Logo Fietsen123

Dossier: Onderhoud van je e-bike

Onderhoud: zo haalt u het beste uit uw accu

woensdag 17 februari, 2021

De accu van uw e-bike vraagt extra aandacht en goed onderhoud. Maar wat is goed onderhoud? En wat kunt u zelf al doen? Met deze zeven tips haalt u het beste uit de accu van uw e-bike.

Wel aan de lader, juist niet aan de lader, altijd uit de fiets halen of juist niet… De een zegt dit, de ander dat. Wij scheppen duidelijkheid:

1. Laad de accu zo snel mogelijk op als deze volledig leeg is

Als u de accu niet oplaadt, zal deze verslechteren. Als de fiets gedurende langere tijd niet gebruikt wordt, bergt u de accu op met een resterende accucapaciteit van ongeveer 70%. Zorg er bovendien voor dat de accu niet volledig leeg raakt door deze het liefst eens per maand op te laden en/of te ontladen. Houd wel een oogje in het zeil als u de accu oplaadt en laad hem niet 's nachts op.

2. Laat een check doen door een monteur

Heeft u het gevoel dat de accu niet goed (meer) werkt? Laat een monteur van een fietsenwinkel met het Shimano Service Center-label er dan naar kijken. Meer informatie vindt u onder aan de pagina.

3. Laat de accu niet in de buurt van warmtebronnen, zoals een verwarming, liggen.

Een accu is gevoelig voor hoge temperaturen. Let er daarom op dat u uw accu niet oplaadt in een te warme ruimte en berg hem daar ook niet op. De beste temperatuur voor zowel het opladen als het opbergen is kamertemperatuur.

4. Laad de accu niet buiten op of in een vochtige omgeving;

Net als een hoge temperatuur is ook vocht niet goed voor uw accu. Opladen kunt u daarom het beste binnen doen, waar u de lader op een droge plek in het zicht kunt opladen. Heeft u in de regen gefietst en de accu buiten losgehaald? Droog dan eerst de contactpunten voor u de accu weer gebruikt.

5. Heeft u gefietst bij een temperatuur onder 0? Laat dan de accu eerst op kamertemperatuur komen voor u hem oplaadt.

Een rondje in de winter op uw e-bike kan natuurlijk prima. Let wel even op de temperatuur als u vervolgens uw accu op wil laden. Komt u rechtstreeks van buiten? Laat de accu dan een half uurtje op tafel liggen voor u hem aan de lader legt. Dat is genoeg tijd voor de accu om op kamertemperatuur te komen.

6. Accu beschadigd? Gebruik hem niet.

Dit is een belangrijke tip voor uw eigen veiligheid. Als je accu een flinke klap heeft gehad, bijvoorbeeld door een val, dan kunnen de accucellen verschuiven en dit kan op den duur kortsluiting veroorzaken. Zitten er krassen, deuken of andere beschadigingen op of in de accu? Laat de accu dan controleren door een monteur en gebruik hem niet meer.

7. Gebruik altijd de door de fietsfabrikant opgegeven accu's en laders.

Dat klinkt misschien logisch, maar het is echt belangrijk om de originele lader en de opgegeven accu's te gebruiken. U vindt de informatie in de gebruiksaanwijzing van u fiets. Twijfelt u over uw accu? Laat dan even een monteur meekijken.

Betrouwbare service

Voor betrouwbare service gaat u naar een fietsenwinkel met het Shimano Service Center-label. Daar weten ze alles over fietsen én e-bikes. Ze checken de huidige staat van uw accu, controleren meteen de firmware en voeren zo nodig een update uit. U vindt de fietsenwinkels met het Shimano Service Center-label via www.shimanoservicecenter.com.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Shimano Service Center.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietsonderhoud in de winter

In de winter heeft je fiets net iets meer te lijden dan in het voorjaar en in de zomer. Het kan dus geen kwaad om in deze periode wat meer aandacht te besteden aan het onderhoud van je fiet…

Nieuws

Zo stel je je eigen fietsroute samen

Op de website van Fietsen123 vindt u meer dan 600 fietsroutes door heel Nederland. Maar met een speciale routeplanner kan je ook zelf de knooppunten kiezen en een route samenstellen. Klik h…

Nieuws

Onderzoek: driekwart Nederland wil smartphone op de fiets verbieden

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu werkt aan een wettelijk verbod op smartphonegebruik op de fiets en in dat kader deed haar ministerie alvast een onderzoek. Wat blijkt: driekwar…

Nieuws

Utrecht krijgt grootste fietsenstalling ter wereld: bekijk de beelden

Utrecht krijgt de grootste fietsenstalling ter wereld met plaats voor 12.500 fietsen. De bouw is gisteren officieel gestart. De megastalling komt onder een verhoogd stationsplein aan de sta…

Nieuws

6 mooie fiets- en wandelroutes door Nederland

Gaat u dit jaar op vakantie in eigen land? Wij selecteerden 3 fietsroutes en 3 wandelroutes door een aantal prachtige stukken Nederlandse natuur. Fietsroutes Starten kan bij ieder kno…