Logo Fietsen123

Nieuws

Drie knooppuntenfietsroutes Liberation Route

zaterdag 2 januari, 2010

In het kader van de 'Liberation Route' zijn er 3 nieuwe knooppuntenfietsroutes verschenen. Ze bestrijken het gebied rond Arnhem, Nijmegen en Groesbeek. Ze brengen u langs de luisterplekken, waar u meer informatie over de bevrijdingsstrijd in dit gebied kunt ontvangen.

Liberation Route

De Liberation Route Arnhem Nijmegen volgt het pad dat de geallieerden volgden tijdens de bevrijding van Europa. De regio Arnhem Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol. Tijdens Operation Market Garden in september 1944 vond hier één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats. Op 23 locaties in de wijde omgeving liggen gemarkeerde veldkeien, de zogenoemde luisterplekken.

Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren waarbij ooggetuigen, zoals burgers, geallieerden en Duitse soldaten, vertellen over de indrukwekkende belevenissen uit de periode 1944-1945. De verhalen van die plekken kunt u beluisteren via tel. 0900-5423728 of gratis downloaden via de website: www.liberationroute.com. Het is ook mogelijk een mp3-speler te huren met de verhalen bij VVV Arnhem/VVV Nijmegen. In het kader van de Liberation Route zijn er 3 nieuwe knooppuntenfietsroutes verschenen.

Fietsroute Liberation Route: Arnhem, Renkum, Driel (32 km)

Deze fietsroute leidt u langs verschillende luisterplekken die onderdeel zijn van de Liberation Route Arnhem Nijmegen. In Driel (nabij 27) kunt u het verhaal horen van de Polen die onder leiding van Generaal Sosabowski moedig meevochten in de Slag om Arnhem. In Renkum (nabij 87) wordt het verhaal over de landingen van de ontelbare parachutisten en zweefvliegtuigen verteld.

De terugtocht van de 1e Britse Luchtlandingsdivisie, die het niet lukte om de bruggen bij Arnhem te veroveren, kunt u beluisteren in Oosterbeek (tussen 27 en 37). Één van de bekendste verhalen omtrent Operation Market Garden in ongetwijfeld dat van “een brug te ver” in Arnhem (nabij 35).

Fietsroute Liberation Route: Nijmegen, Berg en Dal en Wijchen (42 km)

Deze fietsroute leidt u langs verschillende luisterplekken die onderdeel zijn van de Liberation Route Arnhem Nijmegen. Nabij 64 (bij Wijchen) wordt verteld over de komst van de eerste zwarte soldaten wat voor veel opschudding zorgde in de omgeving.

Bij 62 kunt u het aangrijpende verhaal horen over het dagboek van Rose Jakobs. Bij de luisterplek nabij 20 kunt u horen hoe het met Jan van Hoof, een belangrijke verzetsheld, is gegaan. Het Amerikaanse vergissingbombardement in Nijmegen is wereldwijd bekend. Nabij 18 kunt u een ooggetuigenverslag horen van dit bombardement.

Fietsroute Liberation Route: Groesbeek, Mook en Middelaar en Gennep (40 km)

Deze fietsroute leidt u langs verschillende luisterplekken die onderdeel zijn van de Liberation Route Arnhem Nijmegen. Bij Mook hoort u het verhaal van “het verdwenen graf” (nabij 44) en het verhaal over Jachtslot de Mookerheide, dat door de gevreesde Waffen-SS werd opgeëist (nabij 45). Bij Gennep (nabij 25) wordt het verhaal verteld van de bruggenbouwers die met bijzondere technieken tijdelijke bruggen aan wisten te leggen. En dit terwijl het er lange tijd op leek dat Gennep geen last zou hebben van de oorlog. Totdat de Maas een tijdelijke grens vormde tussen de strijdende partijen. Nabij 26 hoort u dit verhaal.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

De ‘fietshoofdstad van de wereld’ van 2017 wordt…

Al een paar jaar publiceert het Amerikaanse tijdschrift Wired een lijst met de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Maar waar Amsterdam de eerste ranglijsten aanvoerde, is de kopposit…

Nieuws

De mooiste heideroutes

De heide staat weer prachtig in bloei. Hoog tijd dus voor een prachtige fietsroute door de paarse velden. We zetten de mooiste heideroutes op een rij. Het Dwingelderveld – Drenthe (43 km) …

Nieuws

fietsroutetip: Zuiderzeemuseum (53 km)

Fiets met zicht op het IJsselmeer en bezoek onderweg het Zuiderzeemuseum. Fietsen.123 heeft voor u een fietsroute samengesteld die langs dit bijzondere museum komt. Vanuit Hoorn, waar zich …

Routenieuws

Fietsen in de provincie Utrecht: vier keer Utrechts water

Speciaal voor de luisteraars van Radio M Utrecht - waar Fietsen123 te gast was - hebben we de vier mooiste routes in deze zo gevarieerde provincie bij elkaar gezocht. Geen luisteraar van Ra…

Nieuws

Stelen op bestelling

De moderne dief steelt nu alleen nog maar op bestelling. De fietsdealer: een nieuw fenomeen dat zich voordoet in Amsterdam. Dit is een fietsendief die naar de wensen van de klant, op telefo…