersbond lanceert Routeplanner-app

Fietsers kunnen de zeer populaire digitale fietsrouteplanner van de Fietsersbond sinds kort ook via apps voor Android en iPhone raadplegen. Zo kan men ook onderweg een route plannen. In de …