Logo Fietsen123

Nieuws

Fietsveiligheid moet verbeterd worden

Thursday 20 April, 2017

Dat vinden Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), Veilig Verkeer Nederland en de ANWB naar aanleiding van het grote aantal verkeersdoden en -gewonden.

Cijfers van het CBS laten zien dat er in 2015 in totaal 185 fietsers zijn omgekomen in het verkeer. Dit is bijna 30 procent van de 621 verkeersdoden in dat jaar. Het aantal fietsers onder de ernstige verkeersgewonden ligt nog veel hoger: hier gaat het om bijna de helft. Hiermee is Nederland van een plek in de top drie van veiligste verkeerslanden in Europa gedaald naar de negende plek.

Bovenstaande cijfers zijn voor het SWOV, Veilig Verkeer Nederland en de ANWB reden om te stellen dat de verkeersveiligheid in Nederland omhoog moet. Hiervoor hebben zij onder andere de volgende voorstellen gedaan.

Verbetering van de infrastructuur

De infrastructuur is onoverzichtelijk en onveilig voor fietsers. Een onderzoeker van het SWOV is van mening dat het verwijderen van paaltjes, stoepranden en verhogingen de veiligheid enorm kan vergroten. Daarnaast moeten er meer vrijliggende fietspaden komen. Veel 50-kilometerwegen zijn te druk om veilig te kunnen fietsen, zeker met veel vrachtverkeer.

Vermindering van de drukte op het fietspad

Het is te druk op het fietspad. Naast gewone fietsen zijn de fietspaden gevuld met bakfietsen, snorfietsen en – vooral in steden – segways. Door snorfietsers te verplichten een helm te dragen en de gewone rijbaan te gebruiken, kan de drukte op de fietspaden verminderd worden.

Verduidelijking van de 30-kilometerzones

In 2015 vielen relatief veel doden in de 30-kilometerzones. De oorzaak van de ongevallen is vaak onduidelijk, maar het SWOV denkt dat het te maken heeft met het feit dat het voor veel automobilisten niet altijd duidelijk is dat het om 30-kilometerzones gaat. Door meer drempels aan te leggen en de bestrating aan te passen, kan dit bewustzijn vergroot worden.

Meer controles langs de wegen

Er vinden te weinig politiecontroles plaats. Een onderzoek van het SWOV heeft aangetoond dat het aantal politiecontroles sinds 2007 met 75 procent is gedaald. Ook zijn er minder flitspalen te zien langs de wegen. Deze kunnen afschrikken om te hard te rijden.

Verbod op smartphones op de fiets

Het veelvuldige gebruik van de smartphone op de fiets bevordert het gevoel van veiligheid in het verkeer niet. Dit wordt onderstreept door het feit dat ruim 75 procent van de Nederlanders voor een verbod op de smartphone op de fiets is. Niet alleen 55-plussers (90 procent) is het hiermee eens, ook de helft van de jongeren wil een verbod.

Het gaat hier om voorstellen, dus in hoeverre deze punten gerealiseerd worden, zal de toekomst ons leren. In ieder geval gaat het hier om problemen die wij als fietser kunnen herkennen en waar we veel mee te maken hebben. Veiligheid begint bij onszelf, maar soms kunnen we wat hulp gebruiken.

Bron: Trouw


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Slim fietsslot blokkeert de smartphone

Een fietsslot is bedoeld om de fiets te beveiligen wanneer deze niet gebruikt wordt. Tenminste… dat is het beeld dat we hier altijd bij gehad hebben. Een nieuw slim fietsslot doet echter no…

Nieuws

Veelgestelde vragen over wandelen na uitbraak corona

Hieronder vind je een overzicht van een veelgestelde vragen over de impact van het coronavirus op wandelen. Waar moet je zoal op letten? Mag ik buiten een ommetje maken? Ja, je mag buite…

Nieuws

Bijzondere fietsregels in het buitenland

We zijn gewend aan de verkeersregels voor fietsers in Nederland. Maar als je gaat fietsen over de grens, hou er dan rekening mee dat sommige fietsgeboden en -verboden heel anders zijn. Duit…

Nieuws

Zo gaat Het fietspad van de Toekomst er uitzien

Eind 2019 schreef Provincie Utrecht de prijsvraag Het fietspad van de Toekomst uit. Deze luidde: ‘Hoe kunnen we het fietsen nóg aantrekkelijker maken?’ onlangs werden de winnaars bekend gem…

Nieuws

Nieuw wereldrecord voor vrouwen: 365 km fietsen in zes uur

365 kilometer, dat is sinds zaterdag het wereldrecord over 6 uur fietsen voor vrouwen. Nieuwe recordhoudster is de Nijmeegse Ellen van Vugt. Ze fietste op een racebaan in de buurt van Aken …

Nieuws

Kom verder met je accu!

Verreweg de meeste vragen over de e-bike gaan over de accu en het bereik. Waarom haalt de een rustig tachtig kilometer op een accu terwijl de ander - met precies dezelfde fiets en accu - ni…

Fietsvakanties

Het mooiste van Bretagne op de fiets

Bretagne kent een goed fietsroutenetwerk en het gebied leent zich dan ook prima voor mooie verkenningstochten. Naast de Voies Vertes lopen er ook nog drie langeafstandsroutes door Bretagne:…

Nieuws

Draadloos laadstation voor elektrische fietsen

Studenten en onderzoekers van de TU Delft hebben het eerste draadloze laadstation voor elektrische fietsen ontwikkeld. Het laadstation is tot stand gekomen als afstudeerproject van meerdere…

Nieuws

GroenLinks wil verkeersveiligheid in Utrecht verbeteren met eigen 'Ping if you care'

Utrecht is een drukke stad voor fietsers. Vooral rond het centrum kan de hectiek van bussen, auto’s, fietsers en voetgangers die door elkaar heen bewegen, wel eens voor onveilige situaties …

Nieuws

Gelderland wederom Fietsprovincie van het Jaar

Deze maand hebben we weer het jaarlijkse onderzoek naar de Fietsprovincie van het Jaar uitgevoerd. Net als vorig jaar is Gelderland de meest geliefde provincie. Bijna 2.500 fietsers uit het…