Logo Fietsen123

Nieuws

Diefstal van elektrische fietsen groeit explosief

Wednesday 8 January, 2014

Ebikes schudden langzaam het imago van ''seniorenfiets'' van zich af. Er rijden nu ongeveer meer dan 1,2 miljoen elektrische fietsen rond in Nederland. En er wordt verwacht dat dit aantal flink gaat stijgen. Maar door de dure aanschaf van deze fietsen zijn ze ook erg diefstalgevoelig. Nederlands grootste fietsverzekeraar verwacht dat de premie van E-bikeverzekeringen flink gaat stijgen in dit jaar. 

Volgens verkopers worden steeds meer E-bikes verkocht aan jonge moeders en forenzen. Het fietsen van lange afstanden is geen probleem meer en die trapondersteuning is ook erg handig bij bijvoorbeeld tegenwind. Nadeel van deze fietsen is dat ze erg duur in aanschaf zijn. En vanwege deze hoge waarde zijn ze ook erg populair onder dieven.

Kosten van de diefstal
Een elektrische fiets kost nieuw ongeveer tussen de €1500 - €2500. Deze hoge waarde zorgt ervoor dat veel mensen hun elektrische fietsen wel verzekeren. Meestal verzekeren mensen hun gewone fiets niet, maar de elektrische fietsen worden vaak verzekerd. Dat is ook helemaal niet gek. Afgelopen jaar werden er in Nederland alleen al ongeveer 25 duizend elektrische fietsen gestolen. De schade voor de verzekeraars bedroeg ruim 45 miljoen euro. ENRA, de marktleider in fietsverzekeringen, spreekt van een ware diefstalexplosie. Om deze reden verwachten zij binnenkort met een aanscherping te komen van hun polisvoorwaarden.

Voorwaarden en aanscherpingen
Een van de aanscherpingen in de voorwaarden is de woonplaats waar de verzekerde woont. Voor gewone fietsen was er altijd een soort woonplaatsindicator. De meeste verzekeraars maken onderscheid in drie risiconiveaus. Het hoogste niveau en dus het meest risicovol zijn de steden. Deze hebben ook de hoogste premie. Andere regels zullen betrekking hebben op het verplicht stellen van antidiefstal-chips en het gebruik van sloten voorschrijven.

Grote kans op diefstal
De elektrische fiets met de grootste kans op diefstal zijn de fietsen met een niet- afneembaar display. Via deze display wordt de trapondersteuning aangestuurd. Zonder dit schermpje is de fiets niet meer bruikbaar als Ebike. Bij de duurdere fietsen kan dit schermpje worden verwijderd, dat maakt de fiets meteen minder aantrekkelijk voor dieven. Bij goedkopere fietsen zit dit scherm vastgemonteerd aan het frame.

Volgens de politie zitten vooral professionele fietsdieven achter deze fietsen aan. Ze worden met dichte sloten in een busje geladen en elders opengebroken. Uit onderzoek komt naar voren dat deze fietsen vaak net zoals gestolen auto's elders in Europese landen opduiken.

Let op
Bij een verzekering voor een E-bike moet u altijd opletten op de voorwaarden van de verzekering. Bekijk altijd goed wat het maximale bedrag is wat de verzekeraar uitkeert. Dat kan simpelweg de aanschafwaarde zijn, maar er zijn ook verzekeraars die nooit meer dan €1500 uitkeren. Bovendien is het belangrijk om naast de premie op te letten op de extra dekkingen. Zijn bijvoorbeeld problemen van de accu meeverzekerd? Geeft de verzekering een leenfiets of niet? Allemaal zaken waar u op moet letten.

Fietsen 123 testen
Benieuwd naar welke Ebike het beste uit de test kwam in 2013? Bekijk hier de testresultaten!