Logo Fietsen123

Dossier: Onderhoud van je e-bike

Moeiteloos de Cauberg op!

Monday 17 May, 2021

Een middagje fietsen door het Limburgse Heuvelland, zonder dat meteen de kramp in de kuiten schiet en het zweet langs de rug gutst? Acht lezers van Plus Magazine en Fietsen123 deden het.

Heel veel reacties kregen we op onze oproep wie er een middagje met ons door de Limburgse heuvels wilde fietsen. Samen met onze lezers wilden we weleens kijken of de beklimming van de Cauberg op een e-bike met een Shimano Steps-motor inderdaad zoveel makkelijker zou zijn.

Spanning voor de start

Op een lichtbewolkte maandagmiddag melden de deelnemers zich bij het Shimano Experience Center in Valkenburg. De e-bikes staan al klaar, maar in de meest Bourgondische provincie van ons land gaat de inwendige mens natuurlijk voor. Ietwat gespannen maar mét koffie en vlaai wachten de vier koppels af wat ze voor de kiezen zullen krijgen. De twee ‘ploegleiders’ van Shimano stemmen nog een paar laatste details van de route met elkaar af en dan is het tijd voor… de fiets!

Ervaren e-bikefietsers

Niet alle deelnemers hebben ervaring met het fietsen op een e-bike. Sterker nog: Wim en Majo van de Wijgert zijn de enigen die er al jaren mee rijden – al gauw zo’n 11 jaar, vertelt Majo. Het stel heeft allebei een e-bike met voorwielmotor en ze zijn benieuwd naar de kracht van de middenmotor van Shimano Steps: hun huidige e-bikes zijn namelijk niet sterk genoeg voor het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg. ‘En dat is jammer,’ vindt Wim, ‘het is hier zo mooi en we zouden hier maar wat graag willen fietsen.’

Verrassend sterk

De Shimano Steps-motor blijkt sterker dan Wim en Majo hadden verwacht. Als hun groepje weer terugkeert bij het Shimano Experience Center, grijnst Wim van oor tot oor. ‘Ik heb de Cauberg gefietst!’ roept hij uit. ‘Geweldig was het, geweldig!’ Ook Majo is enthousiast: ‘Met zo’n motor worden onze fietsmogelijkheden veel groter, dat is fijn. Voor herhaling vatbaar, zeker weten.’

Geen zin in file

In Spanje rijden fietsliefhebbers René en Hannie van Hunsel weleens op een e-bike, maar in Nederland… nee. Toch stappen ze nu goedgeluimd op een e-bike: het eerste kleinkind is namelijk in aantocht. Op zich geen reden voor een e-bike, zult u denken. Maar wel als de aanstaande opa en oma wekelijks een dagje op willen passen en het niet zien zitten om daar steeds voor in de file aan te schuiven. ‘Het gaat om een ritje van 20 kilometer, maar in de spits sta je altijd vast. En de afstand is net te groot om er ’s morgens vroeg voor op de fiets te stappen. Een e-bike zou zomaar eens de perfecte oplossing kunnen zijn,’ vertelt Hannie.

Een 10 voor vermogen

Na afloop van de proefrit zijn de kansen van de e-bike aanzienlijk toegenomen. ‘Een dikke 9,’ aldus Hannie vrolijk, ‘een fijne fiets, goede en soepele trapondersteuning, eenvoudig te bedienen. En ik was bang dat ik de motor zou horen, maar dat was helemaal niet het geval. Prima!’ Echtgenoot René geeft het vermogen van de Shimano Steps-motor zelfs een 10: ‘Dit rijdt fantastisch!’

Kilometervreters

Op hun hybride fietsen trappen Jeanny en Jan Jongen elk jaar heel wat kilometers weg. Het enige jammere is dat de kracht in de kuiten in de loop der jaren toch een beetje minder is geworden. Jan baalt ervan, vertelt hij: ‘Inmiddels mijden we heuvelachtige gebieden als de Voerstreek. En dat terwijl we wel gek zijn op dat landschap. Maar ja, dat klimmen wordt net even te lastig.’ Het stel heeft nooit eerder op een e-bike gereden en eerlijk is eerlijk: ze vinden het best spannend.

‘Doe er maar een strik omheen’

Van die spanning is later die middag niets meer over. ‘Doe er maar een grote strik omheen, dan nemen we de fietsen meteen mee naar huis,’ is het eerste wat Jeanny na afloop van de fietstocht zegt. ‘Het fietste zo ontzettend lekker! Heerlijk licht, lekker sportief. Vrienden van ons hebben ook e-bikes en dat geluid van de motor vind ik altijd zo vervelend. Maar deze motor hoor je helemaal niet, dat is heel fijn.’ Jan blijkt ook meer dan tevreden: ‘Ik ben zonder hijgen de Daelhemerweg op gefietst! Nou, dat zegt wel wat.’ Met z’n maximale stijging van 7 procent is dit klimmetje inderdaad een prima graadmeter. Jan lacht: hij verheugt zich nu al op de hernieuwde kennismaking met de Voerstreek.

Meer bewegen

Margriet en Arco Blokland hebben geen e-bike – Arco vindt het niet nodig en Margriet fietst sowieso nauwelijks. Maar daar wil ze verandering in brengen, bijvoorbeeld voor de ritjes waarvoor ze nu de auto nog pakt. Minder gedoe met parkeren en een beetje extra beweging kan nooit kwaad. Ook tijdens hun rondreizen met de camper zou ze graag eens wat meer van de omgeving willen zien. ‘We wandelen dan wel, maar op de fiets kom je toch een stuk verder, hè.’

Nooit verwacht

Na afloop van de fietstocht zijn ze allebei om: een openbaring vindt Margriet het. Arco – die, zo geeft hij grinnikend toe, door Margriet is meegetroond onder het mom van ‘een uitje in coronatijd’ – is net zo enthousiast: ‘Ik had het echt nooit verwacht, maar ik vond het grandioos. Ook het samenspel tussen de Shimanomotor en de derailleur is perfect. Die combinatie geeft je een heel groot bereik. Bergop reed ik op een licht verzetje in combinatie met trapondersteuning, dat rijdt zo heerlijk licht. Nogmaals: grandioos, ik kan niet anders zeggen!’

Wat werd er getest?

E-bikes voorzien van derailleur en een Shimano Steps E6100 middenmotor. De belangrijkste kenmerken van de Shimano Steps E6100 zijn de fluisterstille motor, loopondersteuning (handig in de ondergrondse fietsenstalling) en de krachtige en toch natuurlijk aanvoelende trapondersteuning.

Kloppend hart van fietsminnend Nederland

Het Shimano Experience Center in Valkenburg is in korte tijd uitgegroeid tot het kloppend hart van fiets- en wielerminnend Nederland. U kunt hier onder andere fietsen huren, de medewerkers kunnen alles vertellen over de mooiste routes door het Heuvelland, u kunt zich vergapen aan de fiets waarmee Tom Dumoulin in 2017 de Giro d’Italia won, de Amstel Gold Race Experience – het museum over de geschiedenis van ‘onze’ enige wielerklassieker – heeft er zijn onderkomen, kortom: het Shimano Experience Center heeft de fietsliefhebber veel te bieden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het grote terras waar u de inwendige mens weer van de nodige energie kunt voorzien. Naast het Shimano Experience Center bevinden zich op het terrein ook nog een hotel, een winkel met fiets- en wielerkleding en een Shimano Service Center. Verder beschikt de locatie over douche- en omkleedfaciliteiten. Het Shimano Service Center is tevens de nieuwe start- en finishlocatie van de toerversie van de Amstel Gold Race.

Zelf uitproberen?

Op de website van het Shimano Experience Center in Valkenburg reserveert u heel eenvoudig een huurfiets. Het Experience Center is alle dagen van de week geopend. U kunt natuurlijk ook terecht bij uw lokale Shimano Shimano Service Center. Een overzicht van alle adressen vindt u op www.shimanoservicecenter.com.

Foto's: Shimano