Logo Fietsen123

Nieuws

Drie brouwerijroutes

Thursday 7 April, 2022

Nederland kent een groot aantal bijzondere brouwerijen waar al eeuwenlang bier gebrouwd wordt. We nemen je mee op drie brouwerijroutes. Veel fietsplezier!

Groninger brouwerijen – 59 km

In deze route door het Groninger Land kom je langs twee brouwerijen die unieke streekbieren brouwen. De eerste brouwerij op de route is Brouwerij De Klappe, een brouwerij waar eigen hop verbouwd en gedroogd wordt. De naam is afgeleid van de streek waar de brouwerij ligt: Tussenklappen. De andere brouwerij is eigenlijk een paviljoen waar in de kelder het bier Corviri gebrouwen wordt. De naam Corviri is de Latijnse versie van Hartman, de naam van de eigenaar.

Grolse brouwerijenroute – 31 km

Tijdens deze route fiets je langs de herkomst van Grolsch. Deze bekende biersoort heeft zijn oorsprong in een brouwerij aan de Kevelderstraat. Vanuit deze brouwerij werd vanaf 1615 bier gebrouwen, totdat Grolsch in de 19de eeuw verhuisde naar een fabriek buiten de stadswallen. Hierna zijn ze verhuisd naar Enschede waar ze sinds 1998 gevestigd zijn. Op de route kom je langs openluchtmuseum Erve Kots, een museum met Achterhoekse boerderijen met een brouwhoes waar bier word gebrouwen.

De Drie Ringen: bier uit der tijden van weleer – 44 km

Op deze route kom je door de bierstad Amersfoort en langs de stadsbrouwerij De Drie Ringen, een brouwerij die in 1989 geopend werd door de ex-directeur-eigenaren van Phoenix Brouwerijen. De naam van De Drie Ringen komt van een brouwerij die in de 17de eeuw gevestigd was in Amersfoort. In die tijd waren er enorm veel brouwerijen in Amersfoort gevestigd, vandaar dat het de bierstad genoemd wordt. Na 1800 nam de export van bier af en sloten veel brouwerijen hun deuren, met de Phoenix Brouwerij als hekkensluiter in 1969. De eigenaren van die brouwerij besloten na twintig jaar dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en openden De Drie Ringen.