Logo Fietsen123

Nieuws

Droge voeten met 60 Dijkenfietsroutes

Thursday 18 June, 2009

De zeespiegel stijgt. Dijken worden daardoor steeds belangrijker. In dit kader publiceren we op onze website Fietsen Eén Twee Drie 60 dijkenfietsroutes. VeiligheidDijken zijn van toenemend belang met het oog op de stijging van de zeespiegel. Daarom worden op dit moment al veel waterveiligheidsprojecten uitgevoerd: rivieren krijgen de ruimte, de kust wordt versterkt en dijken worden verstevigd. De 70 dijkenroutes zijn fietsroutes, waarbij de recreatieve fietser gebruik maakt van zo'n dijk. Ze zijn extra aantrekkelijk, wanneer het warm weer is. De fietsroutes zijn alfabetisch op naam gesorteerd. Van iedere route wordt een korte karakteristiek gegeven. De routes liggen zowel in Nederland als in België.

Droge Voeten Fietsroutes
Heel speciaal onderdeel van de Dijkenroutes zijn de drie Droge Voeten Fietsroutes in Nationaal Park Arkemheen-Eemland. Ze zijn gemaakt op basis van de landelijke NAP-fietsroute (LF9), die dwars door Nederland loopt, van Nieuweschans naar Breda. Bijna de helft van Nederland ligt onder NAP. Dat zou allemaal water zijn als de dijken niet werden onderhouden en de polders niet werden leeg gemalen. De NAP-route loopt ook door het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. Vroeger was dit gebied heel moerassig. Er is door de voorvaderen veel werk verzet om hier droge voeten te krijgen en het land te kunnen bewerken. Werk met de schop. Nu zorgt het Waterschap Vallei&Eem dat men hier geen natte voeten krijgt. Als het Waterschap daarmee stopt, ligt Amersfoort binnen de kortste keren aan ‘zee’. De drie Droge Voeten Fietsroutes (variërend van 32 tot 40 km) geven inzicht in het werk van het Waterschap. Twee starten vanaf station Amersfoort (De NL Eemlandroute en de NL Heuvelrugroute) en één vanaf Station Amersfoort-Vathorst (de NL Arkemheenroute).

Top drie Nederland: Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant
De provincie Gelderland telt op de fietswebsite het meeste aantal fietsroutes in Nederland: 262 volledig beschreven routes en 120 GPS-routes. Daarna volgt Overijssel met 205 routes en 89 GPS-tracks. Noord-Brabant neemt de derde plaats in met 146 normale routes en 87 speciale GPS-routes. Maar ook de andere Nederlandse provincies blijven niet achter. Zo heeft bv. de provincie Flevoland, dat zich steeds meer opwerpt als fietsprovincie, in korte tijd al het aantal van 42 routes bereikt, waaronder 9 GPS-tracks.

Top drie België: Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg
Oost-Vlaanderen heeft op de fietswebsite het meeste aantal fietsroutes in België: 179 volledig beschreven routes en 77 GPS-routes. Daarna volgt de provincie Antwerpen met 158 routes en 55 GPS-tracks. Limburg neemt de derde plaats in met 82 normale routes en 73 speciale GPS-routes.

Link
Dijkenfietsroutes