Logo Fietsen123

Nieuws

De Fietswereld van Brussel

maandag 20 april, 2009

Brussel, de hoofdstad van Europa, heeft het genoegen om van 12 tot en met 15 mei a.s. de Velo-city-conferentie te verwelkomen. Dit uiterst belangrijke evenement wil de fiets een volwaardige plaats  geven in onze Europese steden. Maar hoe zit het precies met de fietswereld in Brussel zelf? De  vierde 'Newsletter' van het evenement onthult de details. We citeren. VZW'sIn België spelen verenigingen een belangrijke rol: ze rijzen als paddestoelen uit de grond en zijn zeer actief. Je vindt talrijke “vzw’s”, verenigingen zonder winstoogmerk, maar ook feitelijke verenigingen in alle mogelijke sectoren. Het fietsmilieu in Brussel is daarop geen uitzondering. Soms is het een onmogelijke klus om te weten wie nu juist wat doet. We pogen desondanks de belangrijkste organisaties op een rijtje te zetten.

Pro VeloPro Velo geniet grote bekendheid bij het grote publiek. Deze fietsvereniging organiseert activiteiten in heel België, maar is vooral actief in Brussel en Wallonië. Pro Velo richt fietslessen in voor lagere scholen (Leren fietsen, Fietsersbrevet) maar ook voor anderedoelgroepen (Dames, ga fietsen!, mobiliteitsadviseurs). Daarnaast staat Pro Velo in voor de organisatie van tal van begeleide fietstochten. U kunt fietsen huren, maar ook accessoires en kleine handige spulletjes kopen. Er wordt vaak een beroep gedaan op ProVelo-experts bij studies over zachte mobiliteit en bij de invoering van een mobiliteitsbeleid in bedrijven. Pro Velo brengt heel wat publicaties tot stand die zeer nuttig zijn voor de fietsbeweging en instanties met beslissingsbevoegdheid.

De fietsherstelateliers: “ateliers Vélos de la rue Voot”Uw fiets heeft een klein of een groot defect en u weet niet hoe u dat zelf kunt verhelpen? Treed binnen in de leerschool van de fietsmechanica. Een bekwaam en enthousiast team leert u handige technische kneepjes om zelf verschillende defecten aan uw fiets gemakkelijk te kunnen herstellen. En dat al enkele decennia lang in die oude bakkerij in de tweede kroon van Brussel.

CycloMeer in het centrum van Brussel biedt de vzw Cyclo gelijkaardige diensten aan als in de Voot-ateliers. Er worden niet enkel cursussen gegeven. In het kader van het werkervaringsproject DyNAMO worden de montage en het herstel van oude fietsen ook toevertrouwd aan laaggeschoolde werkzoekenden en langdurig werklozen, die worden bijgestaan door ervaren fietsherstellers. Ook particulieren kunnen hun fiets laten herstellen door dit dynamische team.

PlaceOvéloHet collectief PlaceOvélo (feitelijke vereniging) brengt al meer dan 10 jaar Franstalige en Nederlandstalige militante Brusselse fietsers samen rond verschillende objectieven. Ze houden zich voornamelijk bezig met media-acties voor een autoloze stad, voor meer ruimte voor alternatieve verplaatsingsvormen (te voet, met het bovengronds openbaar vervoer, per fiets, op rollerskates, ...) en dat alles in een positieve sfeer (denken we bijvoorbeeld aan de maandelijkse Kritische Massa). Maar dat is niet alles. Ze geven informatie aan alle Brusselse fietsers en lobbyen mee bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Brusselse gemeenten voor meer ruimte voor fietsers en voor een betere fietsinfrastructuur in Brussel. Verder houdt PlaceOvélo zich bezig met de behandeling van opiniepeilingen. PlaceOvélo ontvangt geen overheidssubsidies en profiteert dus van een totale vrije meningsuiting. Zo kan de organisatie fungeren als richtingaanwijzer voor de meer geïnstitutionaliseerde fietsgemeenschap.

Rando-VéloRando-Vélo is een iets jongere vereniging die zich met wielertoerisme bezighoudt: bewegwijzering van nieuwe fietsroutes, organisatie van fietstochten, ...  Dankzij de steun van talrijke vrijwilligers is Brussel via tal van fietsroutes verbonden met de rest van België.

DynamobileElk jaar vertrekken 150 fietsers uit Brussel, klein en groot, zeer jong, maar ook ‘oude rotten’. Een tiental dagen lang doorkruisen ze België en omstreken langs routes en pisten om meer ruimte voor de fiets op te eisen bij de plaatselijke afgevaardigden die hen ontvangen en tegelijkertijd om een degelijke fietsinfrastructuur en een goed fietsbeleid in de kijker tezetten. Deze karavaan wekt veel verwondering, maar ook veel sympathie. Na tien dagen zijn de deelnemers één grote familie geworden: de dynamobilisten.

VéloveDe jongste telg in het fietsmilieu is de stichting Vélove. De Waalse mobiliteitsminister heeft deze stichting als missie de promotie van het fietsgebruik toevertrouwd.

Link* Alles over de Velo-City-Conferentie


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Vijf vragen over de fietsendrager

Menig fietsliefhebber vindt de fietsendrager - na de fiets zelf - zo ongeveer de beste uitvinding ooit. En terecht: dit slimme bagagerek heeft de wereld van de fietsliefhebber nog veel mooi…

Nieuws

Poll - Welke afstand fiets jij het liefst?

De een is een echte kilometervreter, de ander vindt een fietstocht van 20 kilometer prima. De redactie van Fietsen123 is benieuwd: hoeveel kilometer fiets jij het liefst? Op onze website vi…

Elektrische Fietsen

E-bike test 2016 (deel 2)

De verkoop van e-bikes blijft stijgen. In deel 1 van de e-bike test zijn 6 e-bikes gescoord door het panel. In dit gedeelte worden de resterende fietsen door het panel beoordeeld. Deel 1 g…

Nieuws

Gestolen fiets na 12 jaar terug

Een man uit Schoonhoven was zeer verrast toen de politie hem meldde dat zijn gestolen fiets was teruggevonden. Het rijwiel was namelijk al 12 jaar geleden al gestolen. Omdat de man destij…

Nieuws

Fietsen 'gestolen' door politie

De politie in Venlo heeft negen fietsen meegenomen van het Valuas College, omdat er sterke aanwijzingen waren dat deze gestolen zijn. Voor deze leerlingen was het natuurlijk raar opkijken t…