Logo Fietsen123

Nieuws

Dit zijn de voornaamste redenen voor aanschaf e-bike

Wednesday 23 November, 2022

De stijgende dagelijkse kosten en de mogelijkheid van financiële steun blijken de belangrijkste redenen om een e-bike aan te schaffen. Dat blijkt uit onderzoek van Shimano.

Voornaamste reden

Stijgende prijzen, voor bijvoorbeeld benzine, worden in 9 van de 12 landen als voornaamste reden gegeven om een e-bike te kopen. Zeker 53 procent van de Nederlandse ondervraagden denkt dat men om die reden eerder voor een e-bike zou kiezen. Op de tweede plek staat subsidie: mocht er subsidie komen als ondersteuning bij de aanschaf van een e-bike, dan is 50 procent van de ondervraagden sneller bereid een e-bike te kopen.

E-bike vooral voor senioren

Het gebruik van e-bikes wordt in Nederland voornamelijk geassocieerd met senioren (65 procent), veel meer dan in andere landen (gemiddeld 38 procent). Nederland is koploper in het aantal fietsbezitters: slechts 13 procent van de Nederlandse ondervraagden zegt geen fiets te hebben, tegenover een gemiddelde van 41 procent in Europa.

Regelmatig onderhoud belangrijk voor 55-plussers

Als je een e-bike koopt, is het advies je e-bike eens in de 6 maanden te laten controleren bij een service center. Opvallend: ruim 41 procent van de 55-plussers zegt dat het laten controleren van de e-bike onderdeel is van hun routine. Op de vraag of onderhoud van de e-bike van belang is voor de levensduur van je e-bike zegt 66 procent het daarmee eens te zijn.

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgezet bij 15.500 mensen uit 12 verschillende landen. Dat komt neer op ongeveer 1000 Nederlanders. De cijfers zijn (tenzij anders vermeld in het onderzoek) afkomstig van YouGov Plc. Bekijk het gehele State of the Nation-rapport hier.

Bron: Shimano