Logo Fietsen123

Nieuws

De Fietswereld van Brussel

maandag 20 april, 2009

Brussel, de hoofdstad van Europa, heeft het genoegen om van 12 tot en met 15 mei a.s. de Velo-city-conferentie te verwelkomen. Dit uiterst belangrijke evenement wil de fiets een volwaardige plaats  geven in onze Europese steden. Maar hoe zit het precies met de fietswereld in Brussel zelf? De  vierde 'Newsletter' van het evenement onthult de details. We citeren. VZW'sIn België spelen verenigingen een belangrijke rol: ze rijzen als paddestoelen uit de grond en zijn zeer actief. Je vindt talrijke “vzw’s”, verenigingen zonder winstoogmerk, maar ook feitelijke verenigingen in alle mogelijke sectoren. Het fietsmilieu in Brussel is daarop geen uitzondering. Soms is het een onmogelijke klus om te weten wie nu juist wat doet. We pogen desondanks de belangrijkste organisaties op een rijtje te zetten.

Pro VeloPro Velo geniet grote bekendheid bij het grote publiek. Deze fietsvereniging organiseert activiteiten in heel België, maar is vooral actief in Brussel en Wallonië. Pro Velo richt fietslessen in voor lagere scholen (Leren fietsen, Fietsersbrevet) maar ook voor anderedoelgroepen (Dames, ga fietsen!, mobiliteitsadviseurs). Daarnaast staat Pro Velo in voor de organisatie van tal van begeleide fietstochten. U kunt fietsen huren, maar ook accessoires en kleine handige spulletjes kopen. Er wordt vaak een beroep gedaan op ProVelo-experts bij studies over zachte mobiliteit en bij de invoering van een mobiliteitsbeleid in bedrijven. Pro Velo brengt heel wat publicaties tot stand die zeer nuttig zijn voor de fietsbeweging en instanties met beslissingsbevoegdheid.

De fietsherstelateliers: “ateliers Vélos de la rue Voot”Uw fiets heeft een klein of een groot defect en u weet niet hoe u dat zelf kunt verhelpen? Treed binnen in de leerschool van de fietsmechanica. Een bekwaam en enthousiast team leert u handige technische kneepjes om zelf verschillende defecten aan uw fiets gemakkelijk te kunnen herstellen. En dat al enkele decennia lang in die oude bakkerij in de tweede kroon van Brussel.

CycloMeer in het centrum van Brussel biedt de vzw Cyclo gelijkaardige diensten aan als in de Voot-ateliers. Er worden niet enkel cursussen gegeven. In het kader van het werkervaringsproject DyNAMO worden de montage en het herstel van oude fietsen ook toevertrouwd aan laaggeschoolde werkzoekenden en langdurig werklozen, die worden bijgestaan door ervaren fietsherstellers. Ook particulieren kunnen hun fiets laten herstellen door dit dynamische team.

PlaceOvéloHet collectief PlaceOvélo (feitelijke vereniging) brengt al meer dan 10 jaar Franstalige en Nederlandstalige militante Brusselse fietsers samen rond verschillende objectieven. Ze houden zich voornamelijk bezig met media-acties voor een autoloze stad, voor meer ruimte voor alternatieve verplaatsingsvormen (te voet, met het bovengronds openbaar vervoer, per fiets, op rollerskates, ...) en dat alles in een positieve sfeer (denken we bijvoorbeeld aan de maandelijkse Kritische Massa). Maar dat is niet alles. Ze geven informatie aan alle Brusselse fietsers en lobbyen mee bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Brusselse gemeenten voor meer ruimte voor fietsers en voor een betere fietsinfrastructuur in Brussel. Verder houdt PlaceOvélo zich bezig met de behandeling van opiniepeilingen. PlaceOvélo ontvangt geen overheidssubsidies en profiteert dus van een totale vrije meningsuiting. Zo kan de organisatie fungeren als richtingaanwijzer voor de meer geïnstitutionaliseerde fietsgemeenschap.

Rando-VéloRando-Vélo is een iets jongere vereniging die zich met wielertoerisme bezighoudt: bewegwijzering van nieuwe fietsroutes, organisatie van fietstochten, ...  Dankzij de steun van talrijke vrijwilligers is Brussel via tal van fietsroutes verbonden met de rest van België.

DynamobileElk jaar vertrekken 150 fietsers uit Brussel, klein en groot, zeer jong, maar ook ‘oude rotten’. Een tiental dagen lang doorkruisen ze België en omstreken langs routes en pisten om meer ruimte voor de fiets op te eisen bij de plaatselijke afgevaardigden die hen ontvangen en tegelijkertijd om een degelijke fietsinfrastructuur en een goed fietsbeleid in de kijker tezetten. Deze karavaan wekt veel verwondering, maar ook veel sympathie. Na tien dagen zijn de deelnemers één grote familie geworden: de dynamobilisten.

VéloveDe jongste telg in het fietsmilieu is de stichting Vélove. De Waalse mobiliteitsminister heeft deze stichting als missie de promotie van het fietsgebruik toevertrouwd.

Link* Alles over de Velo-City-Conferentie


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Advies Fietsersbond: zo kunnen we coronaproof fietsen

Tijdens de coronacrisis is er een stijging te zien in het aantal fietsers op de weg. Logisch, we mogen immers nog wel een ommetje maken met de fiets. Maar wat gaat er gebeuren als dit het n…

Fietsvakanties

Bretagne: verrassend veelzijdig, verrassend bijzonder

Wie denkt dat Bretagne vooral vanwege zijn unieke kustlijn de moeite waard is, moeten we toch gauw uit de droom helpen. De kust is inderdaad prachtig, maar het binnenland is minstens zo bij…

Nieuws

De Fietsstad van 2018 is…

Houten is verkozen tot Fietsstad 2018. Dit jaar beoordeelden ruim 45.000 fietsers hun gemeente in de verkiezing van de meest fietsvriendelijke gemeente. Naast de enquête onder fietsers is d…

Nieuws

Een nieuwe routeplanner, actuele fietsroutes en… een blogger

Het redactieteam van Fietsen123 heeft een drukke winter achter de rug. Maar… de resultaten zijn ernaar! Onze website heeft een grote opschoonactie ondergaan, we hebben een nieuwe fietsroute…

Nieuws

Recordaantal fietsen verkocht in mei

De verkoop van e-bikes en andere fietsen door fietsenspeciaalzaken is in mei explosief gestegen. Er zijn maar liefst 58.000 e-bikes verkocht en dat is hoger dan ooit. Dat blijkt uit onderzo…