Logo Fietsen123

Nieuws

De Fietswereld van Brussel

maandag 20 april, 2009

Brussel, de hoofdstad van Europa, heeft het genoegen om van 12 tot en met 15 mei a.s. de Velo-city-conferentie te verwelkomen. Dit uiterst belangrijke evenement wil de fiets een volwaardige plaats  geven in onze Europese steden. Maar hoe zit het precies met de fietswereld in Brussel zelf? De  vierde 'Newsletter' van het evenement onthult de details. We citeren. VZW'sIn België spelen verenigingen een belangrijke rol: ze rijzen als paddestoelen uit de grond en zijn zeer actief. Je vindt talrijke “vzw’s”, verenigingen zonder winstoogmerk, maar ook feitelijke verenigingen in alle mogelijke sectoren. Het fietsmilieu in Brussel is daarop geen uitzondering. Soms is het een onmogelijke klus om te weten wie nu juist wat doet. We pogen desondanks de belangrijkste organisaties op een rijtje te zetten.

Pro VeloPro Velo geniet grote bekendheid bij het grote publiek. Deze fietsvereniging organiseert activiteiten in heel België, maar is vooral actief in Brussel en Wallonië. Pro Velo richt fietslessen in voor lagere scholen (Leren fietsen, Fietsersbrevet) maar ook voor anderedoelgroepen (Dames, ga fietsen!, mobiliteitsadviseurs). Daarnaast staat Pro Velo in voor de organisatie van tal van begeleide fietstochten. U kunt fietsen huren, maar ook accessoires en kleine handige spulletjes kopen. Er wordt vaak een beroep gedaan op ProVelo-experts bij studies over zachte mobiliteit en bij de invoering van een mobiliteitsbeleid in bedrijven. Pro Velo brengt heel wat publicaties tot stand die zeer nuttig zijn voor de fietsbeweging en instanties met beslissingsbevoegdheid.

De fietsherstelateliers: “ateliers Vélos de la rue Voot”Uw fiets heeft een klein of een groot defect en u weet niet hoe u dat zelf kunt verhelpen? Treed binnen in de leerschool van de fietsmechanica. Een bekwaam en enthousiast team leert u handige technische kneepjes om zelf verschillende defecten aan uw fiets gemakkelijk te kunnen herstellen. En dat al enkele decennia lang in die oude bakkerij in de tweede kroon van Brussel.

CycloMeer in het centrum van Brussel biedt de vzw Cyclo gelijkaardige diensten aan als in de Voot-ateliers. Er worden niet enkel cursussen gegeven. In het kader van het werkervaringsproject DyNAMO worden de montage en het herstel van oude fietsen ook toevertrouwd aan laaggeschoolde werkzoekenden en langdurig werklozen, die worden bijgestaan door ervaren fietsherstellers. Ook particulieren kunnen hun fiets laten herstellen door dit dynamische team.

PlaceOvéloHet collectief PlaceOvélo (feitelijke vereniging) brengt al meer dan 10 jaar Franstalige en Nederlandstalige militante Brusselse fietsers samen rond verschillende objectieven. Ze houden zich voornamelijk bezig met media-acties voor een autoloze stad, voor meer ruimte voor alternatieve verplaatsingsvormen (te voet, met het bovengronds openbaar vervoer, per fiets, op rollerskates, ...) en dat alles in een positieve sfeer (denken we bijvoorbeeld aan de maandelijkse Kritische Massa). Maar dat is niet alles. Ze geven informatie aan alle Brusselse fietsers en lobbyen mee bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Brusselse gemeenten voor meer ruimte voor fietsers en voor een betere fietsinfrastructuur in Brussel. Verder houdt PlaceOvélo zich bezig met de behandeling van opiniepeilingen. PlaceOvélo ontvangt geen overheidssubsidies en profiteert dus van een totale vrije meningsuiting. Zo kan de organisatie fungeren als richtingaanwijzer voor de meer geïnstitutionaliseerde fietsgemeenschap.

Rando-VéloRando-Vélo is een iets jongere vereniging die zich met wielertoerisme bezighoudt: bewegwijzering van nieuwe fietsroutes, organisatie van fietstochten, ...  Dankzij de steun van talrijke vrijwilligers is Brussel via tal van fietsroutes verbonden met de rest van België.

DynamobileElk jaar vertrekken 150 fietsers uit Brussel, klein en groot, zeer jong, maar ook ‘oude rotten’. Een tiental dagen lang doorkruisen ze België en omstreken langs routes en pisten om meer ruimte voor de fiets op te eisen bij de plaatselijke afgevaardigden die hen ontvangen en tegelijkertijd om een degelijke fietsinfrastructuur en een goed fietsbeleid in de kijker tezetten. Deze karavaan wekt veel verwondering, maar ook veel sympathie. Na tien dagen zijn de deelnemers één grote familie geworden: de dynamobilisten.

VéloveDe jongste telg in het fietsmilieu is de stichting Vélove. De Waalse mobiliteitsminister heeft deze stichting als missie de promotie van het fietsgebruik toevertrouwd.

Link* Alles over de Velo-City-Conferentie


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Meest extreme fietsroute ooit gefilmd met helmcamera

Vergeleken met de duizelingwekkende capriolen die deze mountainbiker uithaalt zijn uw recreatieve fietstochten vast iets minder spectaculair. Mountainbiker Kelly McGarry haalde tijdens dit …

Nieuws

Nederlanders scoren onvoldoende op zorgkennis

Nederlanders weten weinig over hun zorgverzekering, blijkt uit onderzoek van een vergelijkingssite. Zo weet bijna de helft van de mensen niet wat voor basisverzekering ze hebben. De ruim d…

Nieuws

Drie mooie fietsroutes via knooppunten in Noord-Brabant

We publiceren drie afwisselende knooppuntenroutes in Noord-Brabant. De provincie Noord-Brabant werd onlangs derde in de race voor Fietsprovincie van het Jaar 2014. Niet onterecht, want in N…

Nieuws

Happy Halloween! De engste fietsen op een rij

Halloween waait naar Nederland over vanuit de VS en het Verenigd Koninkrijk. We geven een lijst met de leukste versierde fietsen en mensen om van Halloween een leuk feest te maken. Wees nie…

Nieuws

Minder voordeel bij verhogen eigen risico

Iedereen kan zijn of haar eigen risico verhogen voor een lagere zorgpremie. Toch levert dit in 2016 bij veel zorgverzekeraars minder voordeel op dan voorheen. Dit blijkt uit onderzoek van d…