Logo Fietsen123

Dossier: Onderhoud van je e-bike

Onderhoud: zo haalt u het beste uit uw accu

Wednesday 17 February, 2021

De accu van uw e-bike vraagt extra aandacht en goed onderhoud. Maar wat is goed onderhoud? En wat kunt u zelf al doen? Met deze zeven tips haalt u het beste uit de accu van uw e-bike.

Wel aan de lader, juist niet aan de lader, altijd uit de fiets halen of juist niet… De een zegt dit, de ander dat. Wij scheppen duidelijkheid:

1. Laad de accu zo snel mogelijk op als deze volledig leeg is

Als u de accu niet oplaadt, zal deze verslechteren. Als de fiets gedurende langere tijd niet gebruikt wordt, bergt u de accu op met een resterende accucapaciteit van ongeveer 70%. Zorg er bovendien voor dat de accu niet volledig leeg raakt door deze het liefst eens per maand op te laden en/of te ontladen. Houd wel een oogje in het zeil als u de accu oplaadt en laad hem niet 's nachts op.

2. Laat een check doen door een monteur

Heeft u het gevoel dat de accu niet goed (meer) werkt? Laat een monteur van een fietsenwinkel met het Shimano Service Center-label er dan naar kijken. Meer informatie vindt u onder aan de pagina.

3. Laat de accu niet in de buurt van warmtebronnen, zoals een verwarming, liggen.

Een accu is gevoelig voor hoge temperaturen. Let er daarom op dat u uw accu niet oplaadt in een te warme ruimte en berg hem daar ook niet op. De beste temperatuur voor zowel het opladen als het opbergen is kamertemperatuur.

4. Laad de accu niet buiten op of in een vochtige omgeving;

Net als een hoge temperatuur is ook vocht niet goed voor uw accu. Opladen kunt u daarom het beste binnen doen, waar u de lader op een droge plek in het zicht kunt opladen. Heeft u in de regen gefietst en de accu buiten losgehaald? Droog dan eerst de contactpunten voor u de accu weer gebruikt.

5. Heeft u gefietst bij een temperatuur onder 0? Laat dan de accu eerst op kamertemperatuur komen voor u hem oplaadt.

Een rondje in de winter op uw e-bike kan natuurlijk prima. Let wel even op de temperatuur als u vervolgens uw accu op wil laden. Komt u rechtstreeks van buiten? Laat de accu dan een half uurtje op tafel liggen voor u hem aan de lader legt. Dat is genoeg tijd voor de accu om op kamertemperatuur te komen.

6. Accu beschadigd? Gebruik hem niet.

Dit is een belangrijke tip voor uw eigen veiligheid. Als je accu een flinke klap heeft gehad, bijvoorbeeld door een val, dan kunnen de accucellen verschuiven en dit kan op den duur kortsluiting veroorzaken. Zitten er krassen, deuken of andere beschadigingen op of in de accu? Laat de accu dan controleren door een monteur en gebruik hem niet meer.

7. Gebruik altijd de door de fietsfabrikant opgegeven accu's en laders.

Dat klinkt misschien logisch, maar het is echt belangrijk om de originele lader en de opgegeven accu's te gebruiken. U vindt de informatie in de gebruiksaanwijzing van u fiets. Twijfelt u over uw accu? Laat dan even een monteur meekijken.

Betrouwbare service

Voor betrouwbare service gaat u naar een fietsenwinkel met het Shimano Service Center-label. Daar weten ze alles over fietsen én e-bikes. Ze checken de huidige staat van uw accu, controleren meteen de firmware en voeren zo nodig een update uit. U vindt de fietsenwinkels met het Shimano Service Center-label via www.shimanoservicecenter.com.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Shimano Service Center.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Ontdek de Hongaarse cultuur, kunst en architectuur

Hongarije heeft een rijke en interessante geschiedenis, met een bijzondere eigen volkscultuur, maar ook veelvuldige buitenlandse overheersing. Van het machtige Habsburgse en het mystieke Ot…

Nieuws

Steeds meer ouderen overlijden na ongeval met fiets

Het aantal verkeersdoden van mensen op de fiets is al jaren stabiel, maar met name het aantal 70-plussers onder de slachtoffers neemt toe, zo meldt het CBS. Ligt het aan de opkomst van de e…

Nieuws

Fietsen door Utrecht tegen eenzaamheid

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert op zaterdag 27 juni 2020 een bijzonder evenement. Honderden fietsers, jong en oud, zetten zich op die dag samen in tegen eenzaamheid door een sponsort…

Nieuws

Winnaars Fiets Innovatie Awards 2022 bekend

De winnaars van de Fiets Innovatie Awards 2022 zijn bekend gemaakt. In de prijzen valt onder andere Ziemie met bijzondere fietsverlichting en de ECO One van Advanced Ebike. De Fiets Awards…

Nieuws

Gemeenten compenseren zorgkosten verschillend

Door het wegvallen van twee landelijke regelingen mogen de gemeenten nu naar eigen inzicht chronisch zieken en gehandicapten compenseren, met grote verschillen tot gevolg. Vervangen In 201…