Logo Fietsen123

Nieuws

Drie knooppuntenfietsroutes Liberation Route

zaterdag 2 januari, 2010

In het kader van de 'Liberation Route' zijn er 3 nieuwe knooppuntenfietsroutes verschenen. Ze bestrijken het gebied rond Arnhem, Nijmegen en Groesbeek. Ze brengen u langs de luisterplekken, waar u meer informatie over de bevrijdingsstrijd in dit gebied kunt ontvangen.

Liberation Route

De Liberation Route Arnhem Nijmegen volgt het pad dat de geallieerden volgden tijdens de bevrijding van Europa. De regio Arnhem Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats. Op 23 locaties in de wijde omgeving liggen gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplekken.

Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren waarbij ooggetuigen, zoals burgers, geallieerden en Duitse soldaten, vertellen over de indrukwekkende belevenissen uit de periode 1944-1945. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via tel. 0900-5423728 of gratis downloaden via de website: www.liberationroute.com. Het is ook mogelijk een mp3-speler te huren met de verhalen bij VVV Arnhem/VVV Nijmegen. In het kader van de Liberation Route zijn er 3 nieuwe knooppuntenfietsroutes verschenen.

Fietsroute Liberation Route: Arnhem, Renkum, Driel (32 km)

Deze fietsroute leidt u langs verschillende luisterplekken die onderdeel zijn van de Liberation Route Arnhem Nijmegen. In Driel (nabij 27) kunt u het verhaal horen van de Polen die onder leiding van Generaal Sosabowski moedig meevochten in de Slag om Arnhem. In Renkum (nabij 87) wordt het verhaal over de landingen van de ontelbare parachutisten en zweefvliegtuigen verteld.

De terugtocht van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie, die het niet lukte om de bruggen bij Arnhem te veroveren, kunt u beluisteren in Oosterbeek (tussen 27 en 37). Één van de bekendste verhalen omtrent Operation Market Garden in ongetwijfeld dat van “een brug te ver” in Arnhem (nabij 35).

Fietsroute Liberation Route: Nijmegen, Berg en Dal en Wijchen (42 km)

Deze fietsroute leidt u langs verschillende luisterplekken die onderdeel zijn van de Liberation Route Arnhem Nijmegen. Nabij 64 (bij Wijchen) wordt verteld over de komst van de eerste zwarte soldaten wat voor veel opschudding zorgde in de omgeving.

Bij 62 kunt u het aangrijpende verhaal horen over het dagboek van Rose Jakobs. Bij de luisterplek nabij 20 kunt u horen hoe het met Jan van Hoof, een belangrijke verzetsheld, is gegaan. Het Amerikaanse vergissingbombardement in Nijmegen is wereldwijd bekend. Nabij 18 kunt u een ooggetuigenverslag horen van dit bombardement.

Fietsroute Liberation Route: Groesbeek, Mook en Middelaar en Gennep (40 km)

Deze fietsroute leidt u langs verschillende luisterplekken die onderdeel zijn van de Liberation Route Arnhem Nijmegen. Bij Mook hoort u het verhaal van “het verdwenen graf” (nabij 44) en het verhaal over Jachtslot de Mookerheide, dat door de gevreesde Waffen-SS werd opgeëist (nabij 45). Bij Gennep (nabij 25) wordt het verhaal verteld van de bruggenbouwers die met bijzondere technieken tijdelijke bruggen aan wisten te leggen. En dit terwijl het er lange tijd op leek dat Gennep geen last zou hebben van de oorlog. Totdat de Maas een tijdelijke grens vormde tussen de strijdende partijen. Nabij 26 hoort u dit verhaal.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Steeds meer gevaarlijke fietsen verwijderd

Gemeente Utrecht verwijderde in 2015 bijna 11.000 gevaarlijk gestalde fietsen. Er zijn in het afgelopen jaar minder fietsen weggeknipt door door de gemeente. Maar het aantal gevaarlijk gest…

Nieuws

Drie molenfietsroutes om tijdens de Nationale Molendagen te fietsen

Tijdens de Nationale Molendagen (in 2015 op 9 en 10 mei) organiseren vele molenaars extra activiteiten op en rond de molen. Van pannenkoeken bakken tot en met vele kinderactiviteiten en met…

Nieuws

Poll: heeft u het wel eens koud op de fiets?

De temperaturen zullen binnenkort ongetwijfeld gaan dalen. We zijn benieuwd, heeft u het wel eens koud op de fiets? Vindt u dat vervelend of geeft het niet? Misschien vermijdt u de fiets we…

Nieuws

Fietsen in Europa weer gevaarlijker

Fietsen op Europese wegen wordt dodelijker. Na een daling stijgt het aantal verongelukte fietsers in de Europese Unie sinds enkele jaren weer: van 2110 in 2010 tot 2230 in 2012. Het gaat om…

Nieuws

Nieuwe cijfers: e-bike dodelijker dan bromfiets

Het aantal dodelijke verkeersongevallen met e-bikes neemt toe en vooral ouderen lopen gevaar, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de politie. De politie adviseert mensen op een e-bike een…