Logo Fietsen123

Nieuws

De mooiste plekjes op de fiets en tips voor onderweg op Texel

woensdag 8 oktober, 2014

Op Texel vindt u bijzondere natuurgebieden en prachtige duinen. Daarnaast is Texel de ideale stek voor vele vogelsoorten, dus neem de verrekijker mee op de fiets en geniet van de vogelrijkdom in dit gebied. Ook de gezellige dorpen op Texel zijn echt een bezoek waard. Elk dorp ademt een eigen sfeer.

Natuurgebieden op Texel
De Slufter: alleen al de tocht op de fiets er naartoe is de moeite waard. Zowel vanuit De Koog als vanuit De Cocksdorp fietst u langs en door de prachtige duinen van Nationaal Park Duinen van Texel. Eenmaal aangekomen bij De Slufter wordt u bovenaan de trap op het duin beloond met een indrukwekkend uitzicht over dit unieke natuurgebied. De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de zee van oudsher ongehinderd kan binnenstromen. Dit zorgt voor bijzondere flora en fauna. Er groeien alleen planten die het zoute water kunnen overleven, zoals lamsoor en zeeaster. De Slufter is vanaf de hoofdingang ook goed toegankelijk voor mindervaliden. Naast de trap ligt een hellingbaan.

Hoge Berg
Texel staat bekend om het grote aantal schapen. Vooral op De Hoge Berg, een gebied ten zuiden van Den Burg, is het een schapendrukte van belang. Dit is de oudste kern van Texel. Het is een glooiend landschap met schapenweiden en typisch Texelse tuinwallen (ook wel ‘tuunwallen’ genoemd op zijn Texels). Texelse boeren maken die perceelafscheidingen al eeuwenlang van graszoden. Ook de schapenboeten, de asymmetrische schuren die je overal in het landschap ziet, komen alleen op Texel voor. Een mooi gebied om doorheen te fietsen of om een wandeling te maken.

-Advertorial-
Win een verblijf op Texel
Lekker fietsen op Texel? Doe mee met de prijsvraag van VVV Texel en maak kans op een verblijf in moderne appartementenboerderij Bouwlust.

Het Wad
Een echte aanrader is het fietspad langs de Waddenzee. Hier fietst u over de dijk, uitkijkend over het water en het Wad. De Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het belangrijkste kenmerk van de Waddenzee is de enorme verplaatsing van water tijdens eb en vloed. Twee maal per etmaal vallen grote delen van de Waddenzee droog, terwijl het wad tijdens vloed helemaal onder water staat. De Waddenzee is daardoor zeer rijk aan voedsel voor vele diersoorten.

Waalenburgerdijkje
Het oude Waalenburgerdijkje tussen De Koog en Den Burg is een prachtig fietspad dat nog gedeeltelijk over de oude dijk rond de polder Waalenburg loopt. De polder Waalenburg werd al in de 15e eeuw bedijkt, maar tijdens de stormvloed van 1532 brak de noordelijke dijk door. Het gebied had daarna weer een open verbinding met de zee tot de polder pas begin 17e eeuw opnieuw werd bedijkt. De bedijking van Waalenburg is van groot belang geweest, omdat daarmee een enorme slenk werd afgesneden, waardoor het zeewater van west naar oost geen vrij spel meer had. Op plaatsen waar de zee door de dijkjes brak, ontstonden de zogenaamde walen. Deze waterkolken, zoals Wegeswaal bij het Waalenburgerdijkje, ziet u nog op diverse plaatsen.

Dennenbos
Het Texelse bos ‘De Dennen’ biedt veel recreatiemogelijkheden. Het is heerlijk om er te fietsen en te wandelen. Het bos is begin 20e eeuw aangelegd als productiebos om de ‘woeste’ duingronden productief te maken. Eerst werden vooral dennen geplant, later volgden loofbomen. Later werd het een belangrijk recreatiegebied. Het bos wordt door de Texelaars nog steeds De Dennen genoemd. Er zijn ook veel bungalowparken en campings in dit gebied te vinden.

Naar het strand
Het strand is op Texel nooit ver weg en op de fiets geniet je optimaal van het tochtje door de duinen. Er is een groot aantal strandpaviljoens. Steeds meer daarvan blijven het hele jaar door open. Het is toch heerlijk om nadat u bent uitgewaaid aan het strand na te genieten met een warme chocolademelk bij de open haard! De strandpaviljoens Paal 9, Paal 17, Paal 21, Paal 28 en Paal 33 zijn ook in de winter geopend. De andere paviljoens worden meestal na de Herfstvakantie weggehaald en in het vroege voorjaar weer neergezet. Neemt u trouwens uw hond mee in een fietskar? Op veel Texelse stranden is aanlijnen niet verplicht en kan uw hond net als u heerlijk genieten. In restaurants en bij accommodaties zijn honden ook vaak welkom.

7 gezellige dorpjes
Den Burg is het grootste dorp waar u goed kunt shoppen bij de vele gevarieerde winkels. De Koog is een echte badplaats met vele restaurants, terrasjes, winkeltjes en cafés. Den Hoorn en Oosterend zijn authentiek met hun oude straatjes en prachtige kerken. De Waal is omgeven door landerijen. Het is een oud dorpje van verstilde schoonheid. Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. Vanuit de haven kunt u een boottocht maken op de Waddenzee. Vlakbij de vuurtoren, op de noordpunt van Texel, ligt De Cocksdorp. In het jongste dorp van Texel heerst een echt vakantiesfeertje.

Even bijtanken
In de dorpen zijn voldoende restaurants en leuke terrasjes aanwezig om even bij te tanken. Wist u dat in Den Burg zelfs het beste terras van de Wadden te vinden is? Of geniet van een lekker visje in Oudeschild op De Oude Vismarkt van Texel. In een van de vele strandpaviljoens kunt u uiteraard ook een drankje doen. Op Texel is ontspanning nooit ver weg.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Twee heideroutes

Hierbij twee prachtige heideroutes: eentje door het leuke en gezellige dorpje Lage Vuursche en langs het vliegveld in Hilversum en eentje door de prachtige Strabrechtse Heide in Noord-Braba…

Nieuws

Zo kunt u veilig blijven rijden

Oudere verkeersdeelnemers hebben jarenlange ervaring in het verkeer. Wel zijn er intussen verkeersregels veranderd, situaties aangepast en is het vooral drukker op de weg. Daarbij ziet men …

Nieuws

Vier prachtige kerstroutes

Met de kerstdagen kan het ook heerlijk zijn je dag fris te beginnen met een fietstocht. Wij hebben hier vier speciale fietsroutes uitgekozen om jouw kerst af te maken! Fietsen langs Berkhei…

Nieuws

Op vakantie met uw eigen fietscamper

Paul Elkins wilde graag comfortabel door het hele land heen fietsen. Hij maakte daarom zijn eigen fietscamper. De kosten? Slechts 150 dollar. Eerst sliep Paul in een tent wanneer hij door h…

Nieuws

De mooiste fietsroutes langs Werelderfgoed

In Nederland vind je maar liefst negen monumenten en gebieden die een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO hebben veroverd. We selecteerden vijf fietsroutes langs ons eigen Werelderfg…