Logo Fietsen123

Dossier: Onderhoud van je e-bike

Maak je fiets zomerklaar!

maandag 24 juni, 2019

Verheug je je ook al zo op al die onbezorgde kilometers op je fiets? De zon aan de hemel, een bescheiden windje in de rug – wat kan je nog gebeuren? Nou, pech onderweg kan een vervelende spelbreker zijn. Maar… als je je fiets goed onderhoudt, is de kans daarop wel veel kleiner.

Fietsonderhoud: we willen het wel, maar hoe vaak hebben we er ook echt tijd voor? Vaak genoeg schiet het erbij in, en dat is zonde. Een goed onderhouden fiets rijdt namelijk veel fijner én veel veiliger, of je nou in de polder of in de bergen fietst.

Lekker poetsen

Gedegen fietsonderhoud gaat verder dan je fiets af en toe eens te poetsen. Overigens is dat poetsen wel belangrijk, zeker aan het begin van het nieuwe fietsseizoen. In de winter kan je fiets behoorlijk vies worden door opspattend water, zand, modder en pekel. Maak er daarom een gewoonte van om je fiets in elk geval één maar liefst twee keer per jaar te poetsen met een zachte borstel en een warm sopje. Gebruik een klein borsteltje (de tandenborstel is ideaal!) voor de lastige plekken waar je anders niet bij kunt. Spuit de fiets af met de tuinslang – nóóit met de hogedrukspuit. Droog de fiets met een schone droge doek, bijvoorbeeld een oude theedoek.

Technisch onderhoud

Een deel van het technisch onderhoud van je fiets kun je prima zelf doen, zoals het schoonmaken en weer invetten van de ketting en tandwielen. Maar er zijn ook onderdelen die je maar beter door een echte vakman kunt laten uitvoeren, zeker ook in het kader van veiligheid. Denk hierbij onder meer aan het controleren en zo nodig afstellen of vervangen van:

  • Remmen
  • Kabels
  • Ketting
  • Spaken
  • Boutjes en moertjes

Voor dit onderhoud kun je terecht bij een fietsenmaker met het Shimano Service Center label.

Tiptop de deur uit

In de Shimano Service Centers werken uitsluitend gekwalificeerde monteurs met hart voor hun vak. Hier ben je dus aan het juiste adres voor het zomerklaar maken van je fiets. Deze winkels hebben ook het breedste scala aan Shimano-producten. Als er iets moet worden hersteld of vervangen, dan word je fiets onderhouden zoals deze officieel is afgemonteerd. Zo weet je zeker dat je met onderdelen fietst die optimaal op elkaar zijn afgestemd. Daarbij maakt het niet uit of je een e-bike hebt of een fraaie racer op leeftijd; bij het Shimano Service Center zorgen ze ervoor dat élke fiets weer tiptop de deur uitgaat.

Bezoek een Service Center

Met 127 Shimano Service Centers in de Benelux is er altijd een betrouwbare fietsenwinkel bij jou in de buurt. Via de Shimano Service Center locator vind je snel jouw dichtstbijzijnde Service Center. Het Shimano Service Center zorgt voor het onderhoud van je fiets, jij geniet van de zomer!

In samenwerking met Shimano Service Center.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Wie plakt uw band? Kunt u zelf plakken of laat u het doen?

Kunt u zelf een band plakken? En als u het niet kunt, wie laat u het dan doen? Misschien kunt u het wél, maar laat u het toch graag aan een ander over? Heeft u een and…

Nieuws

Gat in het fietspad? Zo meld je het

We hebben het beste fietsnetwerk in de wereld. Maar soms is er weleens wat mis mee. Een groot gat in het fietspad, een niet werkende lantaarnpaal, een ontbrekend routebord. Waar en hoe meld…

Nieuws

Hoe wapent u zich tegen de regen? Kies A B C of D

Wat een regendag vandaag! Hoe wapent u zich tegen de regen op de fiets? Kies:A: Goed regenpak B: PonchoC: Fietsen met parapluD: Hoezo regen? Gewoon gaan/natregenen!

Nieuws

Verkeersveiligheid in Nederland laat te wensen over

De Verkeersveiligheidscoalitie meldt dat Nederland zijn internationale koppositie als verkeersveilig land dreigt kwijt te raken. Een vaste top drie plaats is inmiddels al ingeruild voor de …

Routenieuws

Fietsroutes: vier lekkere zomerroutes

Heerlijk fietsen langs het water, over rivieren of door het bos. Wij zetten vier mooie zomerroutes op een rij. Tilburg en omgeving (34,5 km) Fiets door de verrassend mooie stad Tilburg e…