Logo Fietsen123

Nieuws

De riemaandrijving: een goed alternatief voor de traditionele fietsketting?

Wednesday 5 September, 2018

Het systeem bestaat inmiddels al een aantal jaren, maar in het begin werd er nog vrij weinig aandacht besteed aan de riem als alternatief voor de fietsketting. Tegenwoordig zie je deze zogenaamde belt drive echter op steeds meer fietsen terugkomen. Wordt dit de vervanger van de traditionele fietsketting?

Fietsen worden al sinds de introductie van de ‘moderne’ fiets aangedreven door middel van een ketting. Dit aandrijfsysteem heeft echter wel een paar nadelen. Zo is de ketting onderhoudsgevoelig, en moet je deze regelmatig schoonmaken, smeren, en soms zelfs opnieuw afstellen. En zeker op een derailleur is een ketting onderhevig aan slijtage, hoe goed je deze ook onderhoudt. Bovendien moet je de ketting goed afschermen tegen weersinvloeden en – in de winter – pekel. En zeker met een (half)open kettingkast is er dan nog het risico dat je kleding vuil wordt door aanraking met de ketting. Tot enkele jaren geleden waren daar geen alternatieven voor. Maar met de komst van de belt drives is daar verandering in gekomen.

Wat is een belt drive?

De belt drive – de naam zegt het al – is een riem die in plaats van een reguliere ketting het aandrijfsysteem vormt van de fiets. Op het eerste gezicht lijkt dit systeem precies hetzelfde te zijn als een traditionele aandrijving door middel van een ketting. Nog steeds zul je de trappers moeten bewegen en nog steeds wordt die beweging overgebracht naar het achterwiel. Fietsen zoals je dat gewend bent dus. Maar er zijn wel wat verschillen tussen belt drives en kettingen, en die brengen ook hun voor- en nadelen met zich mee.

Voordelen van een belt drive

  • Een van de belangrijkste verschillen tussen een belt drive en een ketting is het materiaal. De belt drive is gemaakt van kunststof, en heeft aan de binnenzijde een nylonlaagje en aan de buitenzijde carbonvezel trekkoorden. Deze combinatie maakt de belt drive niet alleen sterk en duurzaam, maar ook nog eens heel licht.
  • Een belt drive hoef je vrijwel niet te onderhouden: er zit geen olie of smeer op, en als de riem vies wordt, maak je deze gemakkelijk schoon met wat water of een doekje. En de riem oxideert niet, in tegenstelling tot een reguliere ketting. Bovendien hoef je een belt niet te spannen; de aandrijving staat altijd strak en dit zorgt voor een optimale overbrenging.
  • Mede door het materiaalgebruik en de sterkte van de riem is het ook nog eens een heel duurzaam alternatief: een belt drive gaat zeker drie tot vier keer zo lang mee als een gewone ketting.
  • Ook is de belt drive heel stil. Niet dat een ketting zo veel lawaai maakt, maar als deze los zit, of vuil is, kan er nog weleens een krakend geluid optreden. Met een belt drive heb je hier geen last van.
  • Het geheel – tandwielen en riem – is lichter dan een kettingaandrijving met tandwielen, stalen ketting en kettingkast.

Nadelen van een belt drive

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen aan een belt drive.

  • Je kunt een belt drive niet repareren. Als deze breekt, is het einde verhaal en moet je een nieuwe riem plaatsen. Dit in tegenstelling tot een gewone ketting, waar je gewoon een nieuw schakeltje kunt plaatsen.
  • Een belt drive past lang niet op elke fiets. Alleen fietsen met een dichte naafversnelling – zoals Pinion, Rohloff en Shimano – kunnen ermee uitgerust worden. De versnellingsbladen moeten sowieso enkel zijn: bij cassettes is een belt drive onbruikbaar. Hetzelfde geldt voor een derailleur. Je bent dus wel wat beperkter dan bij een gewone ketting.
  • Ook heb je voor een belt drive een speciaal frame nodig. Aangezien je de belt drive niet uit elkaar kunt halen, moet dit met het frame juist wel kunnen om de riem aan te leggen. Dit vraagt om een aangepast frame.
  • Een belt drive is door de gebruikte materialen en het aangepaste frame duurder dan een gewone kettingaandrijving.
  • Je kunt het systeem niet zomaar zelf aanpassen: de gebruikte riem is afhankelijk van de gebruikte tandwielen. Voor onderhoud of vervanging ben je dus al snel aangewezen op een specialist.

Wat is beter?

Of een belt drive beter is dan een traditionele fietsketting, hangt voor een groot deel af van je persoonlijke wensen. Fietsers met een sportieve fiets zullen geneigd zijn te kiezen voor een gewone ketting, aangezien deze met een derailleur gebruikt kan worden. Voor fietsers met een naafversnelling of fietsers die een hekel hebben aan onderhoud, is een belt drive een mooie uitkomst. In ieder geval is een belt drive in bepaalde situaties – zie voor- en nadelen – een prima alternatief voor de goede oude fietsketting.

Bronnen: De Vakantiefietser, Fietsersbond, Bike X, Profile & Vliek Tweewielers


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Deze Nederlandse locaties zijn weer toegankelijk voor publiek

De versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf 1 juni zorgen ervoor dat veel plekken in Nederland weer (beperkt) toegankelijk worden voor publiek. Ook de fietstochten langs bijvoorbeeld k…

Nieuws

Verrassend: bijval voor de verplichte cursus voor e-bikende 60-plusser

Ruim dertienhonderd stemmen, en ook nog eens ruim driehonderd mensen die op Facebook een uitgebreide reactie achterlieten – onze stelling ’60-plussers met een e-bike moeten verplicht op cur…

Nieuws

Nieuwe test maakt vergelijken actieradius eenvoudiger

Bij de aankoop van een e-bike vormt de actieradius vaak een van de belangrijkste criteria. Maar het vergelijken van verschillende merken is lastig, zowel voor consument als verkoper. Het Du…

Nieuws

Grote prijsverschillen tussen fietsverzekeringen

De premies van fietsverzekeringen kunnen bij de ene verzekeraar tot wel zes keer hoger zijn dan bij andere. Dit concludeert de Consumentenbond na onderzoek onder acht verzekeraars. Niet all…

Nieuws

Fietsen in Duitsland? Let dan op: regels voor fietsers een stuk strenger!

Duitsland is voor Nederlanders een populair land om vakantie te vieren. Vaak gaat de fiets mee op een fietsendrager en worden er veel mooie fietstochten gemaakt. Ook fietsen in de grensstre…

Nieuws

Reparatie aan je fiets? Doe het zelf!

Hoe plak je een band? Mag je fietsen als er een spaak ontbreekt? Waarom doet mijn licht het niet? Wij hebben drie vaak voorkomende mankementen (en reperaties) op een rij gezet. Band plakken…

Nieuws

Nederland Europees kampioen fietsen exporteren

In 2015 werd er in totaal 793 miljoen euro aan fietsen geëxporteerd. Dit is een stijging van 14% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit maakt Nederland de grootste exporteur van fietsen in E…

Nieuws

Brandweer waarschuwt voor brandgevaarlijke accu’s

De Nederlandse brandweerkorpsen krijgen steeds meer meldingen binnen van accu’s van elektrische fietsen, scooters en hoverboards die in brand vliegen. Dit meldt de brandweer in Gelderland. …

Nieuws

Is een e-bike altijd een elektrische fiets?

We gebruiken de term e-bike en elektrische fiets vaak door elkaar, maar betekent het ook hetzelfde? Het korte antwoord is nee, niet iedere elektrische fiets is een e-bike. We leggen het uit…

Nieuws

Makkelijker een keuze maken met de E-bike Keuzehulp

Ben je op zoek naar een e-bike, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? De Consumentenbond helpt je een stuk op weg met de E-bike Keuzehulp. De keuzehulp helpt je kiezen op basis van e…